用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒和仁紀
樓主: celiaroyfamily
go

聖羅撒和仁紀  

hkpapa852 發表於 18-7-24 08:45
仁紀轉用lighthouse?
隨時對弄巧反掘

校長可能覺得佢所有學生都一定受得,到時虛不受保就正囉

隨時對弄巧反掘

Lighthouse 本書好深????

Lighthouse有什麼特別之處呢????

subb 發表於 18-7-24 09:22
Lighthouse 本書好深???? Lighthouse有什麼特別之處呢????
Lighthouse比Longman Express深, 係LS小學部用書

坦白講, 仁紀本身B1比例已唔高, 勉強再谷深D英文, 為乜? 到時攪到更多人跟唔上, B2同B3比例大增仲衰

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-24 09:49
Lighthouse比Longman Express深, 係LS小學部用書

坦白講, 仁紀本身B1比例已唔高, 勉強再谷深D英文, 為乜?  ...

仁紀今年小一家長進取巧多,轉書對進取家長设有問題,學校也加多左net, 現在有3位

回覆樓主

新移民無處不在,市中心如太子,旺角1⃣️帶小學最多

坦白講, 仁紀本身B1比例已唔高, 勉強再谷深D英文, 為乜?  ...
IC ,  

Express 2nd 已經唔淺, 大多小學都用, 包括英小九真及培正

Lighthouse 天上一層樓,  
咁真係要好考英文老師的功力了/學校的準備 !
如果唔係難為了大家 !

唔係轉用Lighthouse咁簡單,係小二用小三書,跳级呀!

MELODY430 發表於 18-7-24 09:57
仁紀今年小一家長進取巧多,轉書對進取家長设有問題,學校也加多左net, 現在有3位
...

我有看過仁紀高小中文卷,量多要密密手先做得完,低小英文亦唔淺,數學有出高階思維題,學術上仁紀可能比九龍區某些小學仲深,如學校一味向深出發,没有補底,苦了一班力有不逮的學生。

bbforever 發表於 18-7-24 10:16
唔係轉用Lighthouse咁簡單,係小二用小三書,跳级呀!

但小一書都正常喎!即係一升二就跳級?

bbforever 發表於 18-7-24 10:28
我有看過仁紀高小中文卷,量多要密密手先做得完,低小英文亦唔淺,數學有出高階思維題,學術上仁紀可能比 ...

朋友話9x分都排50+, 好恐怖   

cattz288 發表於 18-7-24 10:59
但小一書都正常喎!即係一升二就跳級?

來緊9月開學才轉書,由longman express轉lighthouse,小二讀小三書

bbforever 發表於 18-7-24 11:02
來緊9月開學才轉書,由longman express轉lighthouse,小二讀小三書

就係今年升小一都正常囉

隨時對弄巧反掘

我都係咁覺得。lighthouse內容比較深,睇落好似好pro,但我覺得內容不切實際,教grammar部分雜亂無章,唔明點解會轉用。

bbforever 發表於 18-7-24 11:02

以我所知係無教深一年

cattz288 發表於 18-7-24 11:00
朋友話9x分都排50+, 好恐怖

以我所知唔係咁

LS雖然英文課本係用lighthouse,但主力係用reader加自編既筆記,GE卷大約亦只有兩成幾內容考lighthouse

MELODY430 發表於 18-7-24 10:01
新移民無處不在,市中心如太子,旺角1⃣️帶小學最多

雖然無處不在,間間都有,但係佢哋會主力搏某些學校

晴晴小B 發表於 18-7-24 11:26
雖然無處不在,間間都有,但係佢哋會主力搏某些學校
唔知新移民有冇睇中大埔仿神校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbforever 發表於 18-7-24 10:28
我有看過仁紀高小中文卷,量多要密密手先做得完,低小英文亦唔淺,數學有出高階思維題,學術上仁紀可能比 ...

係,有補習社說仁紀中文深, 我刀唔敢想仁立會點(emoji)

hkpapa852 發表於 18-7-24 11:30
唔知新移民有冇睇中大埔仿神校呢?

有錢個班新移民未必睇得上果間假神校,無錢果班又比唔起假神校高昂既學費。