用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒和仁紀
樓主: celiaroyfamily
go

聖羅撒和仁紀   [複製鏈接]

CarmanEE 發表於 18-7-26 10:21
我見你計陳兆民個批B1C都係只計八大UGC funded
陳兆民多年嚟都無分開UGC學位同SF學位咁公佈喎?

佢一向只係攬抄, 話本地學士學位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:25
陳兆民多年嚟都無分開UGC學位同SF學位咁公佈喎?

佢一向只係攬抄, 話本地學士學位

2016-17年度計,睇本地學士課程,SRL(中六走左10%學生)有70%,而間B1C-B2A既陳兆民中學都有64%,咁又唔係贏好多

CarmanEE 發表於 18-7-26 11:36
2016-17年度計,睇本地學士課程,SRL(中六走左10%學生)有70%,而間B1C-B2A既陳兆民中學都有64%,咁又唔 ...
你有冇睇陳記之前幾年既成績同入U率?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kirstyau 的帖子

請問SRL英文oral 如何?有幾多个net teacher 呢?

happyheart 發表於 18-7-26 23:39
回覆 kirstyau 的帖子

請問SRL英文oral 如何?有幾多个net teacher 呢?

得一個,初小P1-3先有固定堂上。基本上當冇好過,當一班30人,一個NET會有幾多時間比到每一個小朋友講野?津小資源係得咁多,冇得同直私比。

2個女靠搵NET私補,冇可能靠學校。

Oh 有啲津小有 3 個 net teacher

回覆樓主:

仁紀女仔係葵青區到時可走位, 除選林䕶外, 都可選蕭明 或 保6。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3662253&extra=page%3D1
今年升中派位

回覆 hkpapa852 的帖子

同區彿教林炳炎都係用 lighthouse喎

晴晴小B 發表於 18-7-24 11:16
我都係咁覺得。lighthouse內容比較深,睇落好似好pro,但我覺得內容不切實際,教grammar部分雜亂無章,唔 ...

朋友仔讀仁紀,媽咪話轉左書後,本書鋪排好亂,又教深一年,想在外面搵補充幫小朋友都搵唔到,家長都覺得煩

另外,近一年試卷深左,次次考完試出來都有同學做唔曬份卷哭,係講緊精英班情況,普通班情況可能更慘

廢青 發表於 18-7-29 21:06

同區彿教林炳炎都係用 lighthouse喎
呢個可能就係林炳炎攪到無見得人既升中派位資料出嚟既原因囉!

hkpapa852 發表於 18-7-30 08:33

咁仁紀轉用lighthouse,  真係揾
著d學生黎攪咋喎,其實轉之前有冇咨詢過家長?

LeeCC 發表於 18-7-30 07:32
朋友仔讀仁紀,媽咪話轉左書後,本書鋪排好亂,又教深一年,想在外面搵補充幫小朋友都搵唔到,家長都覺得 ...

我有朋友個女仁紀小一升小二,小一係用緊P1英文書,無教快一年。

不過我都覺個套LH好亂,唔明點解用呢套教課書。

CarmanEE 發表於 18-7-30 11:38
我有朋友個女仁紀小一升小二,小一係用緊P1英文書,無教快一年。

不過我都覺個套LH好亂,唔明點解用呢套 ...

朋友仔升小四,媽咪都話系好亂,又用高一年,都唔知甘趕為乜

hkpapa852 發表於 18-7-30 08:33

林炳炎本身都係差,用邊套書都係無人想讀。可能佢多NCS,所以用套睇落幾深既英文書

CarmanEE 發表於 18-7-30 11:38

不過我都覺個套LH好亂,唔明點解用呢套 ...
想學神校嘛..... 人地神校都係用呢本, 我又用呢本, 感覺自然良好D

廢青 發表於 18-7-30 11:17
咁仁紀轉用lighthouse,  真係揾
著d學生黎攪咋喎,其實轉之前有冇咨詢過家長?
...

正常學校轉書商唔會諮詢喇!

cattz288 發表於 18-7-30 12:16

咁又係,d學校都係諗住轉深d, 就好似勁d, 邊理得咁多!

LH 係咪指 Light House?我不喜歡這套教材,看不出有系統,章法好亂。

cattz288 發表於 18-7-30 12:16

轉書商唔洗諮詢?咁校長咪好容易出蠱惑?收書商回佣。

‹ 上一主題|下一主題