用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問台灣資訊工程學科,是否台大最好? ...
go

請問台灣資訊工程學科,是否台大最好?  

小女升中六,修M1、ICT、BAFS,心儀的是資訊工程/管理,以及心理。她是懶惰型,只在考試前/期間留校溫習,傍晚回家情願看韓綜,現在只在需要交功課時努力,試後未有自發溫習。幸好她目標之一的工程系,收分相對「平」,學校的DSE成績預估,已過了中大和科大的平均分數線(她不喜港大)。至於心理,則尚欠一些。

但她告訴我們,想離港升學。英美太貴,亞洲中,她搜集資料時得悉新加坡讀得辛苦,且不喜連飲食都要管的政府,所以劍指台灣。
而由初中起,她就泡台灣的言情小說網。言小的平民主角提學歷,必祟台大。如以資訊工程來說,是這樣嗎?前景又如何?

你应該问下我地呢度既升学顧问~小時了了佢对心理学系素有研究~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D4

偏偏無台湾?

小時了了    發表於 18-7-23 17:24

回覆 Yanamami 的帖子

謝謝靚媽😘

csy_ma 發表於 18-7-22 11:13
小女升中六,修M1、ICT、BAFS,心儀的是資訊工程/管理,以及心理。她是懶惰型,只在考試前/期間留校溫習, ...

十月有台灣升學展, 你可以去看看.  我仔都想過台灣讀設計, 外國實在太貴, 我都負擔唔到

BK 大多數都係外國留學, 好少人講台灣.

已知對未知, 咁情況, 我會盡力說服阿囡留港讀中大或科大.

醒目開學勳章 王國長老

2kidsma 發表於 18-7-23 09:50
十月有台灣升學展, 你可以去看看.  我仔都想過台灣讀設計, 外國實在太貴, 我都負擔唔到
...

請問有資料嗎?謝謝

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-7-23 10:51
請問有資料嗎?謝謝

海華服務基金有代台灣的大學宣傳,可以留意。

小女升中六,修M1、ICT、BAFS,心儀的是資訊工程/管理,以及心理。她是懶惰型,只在考試前/期間留校溫習, ...

台大,交大和清大都是國立大學,top 3 in Taiwan

台灣科學園區在新竹,雖然台大是學生第一志願,但因為交大和清大都在園區旁,地利之便

回覆樓主:

樓主,令嬡打算去台灣升學後回港上,留台還是到其他國家升學呀?如果回港,要加油呀,最好有專業資格呀。
香港部份僱主對台灣畢業生好大成見,我好幾個朋友喺台灣讀完學士(不過只係輔仁日文,台大哲學,台大英文等‘閒科’)返嚟,俾人當中七甚至中五畢業學歷咋,結果讀日文嗰個好啲,揾到日資公司秘書,讀英文同讀哲學嗰兩個做文員,要有專業資格先至唔到僱主唔承認㗎。

小時了了    發表於 18-7-23 17:26

YolandaTam 發表於 18-7-23 17:21
樓主,令嬡打算去台灣升學後回港上,留台還是到其他國家升學呀?如果回港,要加油呀,最好有專業資格呀。
...

個人見解及其他EK網友教路, 去台灣讀大學之後最好去海外或香港讀返個 Master 洗底會對前途好好多。

利申:我家姐女係台中某大學讀營養學(洗咗~十幾萬讀學士學位),畢業後去年去咗英國 Reading 讀 Master Food Science 1年(洗十幾萬讀 Master), 畢業後依家留係英國做野。台灣學士 + 英國 Master 兩樣加埋洗咗三十幾四十萬。

小時了了 發表於 18-7-23 17:31
個人見解及其他EK網友教路, 去台灣讀大學之後最好去海外或香港讀返個 Master 洗底會對前途好好多。

利申 ...
洗底……禁惨……
台灣太多大学了……

醒目開學勳章 王國長老

yklee 發表於 18-7-23 16:29
海華服務基金有代台灣的大學宣傳,可以留意。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-7-23 18:07
洗底……禁惨……
台灣太多大学了……

洗底都唔係好慘啫(我都步署緊
正常人人讀master都要預十幾廿萬,如果讀晒全期master+bacehlor三十幾萬,可以接受

Yanamami 發表於 18-7-23 18:07
洗底……禁惨……
台灣太多大学了……
Other web pals mentioned three top universities, they are good in general.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

https://exam.aca.ntu.edu.tw/EsindApply/Index.aspx

台灣國立大學等11所大學2019年海外高中推薦入學招生,1/8開始至12/10,你可以上綱睇下

醒目開學勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

https://cmn-hant.overseas.ncnu.edu.tw/content/a01
上這網可以check 到台灣大學的招生資料

https://stats.moe.gov.tw/enrollweb/Default.aspx
這綱址可以check到台灣各大學的註册率

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-7-23 18:44
洗底都唔係好慘啫(我都步署緊)
正常人人讀master都要預十幾廿萬,如果讀晒全期master+bacehlor ...
我仔諗住係台灣讀完大學,再去西班牙讀

溫馨提示一下: 台灣大學用中文書; 海外大學用返英文書.

親人經驗: 家姐女係香港英文中學讀理科&完成中學畢業, 去台灣讀營養學時開始時超級勁痛若, 中學Phy, Chem, Bio 名詞係用英文學, 去到台灣要係好短時間全部學/記/背轉為中文, 家姐女曾同我呻過台灣一年半載要學識中學2-3年嘅野(將英文轉為中文), 真係好辛苦好痛苦.

然而, 年輕人捱過後佢嘅逆境能力大大提高.

除香港外;其他地方大學未必肯收係高中冇修過物理讀工程