用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問台灣資訊工程學科,是否台大最好? ...
樓主: csy_ma
go

請問台灣資訊工程學科,是否台大最好?  

回覆 Kittymummy 的帖子

你囡囡選了什麼科? 相信你囡囡一定可入到的, 祝福你囡囡入到心儀科目.

Kittymummy 發表於 18-7-25 15:33
如果亞女下個月碌到8大之一就好,碌唔到我打算比佢retake 一年,之後再諗去德國升學。乎合好多大學最低要 ...
禁何必唔直接去德國要retake 1年?

kk1186 發表於 18-7-25 16:02
回覆 Kittymummy 的帖子

你囡囡選了什麼科? 相信你囡囡一定可入到的, 祝福你囡囡入到心儀科目. ...

都係Sci 果d 啦.
多謝你祝福

Yanamami 發表於 18-7-25 17:25
禁何必唔直接去德國要retake 1年?

因為DSE 分數比預期低左。但目前仍可以競爭Jupas. 只係睇下派到咩野科,佢仲想唔想讀。 另外未考IELTS, 佢由頭到尾都想係香港讀。如果要過,中三果年過左UK 了,直到大學仲要只係1/10學費當local student 計。

Kittymummy 發表於 18-7-25 17:31
因為DSE 分數比預期低左。但目前仍可以競爭Jupas. 只係睇下派到咩野科,佢仲想唔想讀。 另外未考IELTS, 佢 ...
所以我女升中六果个summer考定ielts有備無患……just in case用得著~

Yanamami 發表於 18-7-25 17:36
所以我女升中六果个summer考定ielts有備無患……just in case用得著~

唉,我明。我舊年佢S5 時叫左佢考,佢又唔理我。仲好老定咁款。不過德國讀U 只係我一相情願,比多個機會佢自己一年retake. 就算佢碌到去香港8大之一,佢話都要考返好個electives. 因為佢條氣唔順喎。仲有兩星期就知派唔派到,派到咩野科。又怕佢讀唔掂,長憂99呀⋯⋯煩爆中。

Kittymummy 發表於 18-7-25 17:40
唉,我明。我舊年佢S5 時叫左佢考,佢又唔理我。仲好老定咁款。不過德國讀U 只係我一相情願,比多個機會佢 ...

我朋友个女入到城大都情願retake, 誓要入中大~今年考高多两三分,应該有望。

Yanamami 發表於 18-7-25 17:57
我朋友个女入到城大都情願retake, 誓要入中大~今年考高多两三分,应該有望。 ...

佢直頭係rejected offer ? 還是讀讀下quit 左?
我依家就係怕我個女係咁⋯⋯唉

Kittymummy 發表於 18-7-25 18:16
佢直頭係rejected offer ? 還是讀讀下quit 左?
我依家就係怕我個女係咁⋯⋯唉
...
無问……唔敢问……

Yanamami 發表於 18-7-25 17:36
謝過料,我提女兒早點報Dse考完後那期考試

csy_ma 發表於 18-7-26 09:44
謝過料,我提女兒早點報Dse考完後那期考試
咁就遲啦

Kittymummy 發表於 18-7-25 17:31
因為DSE 分數比預期低左。但目前仍可以競爭Jupas. 只係睇下派到咩野科,佢仲想唔想讀。 另外未考IELTS, 佢 ...
如《圍城》講婚姻既比喻:在裡面的人想出去,在外面的人想進來。香港八大,真係咁值得入咩?我囡因堂姊入到中大工程,又冇申請宿舍,非假日寄住我家,反而對中大工程有點抗拒。佢只想離港讀。而妳囡相反,看來妳囡非常戀家

csy_ma 發表於 18-7-26 09:53
如《圍城》講婚姻既比喻:在裡面的人想出去,在外面的人想進來。香港八大,真係咁值得入咩?我囡因堂姊入到 ...

