用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小迷思
樓主: helloeunicebb
go

音小迷思  

Happysimplelife 發表於 18-7-23 13:31
回覆 哈哈寶寶 的帖子

咪就係咁law、1000蚊買一個保險、可能是10多年的Choice wow、我就覺得超值 ...

同時,人地音小又冇話自己band 1, 都講明音樂同宗教Lok.

offer email第一句係感謝家長認同學校理念。

人地收貴 小朋友,又嘈
    唔收, 又嘈

人類真係好複雜!!!???

Nesdove 發表於 18-7-23 12:29
音小講明重音樂~RIGHT,但不是重獎項!!!唔會要求學生一定要去大大小小的小中學比賽!!!
無錯, 其實好多名校都唔太玩音樂節 /  朗誦節, 我教個間中學band 2 尾, 年年校際朗誦節都有冠亞季, 原因係無對手, 名校都唔玩, 或者派第三梯隊出黎

AgapePa 發表於 18-7-22 11:26
因為早出offer,所以先可以一次派幾佰offer,賺番筆留位費。

Agree!! So cheap!

回覆樓主

唔想比留位費最簡單方法就係唔去考直私!

回覆樓主

我覺得收一千蚊留位費派幾百個offer並不cheap ; 有私校收六萬又如何
此乃你情我願。

Nesdove 發表於 18-7-23 12:29
音小講明重音樂~RIGHT,但不是重獎項!!!唔會要求學生一定要去大大小小的小中學比賽!!!

咁我覺得適當Marketing 及比學生有目標是需要的。

AgapePa 發表於 18-7-22 11:22
音小講明重音樂。但校際音樂節又唔見影。其他大大小小的小學比賽和表演,都未撞見過。(或者我見識小)。
...

亞數據王都講過。有異能不是入音小

有關1千蚊留位我覺得OK,可以買個心安。不過有人覺得唔抵享度表達下其實都無乜問題,大家交流下。如果好似某些私校不容許抽獎,就不會給人斂財感覺。

hkpapa852 發表於 18-7-23 09:40
今年音中既DSE成績較上年好, 不過還未重返前年和大前年水平.

而且睇嚟同其實直資龍校面對同個問題: 學生 ...

多謝hkpapa852既分析!每次見到你既post都覺得好有心,真係理性討論!
其實我唔太明白點解有啲家長不停討論留位費既多少呢?如果最後會讀,可以扣減作為學費的,除非有人唔想讀又只係想買保險既咪要心甘情願去俾囉,唔想俾就唔好留位,你情我願,點解不停去研究個數係多定少?有好多名校甚至會收債券錢,咁又點呢?每間學校都有自己既政策...
最重要既係究竟學校既教育方向係點?適唔適合自己小朋友?校風如何?師資好唔好?

心急媽媽xxx 發表於 18-7-23 14:06

有關1千蚊留位我覺得OK,可以買個心安。不過有人覺得唔抵享度 ...

有啲私校唔俾家長要抽獎,喺學校角度係好,減少行政資源,亦可以揀真係好想讀呢間學校既人,但對於家長來說又無左選擇,係好定唔好,真係見仁見智。

有關1千蚊留位我覺得OK,可以買個心安。不過有人覺得唔抵享度 ...
如果無嘢揸手捱到6月等結果,期間花費係解決失眠既用品同驚風散,應該唔只花費1000
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

星星的後裔 發表於 18-7-23 13:58
咁我覺得適當Marketing 及比學生有目標是需要的。
對,所以要家長去認同這學校的理念,學音樂不是為攞獎,是用音樂來排解負面情緒,舒緩壓力…不是沒目標,學校會要求幾年班要考到多少級的
當然亦有資質高的學生被挖去名校幫忙攞獎或去了維也納讀!
學校學生考試亦是冇排名次的,但會有要求!

所以同學是有目標去學習的!

lkwkenneth 發表於 18-7-23 13:47
無錯, 其實好多名校都唔太玩音樂節 /  朗誦節, 我教個間中學band 2 尾, 年年校際朗誦節都有冠亞季, 原因係 ...

唔係掛!名校唔玩校際音樂節。我阿女玩左幾年,差不多一定撞見其中兩三間DGJS, SPCC, APS, KTS, TSL,MCS.....(1組比賽有二十幾人)
你去人地網頁睇睇得獎人數啦,多到嚇死人。

例如:上年校際音樂節,MCS參加106人次,共有76個冠丶亞丶季名次。

Nesdove 發表於 18-7-23 14:29
對,所以要家長去認同這學校的理念,學音樂不是為攞獎,是用音樂來排解負面情緒,舒緩壓力…不是沒目標,學 ...

當然個個人學音樂的目標不同。
但係學音樂唔去公開表演和比賽。
就好似去”體院”學田徑,唔比賽,只為强身健體?

AgapePa 發表於 18-7-23 14:33
當然個個人學音樂的目標不同。
但係學音樂唔去公開表演和比賽。
就好似去”體院”學田徑,唔比賽,只為强 ...
Exactly so,所以要家長認同!!!

AgapePa 發表於 18-7-23 14:29

唔係掛!名校唔玩校際音樂節。我阿女玩左幾年,差不多一定 ...

好有趣。

好似之某個post話名校唔參加乜乜乜比賽,為何唔做多了解才留言? 事實名校年年都參加乜乜比賽!

其實我覺得有d人係「吃不到的葡萄是酸的」,當仔女無offer就批評學校依樣晤好個樣晤好,心裡亦晤想人地比留位費,但係佢自己又帶個小朋友去考喎,特登去交表,又要交錢,再要同小朋友去面試,真係為左熱下身?不是嗎?(希望無得罪人!)

leeann627 發表於 18-7-23 15:38
其實我覺得有d人係「吃不到的葡萄是酸的」,當仔女無offer就批評學校依樣晤好個樣晤好,心裡亦晤想人地比留 ...

此言差矣

樓上好多所謂的“批評”都係有offer的。

亦如你所講,音小其實很好,但係大部分的家長都有更心儀的,如果最終失敗,音小係好好的選擇

AgapePa 發表於 18-7-23 14:29

唔係掛!名校唔玩校際音樂節。我阿女玩左幾年,差不多一定 ...