用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小迷思
樓主: helloeunicebb
go

音小迷思   [複製鏈接]

leeann627 發表於 18-7-22 15:11
我識有個真道家長講,如果小朋友入晤到IB課程讀,其他DSE成績其實好一般嫁炸,但係可能少有真道咁平又有IB ...

真道好似放4:30, 最尾果節係功課堂。
無記錯數據王有讚過音中成績升緊,當然現在由邊到升緊,同升得幾快就我唔知。
我有真道2nd in, 我都諗緊去唔去。雖則真道IB 有吸引力,但入唔到Ib 班就幣。佢DSE 成績唔理想要夾硬11年完成,我唔喜歡。所以諗緊唔in 了。
不過,東九我最心宜可能是福附。

星星的後裔 發表於 18-7-22 16:34
真道好似放4:30, 最尾果節係功課堂。
無記錯數據王有讚過音中成績升緊,當然現在由邊到升緊,同升得幾快就 ...

我對真道既睇法同你一樣,讀佢DSE課程唔太理想。
我去過福附簡介會,就唔想報了,校長講明好重視成績,雖然DSE成績可能好過音中,但太悶了,寧願讀音小。

lkwkenneth 發表於 18-7-22 17:20
我對真道既睇法同你一樣,讀佢DSE課程唔太理想。
我去過福附簡介會,就唔想報了,校長講明好重視成績,雖 ...

我無去福附簡介會,有朋友仔女讀緊,同有like 佢fb, 對於褔附節日活動,科學活動,運用科技上感覺唔錯。有offer 先詳細考究。

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 14:40
入u率搵唔到,幾科5以上就搵到 (只公佈呢幾科,即其他科都比全港水平低)
咁一般其他學校咩水平呢,睇睇另 ...

多謝你既分享!

babymamaloveyou 發表於 18-7-22 15:54
回覆 helloeunicebb 的帖子

我曾經有你這些迷思..... 有以下結論:1. 貴, 好多一條龍都唔使呢個價, 一讀 ...

多謝你咁詳細既分析同分享!

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 14:40
入u率搵唔到,幾科5以上就搵到 (只公佈呢幾科,即其他科都比全港水平低)
咁一般其他學校咩水平呢,睇睇另 ...

今年5**好似已有好多科高過全港水平

醒目開學勳章 王國長老

Destination121 發表於 18-7-22 18:28
今年5**好似已有好多科高過全港水平

好似?有無數字可分享?相信好多人有興趣想知

leeann627 發表於 18-7-22 13:31
學費好似已包學兩種樂器不用另外比錢的,而入U率好似有70-80%,好似成績晤算差喎,而且私校貴d係正常嫁,不 ...

學費回條同打去確定學費已包主條一項樂器。只有活動堂要另外收費。
想學副修第二項樂器有才要另外付費。

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 18:45

我希望無理解錯(emoji)

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 18:45
有十科level 5 or above 百份率高於全港, 資料是教音中既朋友比的

回覆 Destination121 的帖子

咁依個DSE成績算好晤好呀其實?依家d評分我都晤係好認識😁3=以前C?

醒目開學勳章 王國長老

Destination121 發表於 18-7-22 19:15

比去年有進步
但呢個係5以上,睇唔到5、5*、5** breakdown
3322各自分開,亦睇唔到同時有3322的數字

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 19:43
比去年有進步
但呢個係5以上,睇唔到5、5*、5** breakdown
3322各自分開,亦睇唔到同時有3322的數字 ...

謝解說。雖我暫時不是用家,但如果能夠在愉快學習環境下有噤既成績都算唔錯

星星的後裔 發表於 18-7-22 17:48
我無去福附簡介會,有朋友仔女讀緊,同有like 佢fb, 對於褔附節日活動,科學活動,運用科技上感覺唔錯。有 ...

簡介會校長講左另一樣野,每年會有讀書比賽,以班為單位,學期尾成績最好的班能獎勵去旅行一次,地點自訂。我覺得鼓勵讀書係正確,但咁樣係過左火了。

lkwkenneth 發表於 18-7-22 21:12
簡介會校長講左另一樣野,每年會有讀書比賽,以班為單位,學期尾成績最好的班能獎勵去旅行一次,地點自訂 ...

同意,閱讀是好,但用比賽型式可能變成重量不重質。

Destination121 發表於 18-7-22 19:15

細看我又發現到啲野。

音樂科在表二出現但無在表三出現。即音樂是100%合格,但拎5+ 人數不及香港平均數。我有無理解錯?

基本有list out 的科都比hk 平均好,唔講你未必估到是音中成績黎。

今年音中既DSE成績較上年好, 不過還未重返前年和大前年水平.

而且睇嚟同其實直資龍校面對同個問題: 學生表現開始兩極化

換個角度去諗諗, 音小/音中俾人咩印象: 升小一時既大眾水泡, 升中時既nobody (有人會諗過升中時去考呢間嗎? 我未識過人囉).

學校既中一學生水平, 估計平均都係B2為主 (仲要可能只有B2B或以下), 但佢既DSE成績, 過去年4年都有B2A-B1C水平, 比不少數千人去追捧仲話要去跪求學位既直資龍校, 或者Marketing出色而受追捧既人氣學校, 低調得嚟更實際.

lingan    發表於 18-7-23 17:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-23 09:40
今年音中既DSE成績較上年好, 不過還未重返前年和大前年水平.

而且睇嚟同其實直資龍校面對同個問題: 學生 ...

過多幾年出生率下降,這問題仲嚴重

謝謝hkpapa852理性分享,很有用

其實兩極化是什麼意思?為什麼只出現在龍校?
‹ 上一主題|下一主題