用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪莉曼 vs 德望
go

瑪莉曼 vs 德望  

代友問
瑪莉曼 v 德望

小朋友樣似文靜,但男仔頭。好勝,唔衰得,唔太自律,谷得(但據朋友說,真係要坐係隔離篤住佢就快快趣做好功課,唔係屋企篤住的話係可以hea睇電視幾個鐘)

先謝過各位嘅意見!

update:
我jforward左各位嘅comments比朋友睇,佢好多謝大家嘅意見!

佢知道gh多活動,但係佢女係男仔頭性格(唔係淑女/lady/princess果款)但又唔屬於active果類,比過佢學足球/跆拳道/游水/跳舞都無樣學得長,反而academics唔擔心,因為係學校都專心嘅,老師比嘅評價都好高。所以gh活動多反而令到朋友卻步,驚個女唔夠全面,體育白痴一個(direct quote from my friend,唔係我咁話佢個女)朋友係比較concern 學業方面,mps嘅「輕鬆」係程度簡單而輕鬆? 會唔會簡單得濟而出現「先甜後苦」即到dse/其他公開試唔夠人黎? 但係聽佢口吻都偏向mps喇!

Happybabyhbb 發表於 18-7-21 16:50
代友問
瑪莉曼 v 德望

唔太自律又谷得,咁就德望岩D~~~

回覆樓主:

但德望超大班。

回覆樓主:

好勝喎 ... 去 gh ,唔怕比人 bully

Happybabyhbb 發表於 18-7-21 16:50
代友問
瑪莉曼 v 德望

瑪  

回覆樓主:

德望

mcl203 發表於 18-7-21 16:54
唔太自律又谷得,咁就德望岩D~~~

瑪利曼偏向輕鬆,輕鬆性格可以讀得更輕鬆~~~

mcl203 發表於 18-7-21 17:21
瑪利曼偏向輕鬆,輕鬆性格可以讀得更輕鬆~~~
會唔會學校唔谷,家長谷先入到中學部?

adriantai 發表於 18-7-21 17:16
德望
請問原因係?

elbar 發表於 18-7-21 17:15
請問原因係?

Happybabyhbb 發表於 18-7-21 17:34
請問原因係?

性格

Happybabyhbb 發表於 18-7-21 17:33
會唔會學校唔谷,家長谷先入到中學部?

其實每間學校都有家長去狂谷,或自由波,我直覺認為只要小朋友上堂専心,依足老師指導,直升中學係難度不高既。但瑪利曼傳統都係偏向輕鬆,自律性強既可能會更適合~~~

mcl203 發表於 18-7-21 17:51
其實每間學校都有家長去狂谷,或自由波,我直覺認為只要小朋友上堂専心,依足老師指導,直升中學係難度不 ...

兩間地理位置差好遠。近gh又唔介意俾學費就gh. 近mps就揀mps(仲可以慳返啲錢). 不過唔自律,下下要人督住, 先係長遠要處理嘅問題。否則上到高年級, 讀邊間都死。

happyheart    發表於 18-7-27 00:23

回覆樓主

MPS, 唔鍾意GH 競爭環境,DSE 成績mps 應較好, 學習氣氛較正面。而且計分制唔變有世襲分,又免費。除非個女好鍾意運動。

回覆樓主

兩間都好,揀緊嗰間

回覆樓主:

識個男仔頭嘅女仔讀 GH,又係會偷懶同 hea 但係谷得,讀德望讀得不知幾開心,非常多活動。都考到頭四分一。

代友問
瑪莉曼 v 德望

看性格,真的可以考慮Good Hope。其實兩間都正,不過如果交通問題,咪揀間近!

當然瑪利曼,讀得開心舒服,成績又唔錯

回覆樓主

Good hope, 反正小朋友谷得,GH又多運動,讀到就揀GH, 純個人喜好。

回覆樓主

有類似煩惱,happy valley Paul Cat vs good hope.
阿女都係專心少谷得既小朋友,感覺GH 係私校其他硬件有優勢,學術要求都高d , 阿女都喜歡英小。不過好怕讀唔掂GHS , 又怕那裡競爭氣氛嚴重。
Vice Versa , 穩穩陣陣,覺得阿女在Paul Cat 考頭機會大好多。

樓主,我係你會揀Marymount

adrio    發表於 18-7-26 16:54