用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小迷思
go

音小迷思  

剛收到音小offer,但一直都想唔通,希望可以有多點意見...
我認知既音小是不多功課,不太催谷,但點解好多家長一遇到有其他傳統名校offer,都會放棄音小?大家都知名校都重學術會催谷,而好多家長又話唔想咁谷,又唔想受填鴨式教育,音小有音中一係龍support,至少小學階段唔洗谷,咪可以喺小時候睇多啲圖書,培養佢地閱讀及音樂既興趣,不是很好嗎?
純作討論,希望搵到方向,幫小朋友選擇一條適合既路...多謝

我都有音小offer,不過其他同學仔家長話有其他選擇晤好選音小,其實係咪咁差呢?如果咁差點解年年都咁多人報同願意比咁貴學費比d仔女讀呢?晤明,請指敎。

回覆樓主:

口說唔想谷,骨子裡始終想讀傳統名校。

hohoho888    發表於 18-7-23 15:01

回覆樓主:

好多人當熱身

回覆樓主

因為學費貴,仲要比12年,如果學費平啲我今年都會讀,最後選擇放棄,不過有啲可惜,音小其實係一間好學校

回覆樓主

最怪是,學校都明知咁早俾offer,都會有一定問量會hold完一年又走,攪到實力無咁強的小朋友爸媽擔心足一年。。。

helloeunicebb 發表於 18-7-22 10:13
剛收到音小offer,但一直都想唔通,希望可以有多點意見...
我認知既音小是不多功課,不太催谷,但點解好多家 ...

音小講明重音樂。但校際音樂節又唔見影。其他大大小小的小學比賽和表演,都未撞見過。(或者我見識小)。
除了校內表演,唔知音小有乜公開表演?

spookykenny 發表於 18-7-22 11:19
最怪是,學校都明知咁早俾offer,都會有一定問量會hold完一年又走,攪到實力無咁強的小朋友爸媽擔心足一年 ...

因為早出offer,所以先可以一次派幾佰offer,賺番筆留位費。

音小學費唔係人人負擔得起嘛(佢仲貴過 TT)!尤其係入到去,係要多一筆費用去學音樂,又係一條龍,中學 DSE 成績如何真係唔清楚。

不過音小早出 offer,可以做熱身賽。我諗學校自己都知好多人最後都唔會讀,咪出多 d offer 賺下留位費。

學費好似已包學兩種樂器不用另外比錢的,而入U率好似有70-80%,好似成績晤算差喎,而且私校貴d係正常嫁,不是嗎?請指教

leeann627 發表於 18-7-22 13:31
學費好似已包學兩種樂器不用另外比錢的,而入U率好似有70-80%,好似成績晤算差喎,而且私校貴d係正常嫁,不 ...

如果入U率有咁高都唔錯!我好欣賞音小著重音樂,我覺得音樂對小朋友有好多正面既影響,但唔入音小都可以繼續學習音樂。經濟方面,暫時唔係我地考慮既原因。
我好矛盾,自己讀左咁多年書,都唔知死背爛背係唔係好,我老公就覺得少功課比較好,佢覺得功課做得多唔代表就會學到知識,所以音小同佢理念比較相近,但我自己眼見每年既狀元就係喺傳統名校出黎(當然我小朋友只係一個普通小朋友,唔似會係狀元),而傳統名校既平均成績都唔錯,傳統名校就係不停谷谷谷...所以好難否定催谷係好定唔好!

回覆 leeann627 的帖子

「入U率好似有70-80%」並非等於 8 大聯招,可以計算埋其他野,例如海外升學讀 Foundation/Into Year 1/副學士、自資....
如果唔計呢 d,咁咪同 DGS 一樣?DGS 上年 8 大 72%-76.7%,你覺得可能嗎?

私立學校冇錯係會貴 d,但係平過佢又有自己中學部嘅學校有好多,仲要 DSE 成績有保證。

回覆樓主

唔少學校剩係公佈幾多JUPAS offer 入U率有幾多 其實仲有好多野要睇
https://www.jupas.edu.hk/tc/programmes-offered/by-funding-category/

睇3322唔夠 最好睇4以上

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

入u率搵唔到,幾科5以上就搵到 (只公佈呢幾科,即其他科都比全港水平低)
咁一般其他學校咩水平呢,睇睇另一幅圖好了(無cap第一版最top嘅學校,這是第二版較一般的)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178
可以估計到入u數字唔會太理想

回覆樓主:

照甘睇DSE成績係唔係即係音小好過真道

我識有個真道家長講,如果小朋友入晤到IB課程讀,其他DSE成績其實好一般嫁炸,但係可能少有真道咁平又有IB讀ge學校,所以多人覺得好,我自己就晤鍾意佢放學時間咁長,好似5點幾先放,小朋友放學返黎做功課食飯又一日,想睇下書玩下都無時間啦,讀少一年又如何。

回覆 helloeunicebb 的帖子

我曾經有你這些迷思..... 有以下結論:1. 貴, 好多一條龍都唔使呢個價, 一讀就12年, 小數怕長計。 如果考到其他比較平的一條龍或大抽獎抽到好學校, 很多會放棄, 這並不代表音小唔好只係小數怕長計 真係慳好多。
2. 貴得來是否與成績成正比? ( 透明度好似唔高)
3. 宗教氣氛特別濃厚, 非基督徒有些唔喜歡。
4. 太重音樂,有些家長唔喜歡太重視音樂, 學樂器是ok, 但投放太多時間在音樂上家長亦唔太喜歡(例:創作...), 怕影響学業
5. 地點(隔離係殯儀館)
6. 好多家長想小朋友唔谷,開心學習, 音小應該畀到你, 但若果有名校收, 成績始終有保障, 就會放棄開心學習寧願有好成績, 始終面對現實, 成績都好緊要。

回覆樓主

其實我幾鍾意音小,不過音中成績未夠好。