用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒和仁紀
樓主: celiaroyfamily
go

聖羅撒和仁紀   [複製鏈接]

bbforever 發表於 18-7-21 14:38
回覆 Felix223 的帖子

仁紀9月新校長上場,即刻轉新書,我朋友的女升小二,學校英文書由原本的朗文Express ...

果然要力谷   

晴晴小B 發表於 18-7-22 00:20
聖羅撒中學部B1C而已
先唔講ABC點分, 只要係B1英中+校風好, 夠啦!一間冇直屬中學嘅地區小學, 有幾多人可以升到B1英中? 5-6成好未?!

bbforever 發表於 18-7-21 14:38
回覆 Felix223 的帖子

仁紀9月新校長上場,即刻轉新書,我朋友的女升小二,學校英文書由原本的朗文Express ...
不好意思,想問一下仁紀的校長不是16年才上任嗎? 來年又換校長 ?

ok3 發表於 18-7-22 10:38
先唔講ABC點分, 只要係B1英中+校風好, 夠啦!一間冇直屬中學嘅地區小學, 有幾多人可以升到B1英中? 5-6成好 ...

Can’t agree more
我仔他日能上到B1C已還神

回覆樓主

其實望下今年仁紀個升中成績已經有答案,如果我住葵青,仁立就話諗諗

ok3 發表於 18-7-22 10:38
先唔講ABC點分, 只要係B1英中+校風好, 夠啦!一間冇直屬中學嘅地區小學, 有幾多人可以升到B1英中? 5-6成好 ...

其實要樓主佢自己想清楚聖羅撒中學部係唔係佢杯茶,如果覺得ok,當然選聖羅撒。
如果唔ok,就要比較下間學校有幾多畢業生可以去到比佢直屬中學更好既學校。

仁紀方面,因同仁立一樣有得用林護聯繫位,升B1A中學比例一定比聖羅撒高。

seastarbaby 發表於 18-7-22 11:45
其實望下今年仁紀個升中成績已經有答案,如果我住葵青,仁立就話諗諗

仁紀自新校長上場後,進行大改革,聽講有好多老臣子被離職。
考pre s1前亦狂補課操練,兩三年後可能有另一新氣象。

不過有一點要注意,就係通常新移民家庭首選仁紀,整體成績亦容易被佢哋拉低。因為新校舍同埋出面坊間啲所謂小學排名比仁立仲高(網民自由評分,完全無數據支持,信個啲真係...)

celiaroyfamily 發表於 18-7-21 09:19
是否九成人都去聖?

睇下你想risk-on定risk-off。
Risk-off既話,就揀有85%band1至2學生入到直屬書院既SRL。
Risk-on既話,就揀只有頭12.5%學生入到聯繫中學——林護既仁立(但係25%聯繫學位要同仁紀瓜分)。
正所謂高風險、高回報,如果你小朋友未來六年成績都可以維持係頭10%內,當然揀仁立;不過SRL學生可以係頭25%內,佢地都可以揀同林護級數差唔多,甚至更好既中學。

回覆樓主:

SRL 相信只有級頭20內嘅先有吉士外闖

sissysze 發表於 18-7-22 20:11
SRL 相信只有級頭20內嘅先有吉士外闖

但SRL起碼有個comfort zone,如果其中一次呈分試失手,都仲有機會入到書院。

但如果仁立有一次呈分試失手,咁真係好大機會要同林護講「有緣無份」。

家長真係要做足sensitivity analysis。

一個閒人 發表於 18-7-22 20:05
睇下你想risk-on定risk-off。
Risk-off既話,就揀有85%band1至2學生入到直屬書院既SRL。
Risk-on既話,就 ...

1) 樓主講緊既係仁紀,並不是仁立。兩者雖然都係林護既聯繫小學,但成績相差有一定距離。計埋自行、統一及叩門,仁紀應該有三十個左右入林護。

2) 林護算係全港最好既男女津校之一,成續肯定係B1A級數。我絕不相信SRL有25%入到B1A級數既中學。我相信SRL入到SPCC+DGS+HY+YWGS... 呢類學校既人數肯定無20人

一個閒人 發表於 18-7-22 20:20
但SRL起碼有個comfort zone,如果其中一次呈分試失手,都仲有機會入到書院。

但如果仁立有一次呈分試失手 ...

仁紀有好多新移民小朋友,要做頭20%基本上無難度。

而讀SRL,考得前想搏B1A學校,只能在自行搏,統一派位時唔填直屬中學係乙一等於放棄直屬位

讀SRL最著數係B2學生可以入B1C直屬

晴晴小B 發表於 18-7-22 20:43

還以為 St Rose 係屬於B1B的學校呢…(根據schooland 的info) ... 是否最近才跌至B1C的學校呢?

Tungpigmom 發表於 18-7-22 23:09
還以為 St Rose 係屬於B1B的學校呢…(根據schooland 的info) ... 是否最近才跌至B1C的學校呢?

...

schooland or bookofschool 果啲排名係網民投票,完全無數據支持。

點解講極仲有咁多家長信果啲網站排名。

回覆樓主

這個post的分析非常有參考價值

唔好講B1,淨係B2可以入到SRL中學已經好吸引,在仁紀平均分A(85以上)已經係B2,我朋友女是一例子, 學校叫佢考直資,好彩都考到一間咋。

晴晴小B 發表於 18-7-23 00:10
schooland or bookofschool 果啲排名係網民投票,完全無數據支持。

點解講極仲有咁多家長信果啲網站排名 ...

但呢度數據王都話st rose係1B喎

晴晴小B 發表於 18-7-22 16:55
仁紀自新校長上場後,進行大改革,聽講有好多老臣子被離職。
考pre s1前亦狂補課操練,兩三年後可能有另一 ...

學校狂操pre s1啫, 如果學生hea考都無計喎!

晴晴小B 發表於 18-7-23 00:10

點解講極仲有咁多家長信果啲網站排名 ...

可以請教一下係那裏可參考到準確的中學組別(Banding) 呢? 謝謝

cattz288 發表於 18-7-23 07:57
學校狂操pre s1啫, 如果學生hea考都無計喎!

其實Pre-S1應該算係一位學生第一次出外考,同之前所有既考試係自己學校考唔同。試問一個學生剛剛獲派中學學位,心情都未平伏,一星期後就要去獲派中學考Pre-S1。同埋呢個試又唔關自己事,(唔好同我講話用黎做中一分班),幾多學生真係會出盡全力去考呢?小學果邊根本控制唔到學生去考Pre-S1既情況,咁之前操黎其實有乜用呢。

‹ 上一主題|下一主題