用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小迷思
樓主: helloeunicebb
go

音小迷思  

leeann627 發表於 18-7-23 15:38
其實我覺得有d人係「吃不到的葡萄是酸的」,當仔女無offer就批評學校依樣晤好個樣晤好,心裡亦晤想人地比留 ...

AgapePa 發表於 18-7-23 14:33
當然個個人學音樂的目標不同。
但係學音樂唔去公開表演和比賽。
就好似去”體院”學田徑,唔比賽,只為强 ...

如果你讀過音小就會明,你小朋友咁叻,唔需要challenge音小呢d二線學校啦。

其實音小學音樂好似中英數咁,中英數常唔洗比賽啩。音小理念就係唔需要同人比較,係同自己比較,大家又何苦要拉人出嚟比呢?但若係都要比,就當音小音樂好屎,點都唔夠名校鬥啦。

Nesdove    發表於 18-7-23 16:41

章太郎 發表於 18-7-23 15:53

如果你讀過音小就會明,你小朋友咁叻,唔需要challenge音小 ...

回覆 章太郎 的帖子

章太郎 發表於 18-7-23 15:53

如果你讀過音小就會明,你小朋友咁叻,唔需要challenge音小 ...

講得好好!

AgapePa 發表於 18-7-23 14:29

唔係掛!名校唔玩校際音樂節。我阿女玩左幾年,差不多一定 ...

依家本地海外校際體藝比賽五花八門,不同學校有不同策略,有尐本身重視嘅比賽會付出較大人力物力去參與,有尐比賽會俾其他學生志在參與,只在透過活動從中學習比賽過程,志在身心嘅鍛練。好似一尐國家隊一樣,奧運、世錦、世界盃會出项目嘅最強陣容,洲際或亞運等會出新秀參與吸取經驗,所以可以想像如果上年MCS所參加嘅所有音樂比賽都係同一陣容,即係平均三日一次,唔通嗰尐學生唔使返學咩。

音小係重視音樂嘅程度可能同少林寺一樣,就算功夫幾了得但都唔會上雷台一樣嘅道理。

Nesdove    發表於 18-7-23 21:03

Nesdove 發表於 18-7-23 12:29
音小講明重音樂~RIGHT,但不是重獎項!!!唔會要求學生一定要去大大小小的小中學比賽!!!

掉轉如果學校吹谷學生參加各大小比賽,又會比人話學校太著重音樂而忽略學術。

其實唔明白,係唔係出過狀元嗰啲先叫好學校?

fatdogman    發表於 18-7-24 10:09
Nesdove    發表於 18-7-23 21:04

其實我就係鐘意音小唔比較唔比賽,低調嘅作風~~ 所以我同小朋友都係佢杯茶, 所以收咗我小朋友~

Nesdove    發表於 18-7-23 21:07

AgapePa 發表於 18-7-23 14:29

唔係掛!名校唔玩校際音樂節。我阿女玩左幾年,差不多一定 ...

係咪講呢種校際賽?

1998Ruby1998 發表於 18-7-22 13:11
音小學費唔係人人負擔得起嘛(佢仲貴過 TT)!尤其係入到去,係要多一筆費用去學音樂,又係一條龍,中學 DS ...

巳經唔係貴過TT了!

lkwkenneth 發表於 18-7-23 13:47
無錯, 其實好多名校都唔太玩音樂節 /  朗誦節, 我教個間中學band 2 尾, 年年校際朗誦節都有冠亞季, 原因係 ...
agree, 人地勁學校都唔會玩你校際朗誦節啦, 最top 個班係去玩英文debate, 所以唔玩係志不在此!

阿女今年升小一,音小是我們上年唯一一間考的直私,我地其實好鍾意音小,最終今年放棄了offer,純粹因為考慮到12年學費和車錢的問題,學費5千幾校車千六七,未計食飯和其他雜費,我們計唔掂數,普通打公仔不是政府工沒有教育準貼這條數真的很大壓力!
如果錢不是問題,我絕對係揀音小!

monlingling 發表於 18-7-24 01:24
阿女今年升小一,音小是我們上年唯一一間考的直私,我地其實好鍾意音小,最終今年放棄了offer,純粹因為考 ...

好父母比好學校更重要,而且好學校亦不只音小一間。

章太郎 發表於 18-7-23 15:51
我就話食花生多
有師弟現在教音中, 問佢小一收生準則, 基本上兩大條件, 學生品格素養及家長是否認同學校教育理念, 學生學術能力不佔重要分數, 這解釋左點解(或自認為)叻仔都無OFFER, 一係小朋友品格唔過關, 一係老師認為家長不會配合學校!

fatdogman    發表於 18-7-24 10:11

回覆樓主

由交表到面試, 我都覺得音小老師有愛心, 斯文有禮。 不過即場決志真係嚇怕左。

回覆 Funtoread 的帖子

XXX

回覆 lkwkenneth 的帖子
XXX

回覆 puiyee61 的帖子

我不是名幼,不是住得近,不是專業人士或打政府工, 但我相信我地既理念同學校相近,面試時老師不停問我地關於教育小朋友既理念。亦沒有傳教問我地決唔決志但有叫我地祈禱。剩係派左本小冊子叫我地返學企睇。最後有offer。

我身邊都有不少名幼既朋友收reject。我相信學校係揀家長理念相近既多。就算面試時同你傳教, 你份問卷答過咩,我相信都估到家長究竟match 唔match到學校。我面試時老師都有仔細睇我地答過D咩。

puiyee61 發表於 18-7-24 10:02
回覆 lkwkenneth 的帖子
XXX

咁段估令到有好多家長有誤會對學校好唔公平...

回覆樓主

平心而論,音小的理念並非學術為首,課程我相信會適中,切合小朋友步伐,不會刻意教快/教深,所以小朋友及家長唔會太大壓力,音小一定不是重學術家長那杯茶,唔認同音小辦學方向或不滿意音中成績的話,有offer 留位費交左都好細機會會入讀

音小著重基督教及音樂培育,我諗學校在面試的設計及過程是想配對適合的小朋友及家長,而非好叻的小朋友,但唔代表有音小offer 的小朋友唔叻喎

有些重學術的小學,當然畢業生升中成績好好,呢類小學面試模式要求很高,甚至超越適齡兒童的能力,過五關斬六將,(又真係有小朋友well-equipped /天資聰穎達到要求)