係呀,由細到大都好痴家的。
試過中一比佢去UK遊學團兩星期,喊晒口話唔鍾意外國生活, 所以要打消念頭中三送佢去UK 讀書。到昨晚我同佢食飯,建議不如考慮下德國讀書,佢仍然都Say no. 目前仍然想係香港讀U, 佢話要出去讀都要等master 先。

elbar 發表於 18-7-26 09:50
咁就遲啦
唉!控制唔到……要多謝您,因為您話荷蘭、德國有英文相關科系讀,佢先肯諗去考。否則佢一心去台大。
佢有點一往無前。最初想入科大時,連中大開放日都唔肯去,枉論其他六大。之後聽我講唔好擺所有雞蛋在同一籃,先搵吓中大可考咩,然後考慮心理。您既資料能讓佢退一步肯睇歐洲,已幫到好多,非常感謝

Which countries and universities are leading in AI research?

cow 發表於 18-7-26 11:21
Which countries and universities are leading in AI research?
之前我聽日本留學講座, 主講者話日本係科技方面世界著名, 會唔會德國, 美國之類都出色?

2016 年日本大學學科分佈及七大留學熱門專業解析: https://read01.com/zh-hk/RkdPQa.html#.W1lEMlInar8
工學系統主要包括計算機、機械工程、電子電器工程、能源系統、建築等幾大方向。東京大學、京都大學、東京工業大學、名古屋工業大學等院校設立此類學科。

理學系統涵蓋生物、化學、物理、農業等常規專業,近年來,隨着人們對食品質量的要求提高,食品科學也成為理學系統的的重要學科。北海道大學、東京農工大學、東京海洋大學等院校開設此類學科。

日本留學熱門專業解析:IT
日本在IT行業和機械製造、汽車製造等研究開發技術方面都是國際一流的。由於理工科學生多以英語為主,造成了今天會日語的人才,不懂技術,懂技術的人才不會日語的局面。而且,現在我國的確也缺乏這種又懂技術又精通日語的人才。這些專業適合酷愛電腦、汽車的年輕人,對於日本的很多年輕人,這些專業也是十分理想的專業,相對來說,男孩子會比較傾向這種選擇。包括軟件硬件開發,信息處理,遊戲軟件開發等等。從每年中國派去日本的軟件開發工程師的人數就可以看出日本現在這個行業的緊缺度。

原文網址:https://read01.com/RkdPQa.html

2017年日本留學熱門的專業有哪些 https://read01.com/zh-hk/RkdPQa.html#.W1lEMlInar8
日本留學熱門專業三、電子類專業
日本的電子產品雖然不似前三項產業可以稱霸世界,但仍是不容小覷。雖然在蘋果、三星以及中國各品牌的衝擊之下,日本在電子領域的影響力有些縮小,但日本還是有非常雄厚的實力基礎的。索尼、佳能、卡西歐、東芝、松下都依然活躍在市場上。相機產業的大部分產品還是被日本品牌所佔據。日本在電子類相關專業上的教育非常完善,所以到日本的留學生選擇讀此類專業的也不在少數。

推薦院校:京都大學,東京大學,東京工業大學,九州大學,名古屋大學,橫濱國立大學,大阪大學

原文網址:https://read01.com/6LEP6A.html

小時了了 發表於 18-7-26 11:44
之前我聽日本留學講座, 主講者話日本係科技方面世界著名, 會唔會德國, 美國之類都出色?
...
美國一向係科技龍頭.

csy_ma 發表於 18-7-26 10:01
唉!控制唔到……要多謝您,因為您話荷蘭、德國有英文相關科系讀,佢先肯諗去考。否則佢一心去台大。
佢有 ...

不過呢,我想提提你,德國既U 係易入難出。呢個都要係考慮因素之一。

Kittymummy 發表於 18-7-26 13:42
不過呢,我想提提你,德國既U 係易入難出。呢個都要係考慮因素之一。
謝!去年去探德國朋友,女兒不大喜歡德國。我問了一下的日本IBM做的朋友,他說荷蘭近北歐,而北歐這方面發展得不錯。跟時下青少年不同,女兒並不哈日。有一年,因為她不想去日本,家族旅行要硬改為台灣。

csy_ma 發表於 18-7-26 14:06
謝!去年去探德國朋友,女兒不大喜歡德國。我問了一下的日本IBM做的朋友,他說荷蘭近北歐,而北歐這方面發 ...
TU/e Technische Universiteit Eindhoven University of Technology
荷蘭畢業後可在當地留一年找工作,Eindhoven找technical工作不難.