用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 謝謝
go

謝謝 [複製鏈接]

謝謝大家
   0    0    0    0

回覆樓主

小朋友6個月返健康院時姑娘有無提出注意事項?小朋友開始爬未?我印象中我兒是大概10個月才能自己由跪轉企的。如果你擔心,可以打返健康院問姑娘,有需要佢會安排你帶小朋友去面見的。

https://www.mababy.com/knowledge-detail?_page=4&id=6547

回覆樓主

https://youtu.be/z7NeBs5wNOA

我覺得條片好好,可以參考一下

回覆樓主:

有無上playgroup? 可問下playgroup 老師意見,我仔細個約1歲上playgroup上左大約10堂,老師已叫我留意,同埋強烈暗示佢似自閉,但當時我不以為然,搞到咁遲先排到評估。。。

Pakpak_mama 發表於 18-7-26 13:07
有無上playgroup? 可問下playgroup 老師意見,我仔細個約1歲上playgroup上左大約10堂,老師已叫我留意,同 ...

請問playgroup老師留意到啲咩?

babidola 發表於 18-7-26 16:04
請問playgroup老師留意到啲咩?

大概是說他比同齡的少望人,唔聽人講,唔跟人做野之類的,又提過無溝通動機。。。嗰陣我諗住大左就唔會咁,之後考N班間間都考唔到,再揾返嗰個老師,先知原來佢以前做特殊幼兒中心的,佢教幾堂已經覺得我仔要訓練,但又唔敢太直接講,所以樓主你不防直接D問老師覺唔覺得佢有特別

回覆樓主

請問你hand flapping係咩動作?

irenewsw 發表於 18-7-27 21:30

難形容,你上 Google search 呀,YouTube 都search 到

irenewsw 發表於 18-7-27 21:30

你有咩擔心呀?

Fridaytffc 發表於 18-7-29 16:05
你有咩擔心呀?

我阿B間唔中隻手開合開合,唔知有無問題...好擔心呀都係...

irenewsw 發表於 18-7-29 19:32
我阿B間唔中隻手開合開合,唔知有無問題...好擔心呀都係...

而家幾大呀?

回覆樓主

10.5月, so just want to know what exactly the hand flapping u mentioned. I know what’s hand flapping, but the motions are different.

irenewsw 發表於 18-7-29 21:32
10.5月, so just want to know what exactly the hand flapping u mentioned. I know what’s hand flappin ...

手開合,你b對視好嗎,易笑?

你有無想住幾時會去做評估?

Fridaytffc 發表於 18-7-29 22:44
手開合,你b對視好嗎,易笑?

你有無想住幾時會去做評估?

So your bb also 開合手?my bb can 對視,成日笑,出街會好想同其他小朋友玩,我個fd 個bb同佢差唔多大,我bb見到佢會主動捉佢手,其實我有去私家同健康院check發展進度,醫生同姑娘都話唔似有咩問題,叫我唔駛太擔心住,我其實check得幾密,so will see how it goes when 12 months.

叫名就時應時唔應,佢玩緊或者睇緊嘢就唔應lor, 但坐high chair或喺網床無聊時就應,所以都唔知叫ok唔ok
‹ 上一主題|下一主題