用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒和仁紀
樓主: celiaroyfamily
go

聖羅撒和仁紀   [複製鏈接]

回覆樓主:

甘啱有街坊仁紀小三,英文今年已經用緊lighthouse,小朋友英文好差,fill in the blank 幾乎全錯,學校根本沒有理而班學生,父母又冇跟學業,本人覺得好可惜,小朋友好乖巧,除英文外其他科目成績都吾錯。

bbforever 發表於 18-7-24 10:28
我有看過仁紀高小中文卷,量多要密密手先做得完,低小英文亦唔淺,數學有出高階思維題,學術上仁紀可能比 ...

有補班㗎,不過補完跟唔跟到就唔知

MoonCFT 發表於 18-7-24 11:43
甘啱有街坊仁紀小三,英文今年已經用緊lighthouse,小朋友英文好差,fill in the blank 幾乎全錯,學校根本 ...
真係唔清楚仁纪咩班级用咩書,咁混亂。。。

仁紀早幾年由兩學期轉三學期,而家又話要轉返兩學期,轉來轉去。。。辛苦埋啲老師㖭呀 !

回覆樓主:

SRL(利申撐阿女學校),1個今年升中已升前面口中1A學校,老實年年約20升1A學校。

回前面,女校一D都唔複習,大女插班入都識到好多朋友(我女文靜人,證明同學友善),細女直頭好開心話將來同朋友仔要上書院

讀女校驚唔平衡事在人為,2個女玩男女童軍,年年去露營。加上補下習大把異性啦!大女去操數班終於見識仔計數速度驚人 話追極都差佢2頁

學校校本課程為主,重視中英作文,英文P3已冇教科書,用外國reader 。加一大堆worksheet

3考,默書測驗唔計入成績表(壓力細)

根據EK數據王話書院1B,唔係樓上講1C。不過就算1C都叫保障吧。
利申係賣花讚花香

回覆 kirstyau 的帖子

聖羅撒中學是 1B 無疑..

一向英文水平很高..  

2017 DSE results

主科4+ (中英數LS):

林護
69.2%/79.5%/78.8%/79.5%

聖羅撒
55.1%/83.8%/54.4%/78.7%

celiaroyfamily 發表於 18-7-21 09:19
是否九成人都去聖?
我當年正正有仁紀同聖小Offer(荃灣人), 最後選聖。至今準備來年升中,坦白呀囡在校英文真係被教得不錯,中數亦穩定,唔算好谷,一年3考,神秘的小測(無得温無壓力)。望番中學部,很多b2女亦被調教到有b1B~C水準,老師真係出咗唔少力,班學生在校內亦自動有發奮的决心,就這一點不是很多b2中學能做到的。如你孩子是B1料在2間小學亦可挑戰B1A中學,如B2料那肯定在書院有更好的發揮機會。

Ktfk 發表於 18-7-26 01:11
2017 DSE results

主科4+ (中英數LS):

我見數據王攞呢組data原自pta一份newsletter,但無登考生人數。
會唔會好似樓上講有一大班中六學生考DSE前退學?
因見佢幾年sch report,中六人數都會比前一年中五人數突然少左十幾廿人

CarmanEE 發表於 18-7-26 08:35
我見數據王攞呢組data原自pta一份newsletter,但無登考生人數。
會唔會好似樓上講有一大班中六學生考DSE前 ...
不少學校, S1-S6都少咗至少20%學生, 原因各有不同

近年成績飛躍既直資培僑書院, S1-S2合共少咗近40%學生, 沙田區由B1B提升到近B1A成績既沙崇, S1-S6期間亦少咗20%學生

就算SJC, 港華, 港同, 聖提女子, SPCC等, 近年可以由S1升到S6畢業, 應該都只有80%學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 08:44
不少學校, S1-S6都少咗至少20%學生, 原因各有不同

近年成績飛躍既直資培僑書院, S1-S2合共少咗近40%學生,  ...

樓上計話佢入U率得3X%

請問呢間算B1B定B1C?

CarmanEE 發表於 18-7-26 08:49

樓上計話佢入U率得3X%
你指邊間入U率得3X%?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 09:03
你指邊間入U率得3X%?

srl 2015/16

CarmanEE 發表於 18-7-26 09:13
srl 2015/16
SRL 2015-2016年校務報告, 請參考PDF P.5
http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2015-2016.pdf

另外, 近6年DSE成績和入U率 (拉去最底):
http://home.hksrl.edu.hk/Form1Admission/SchInfo.htm

hkpapa852 發表於 18-7-26 09:23
SRL 2015-2016年校務報告, 請參考PDF P.5
http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2015-2016.pdf
...

第一條link計就39%

CarmanEE 發表於 18-7-26 09:45
第一條link計就39%
點計39%??

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:04
點計39%??

估計: 8大人數 51/130,自資學額唔計

kirstyau 發表於 18-7-26 10:13
自資degree都唔計, 咁好多B1中學入U率應該唔夠40%

kirstyau 發表於 18-7-26 10:13

唔係只計八大既咩?

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:18
自資degree都唔計, 咁好多B1中學入U率應該唔夠40%

咁都放心D。我仲有個細好大機會讀

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:18

我見你計陳兆民個批B1C都係只計八大UGC funded
‹ 上一主題|下一主題