用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪莉曼 vs 德望
樓主: Happybabyhbb
go

瑪莉曼 vs 德望   [複製鏈接]

siden 發表於 18-7-22 15:36
呢個問題比Marymount vs GH難答

兩間好明顯各有好處

同意要睇性格,SPPCS升中更有保障,99個直屬位,只要成績保到B2生,係近乎必可以直升~~~

elbar 發表於 18-7-22 17:12
呢度啲人好似有些 直私校 情意結

我主要針對GH同TT

星星的後裔 發表於 18-7-22 17:16
我主要針對GH同TT

你對兩校有咩感覺

elbar 發表於 18-7-22 17:17
你對兩校有咩感覺

醫生,唔食藥得唔得?

GH: 聽人講一路會西走學生,再入外來生,我唔鍾意E 個模式。
TT: 講來講去只有語景好,但見唔到成績。

siden 發表於 18-7-22 15:36
呢個問題比Marymount vs GH難答

兩間好明顯各有好處

謝謝回覆(emoji) 阿女喜歡音樂,尤其唱歌;佢性格係懶懶地,我谷佢唔到,但佢對學校要求的就做到足那些小朋友。

你point 2 所道的正是我先生係想要GHS 的原因,因為佢又覺得阿女會係遇強愈強的小朋友,不過係我擔心GHS 太多叻人,反而打擊到阿女自信。

輕輕鬆鬆在Paul Cat 做頭,真係做到最top 10% 都考到出去band 1A中學.. 做唔到top 10% 又有保險線。

* 我直覺paul cat 輕鬆,有錯請更正(emoji)

Happybabyhbb 發表於 18-7-21 16:50
代友問
瑪莉曼 v 德望

唔好意思,騎劫了樓主個post.
但因為MPS 都是英小,同埋校舍都好大,我識在裡面小朋友都讀得好開心,輕鬆無壓力。所以覺得MPS 好好了!

janice_hahahehe 發表於 18-7-22 18:04
謝謝回覆(emoji) 阿女喜歡音樂,尤其唱歌;佢性格係懶懶地,我谷佢唔到,但佢對學校要求的就做到足那些小 ...

回覆 janice_hahahehe 的帖子

其實Paul cat輕唔輕鬆真係睇人,我囡hea hea 地讀書,但每年都攞到成績優異獎,但有啲同學都要留班或課後補課。欣賞paul cat中文課程,較岩班囡對文科既要求,數學都會因為班囡能力調較。我囡就黎升中,成績大部分都係A,所以有意考st Paul coedu、dgs等。但老公同阿囡都唔願意,話去到St paul co-edu個個勁人,要出力,倒不如輕輕鬆鬆讀完中學,目標都係大學畢業姐,點解要辛苦個囡。

星星的後裔 發表於 18-7-22 17:22
醫生,唔食藥得唔得?

GH: 聽人講一路會西走學生,再入外來生,我唔鍾意E 個模式。
其實好多學校程度比較深, 學生長期跟唔上, 家長都會知難而退。走咗個學生, 學校喺有得揀下, 緊係唔好唔揀啦!不是gh獨有。問過高年班嘅家長, 幾年下來, 印象中跟唔上, 自行引退嘅一定有。因為成績差被強迫退學嘅,佢就冇見過(可能有,不過佢唔知)。

星星的後裔 發表於 18-7-22 17:22
醫生,唔食藥得唔得?

重覆。deleted

ok3 發表於 18-7-22 23:25
其實好多學校程度比較深, 學生長期跟唔上, 家長都會知難而退。走咗個學生, 學校喺有得揀下, 緊係唔好唔揀啦 ...

除左跟唔上,仲有升小一,升中一都只有部份升唔到。個人唔鍾意,不過都有女仔適合。

Happybabyhbb 發表於 18-7-21 16:50
代友問
瑪莉曼 v 德望

如果你女係遇強愈強那種人的確比較適合GH, 運動叻亦如魚得水,而且GH自己都出過兩個DSE狀元,到時讀得開心亦不一定需要再轉校。

janice_hahahehe 發表於 18-7-22 18:04
謝謝回覆(emoji) 阿女喜歡音樂,尤其唱歌;佢性格係懶懶地,我谷佢唔到,但佢對學校要求的就做到足那些小 ...

係SPPCS可以好輕鬆做到頭10%,你似乎想得有點簡單~~~

代友問
瑪莉曼 v 德望
樓主,請問你朋友最後要邊間?

mcl203 發表於 18-7-23 01:52
係SPPCS可以好輕鬆做到頭10%,你似乎想得有點簡單~~~

Sorry (emoji)(emoji)我不是意思津校無叻人,但GHS 要考頭係難過津校,同埋始終津校大部份係抽入,我相信我女入去不用墊底掛..但入GHS 就有點難講(emoji)

janice_hahahehe 發表於 18-7-23 10:07
Sorry (emoji)(emoji)我不是意思津校無叻人,但GHS 要考頭係難過津校,同埋始終津校大部份係抽入,我相信 ...

直私升小學係可以揀人,質素可以比較穩定D。 官津學校無得揀人,學生水平分別會較大,但並不能單純咁去睇,學生搶頭係好容易,大部分傳統小學都有舊生為班底,亦有往績令其他家長追捧,競爭未必弱於直私,甚或更利害,部分津校家長每月洗費甚或大於讀直私,全科競爭亦係常見,即係視藝體亦在其中。當然,津校總會有部份學生係早已心態行為上放棄直升,所以話直升基本上係唔難~~~

mcl203 發表於 18-7-23 10:18
直私升小學係可以揀人,質素可以比較穩定D。 官津學校無得揀人,學生水平分別會較大,但並不能單純咁去睇 ...

官津派位的超級代表=>LS,

回覆 janice_hahahehe 的帖子

沒有直屬中學的小學, 要爭入頭10% , 競爭是十分激烈的, 大家都係爭逐那零點幾分.

mcl203 發表於 18-7-23 10:18
直私升小學係可以揀人,質素可以比較穩定D。 官津學校無得揀人,學生水平分別會較大,但並不能單純咁去睇 ...
呢樣非常認同,以我觀察,大部分同學家庭背景良好,絕對有能力提供好好既支援,亦每年都有同學提早到外國讀書或全家移民。

回覆樓主

地點差咁遠,我覺得看地點較重要,7:30要上到飛鵝山,不是講笑。

其實兩間學校的好壞處各有不同,好睇本人著眼點在哪。
‹ 上一主題|下一主題