用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊
go

值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊   [複製鏈接]

某新界私小唯利是圖, 換校長改理念, 出賣家長出賣學生,令到一班有熱誠有愛心嘅校長同老師被逼離開, 真心要表揚同感激呢班團隊, 學校唔懂珍惜佢地, 我地班家長對佢地嘅付出會銘記於心, 祝福佢地喺新崗位工作愉快。
   3    0    1    0

回覆樓主

好奇一問: 換走校長和老師後,班老細呀泊車仔呀有乜jet so呢?

終於睇到正義的家長們出聲了。這兩年我哋班家長睇到陳校長及佢的團隊,做得好好!將我哋的子女教得好好。我們只能夠在EK說感謝嗎?明眼人都睇到發生咩吔事,徐飛和朱子穎狼狽為奸,商業手法搞教育,成日講噱頭,吹大炮,同陳校長無得比。我嘅想跟陳校長走,無奈出邊的學位太難搵。

Lovelebron 發表於 18-7-21 02:04
好奇一問: 換走校長和老師後,班老細呀泊車仔呀有乜jet so呢?

新校長更有諗頭,更識marketing, 吸學生能力更高

我哋班家長係衝著陳校長而來報讀的,而事實係陳校長的領導有方,創校一D都唔容易,但係陳校長做得超好,佢帶領的團隊富有特色富有成績。真係諗唔到咁好既校長、主任、老師全因無知無品既一班人狼狽為奸,為錢不擇手段地辭退他們。道理何在?面對這一切,我哋班家長非常無助。真心祝願陳校長及被逼走嘅老師,搵到一份好的工作。

lyflyk 發表於 18-7-21 09:05
我哋班家長係衝著陳校長而來報讀的,而事實係陳校長的領導有方,創校一D都唔容易,但係陳校長做得超好,佢 ...

坦白講,我認識某一些陳校長的團隊。希望他們有更好的未來。

我哋班家長係衝著陳校長而來報讀的,而事實係陳校長的領導有方,創校一D都唔容易,但係陳校長做得超好,佢 ...

校長同其他老師去了那裏教?

當年聽那個所謂教育界猛人校監一句話: 希望家長真心喜歡這間理念而報讀, 講真, 我同你一樣, 認同陳校長嘅理念所以報讀, 點知事隔一年, 呢班猛人竟然出賣家長, 改晒d理念, 呢d係咪叫今日的我打倒昨日的我?

KittenKitten 發表於 18-7-21 22:01
當年聽那個所謂教育界猛人校監一句話: 希望家長真心喜歡這間理念而報讀, 講真, 我同你一樣, 認同陳校 ...

官方前後理念是什麼?

aayy 發表於 18-7-21 22:40
官方前後理念是什麼?

以前係德以為本,學以精萃;但宜家校董出賣原有家長、偷步收生、僭建,新校長只講科技,對黎緊一年既課程、中學點行IB定DSE都唔清唔楚,我諗佢地既理念應該改做: IPad 為本,賺以精萃

#繼續iPad 為本
#繼續賺以精萃
#無人能夠動搖德萃搵錢既決心
#又話出家長信俾我地?出左上太空?

summer2015 發表於 18-7-22 10:10

以前係德以為本,學以精萃;但宜家校董出賣原有家長、偷 ...

1. 做左咩出賣家長?
2. 唔覺得新校長只講科技
3. 家長信只什麼一回事?

aayy 發表於 18-7-22 11:43
1. 做左咩出賣家長?

1. 做左咩出賣家長?

- 之前已經有家長講左報呢間學校既時候同宜家理念不符,至少我相信無咩家長當初報既時候會預左佢黎變成一日得四堂掛? 讀完兩年要轉返好既學校已經好困難,咁算唔算出賣?

- 轉校長係一回事,更大問題係完全轉晒時間表,下晝唔洗上堂,咁大改動竟然無預先咨詢家長,去到轉校黃金期過左先通知,令唔同意此方針既家長只可以無奈接受。

- 學校之前承諾Science會呈分,突然又改做唔呈,並且無合理解釋

aayy 發表於 18-7-22 11:43
1. 做左咩出賣家長?

覺唔覺係個人睇法,我個人睇左兩場Facebook live, 亦有留言問過,但新校長似乎答唔倒會做咩實質既野提升學生中英文水平,淨係識講會好好玩,好多活動。至於點樣提升學生讀寫能力、照顧SEN學生、甚至係點涵接本地/國際中學、一早答應既德萃中學能唔能夠及時開校,呢啲問題全部避而不談。

summer2015 發表於 18-7-22 13:05
1. 做左咩出賣家長?

- 之前已經有家長講左報呢間學校既時候同宜家理念不符,至少我相信無咩家長當初報既 ...

教育局的呈分科目無science 喎,點加?
根據教局網頁,呈分科目是:中丶英、數、常、視、音。學校可加宗教或普通話。

summer2015 發表於 18-7-22 13:14
覺唔覺係個人睇法,我個人睇左兩場Facebook live, 亦有留言問過,但新校長似乎 ...

明白你的苦處,點解唔直接踩上學校向職員問清楚攞答案?

回覆樓主

陳校長之前係王錦輝都只是做3年。
我唔知佢有幾好,去王錦輝聽簡介會,新校長未上場,佢已經閃左去創校,簡介會由中學校長頂硬上。

AgapePa 發表於 18-7-22 13:36
陳校長之前係王錦輝都只是做3年。
我唔知佢有幾好,去王錦輝聽簡介會,新校長未上場,佢已經閃左去創校,簡 ...

唔好講到中學校長頂硬上,應該話中學校長搶住上

回覆樓主:

我以為所有現任家長都好開心朱校長加盟添
(利申:不是用家)

醒目開學勳章 王國長老

AgapePa 發表於 18-7-22 13:22
教育局的呈分科目無science 喎,點加?
根據教局網頁,呈分科目是:中丶英、數、常、視、音。學校可加宗教 ...

hkpapa 踢爆左有一科係非呈分科目後佢地即改 website 資料
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

smart_bus 發表於 18-7-22 14:17
唔好講到中學校長頂硬上,應該話中學校長搶住上
我識WKF家長話中學部校長而家睇埋小學部。
‹ 上一主題|下一主題