用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪莉曼 vs 德望
樓主: Happybabyhbb
go

瑪莉曼 vs 德望   [複製鏈接]

janice_hahahehe 發表於 18-7-22 00:30
有類似煩惱,happy valley Paul Cat vs good hope.
阿女都係專心少谷得既小朋友,感覺GH 係私校其他硬件有 ...
同意, 讀GH一點不輕鬆, 不少中途退場. 要有心理準備

回覆樓主

兩間都好好

不過,我只聽過有人GH插班走去Marymount,未聽過倒番轉

邊間近就邊間

如果住邊都得,咁梗係marymount,12年免費vs 12年付費仲要小學45人一班番7:30,除非你嫌錢腥

siden 發表於 18-7-22 03:12
兩間都好好

不過,我只聽過有人GH插班走去Marymount,未聽過倒番轉

唔好意思,都想問Paul Cat vs GHS 你會點揀?謝謝!
我老公想要GHS , 因為英小,音體又強,阿女鍾意英文同音樂,但我都好怕裡面競爭心態嚴重..
謝謝分享

ok3 發表於 18-7-21 19:01
兩間地理位置差好遠。近gh又唔介意俾學費就gh. 近mps就揀mps(仲可以慳返啲錢). 不過唔自律,下下要 ...

所以,我咪話若定力唔夠既學生,係MPS可以讀得非常輕鬆,到升中階級就會令家長擔心D,始終Marymount 既傳統風格,自由度高,少功課,靠自律,全人路向,家長早D認識清楚好D,岩自己小朋友性格就Very Good喇~~~

MPS確實係一間好既小學,用遠近去決定亦係非常正確~~~

去到高小唔知, 初小我又唔覺gh入面嘅競爭氣氛好強。派完成績表後, 家長間亦冇互相八卦成績去比較,各人都係自己做自己嘅。家長自己好勝, 一分都不能少就例外。

ok3 發表於 18-7-22 12:17
去到高小唔知, 初小我又唔覺gh入面嘅競爭氣氛好強。派完成績表後, 家長間亦冇互相八卦成績去比較,各人都係 ...

同學們間收到派卷後即放入書包,家長間互不過料,並不代表暗地裏競爭唔激烈喎,MPS都有此情況。去到高少whatsapp group連份卷深唔深都無人講添啦,點會過料俾人~~~

回覆 janice_hahahehe 的帖子

當年識人都係呢個考慮,最後 GHS。個女女係英文好同埋鍾意音樂、體育,所以 GHS 好適合佢。冇聽佢提起有競爭 wor,只係成績表有寫 Mean,可以知道自己是否退步進步。唯獨就係 GHS 唔係輕鬆校,入得去要抵得苦。而事實上佢英文真係有明顯進步,成績亦不錯。

mcl203 發表於 18-7-22 12:37
同學們間收到派卷後即放入書包,家長間互不過料,並不代表暗地裏競爭唔激烈喎,MPS都有此情況。去到高少wh ...
同學/家長互相較勁, 相信邊度都有。分別只係有幾激烈同明顯

mcl203 發表於 18-7-22 12:37
同學們間收到派卷後即放入書包,家長間互不過料,並不代表暗地裏競爭唔激烈喎,MPS都有此情況。去到高少wh ...

重覆。deleted

ok3 發表於 18-7-22 13:22
同學/家長互相較勁, 相信邊度都有。分別只係有幾激烈同明顯

係某D名校,競爭根本唔明顯,唔少家長都會話完全無補習,甚少理佢成績,所以係一D都唔激烈,happy school一間~~~

回覆樓主

兩間都好,但瑪利曼免費又有中學,我會選瑪利曼,慳返d錢仲好

Happybabyhbb 發表於 18-7-21 16:50
代友問
瑪莉曼 v 德望

睇黎性格係啱GH

好勝+受谷………………Good hope可以令囡囡更上一層樓==>MCS, DG,
GOOD HOPE培訓好勝的學生的確有一手

回覆樓主

競爭激烈呢個問題

GH同Marymount 分別不大

大家唔使誇大GH嘅競爭

不過兩間比較,我相信GH會深啲,讀得辛苦啲

janice_hahahehe 發表於 18-7-22 11:07
唔好意思,都想問Paul Cat vs GHS 你會點揀?謝謝!
我老公想要GHS , 因為英小,音體又強,阿女鍾意英文同 ...

呢個問題比Marymount vs GH難答

兩間好明顯各有好處

當你唔介意俾$先,之後睇你著眼點係
1. 升中保障,定係
2. 英文小學/開濶眼界GH各種sports teams/music teams etc好有水準,能夠加入真係眼界大開

不過話說回來,如果你小朋友又5音不全又冇學學器又體育白痴,就enjoy唔到以上benefits

總結:

睇你住邊及小朋友能力性格決定la

janice_hahahehe 發表於 18-7-22 11:07
我老公想要GHS , 因為英小,音體又強,阿女鍾意英文同 ...

Paul  

elbar 發表於 18-7-22 17:02
Paul

x2. 主因我唔鍾意GH. 因愛成恨

phonengan 發表於 18-7-22 14:43
好勝+受谷………………Good hope可以令囡囡更上一層樓==>MCS, DG,
GOOD HOPE培訓好勝的學生的確有一手
...

呢點又要補充吓~~~

MPS往績升中轉去DGS都唔錯既,絶非GHS先辦得到。 GHS往績轉去DGS,部分係體育生~~~

星星的後裔 發表於 18-7-22 17:06
x2. 主因我唔鍾意GH. 因愛成恨

呢度啲人好似有些 直私校 情意結  
‹ 上一主題|下一主題