用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 pre-S1成績好差,係咪個個都係咁,可以分享一下嗎? ...
樓主: Cocohei
go

pre-S1成績好差,係咪個個都係咁,可以分享一下嗎?   [複製鏈接]

奇奇媽媽 發表於 18-7-31 19:37
開學就知龍與鳳,不過坐係隔離比佢嚇死

放心啦,真係咁勁嘅一定係天才,可以轉神校甚至直入美國大學了
8-)

magiccandy 發表於 18-7-26 17:26
我在學校有份批改英文試卷, 高分的有去到80分, 低分的只有幾分, 我校屬Band 2, 但有一班英文班。作文部分其 ...

我女講既同你一樣喎!佢話英文好簡單,作文比埋圖!可惜數學做唔晒
係呢!作文呢樣野個個老師唔同,改既時候總有參差,咁點定準則?

happy105 發表於 18-7-31 23:10
我女講既同你一樣喎!佢話英文好簡單,作文比埋圖!可惜數學做唔晒
係呢!作文呢樣野個個老師唔 ...

每次公開考試,包括TSA, pre S1, DSE, 都有詳細的評分標準,英文 pre S1 主要有3項標準,包括content, language and organisation, 每項都有列明幾分至幾分屬於good, fair or poor, 而且未正式開始前,科主任會講一次怎樣俾分,包括不夠字數最高只可給幾多分,而改完後科主任亦要抽來檢查,所以一般老師之間評分差異通常不會超過3,4分,但當然沒有絕對一致,所以DSE作文卷都容許兩位老師改同一份卷有4分差異。

我個小朋友 中文和英文七十幾 數學 98 中英文 只有這個分數 是差還是好呢?

23肥媽媽 發表於 18-7-23 00:18
其實我只知間中學又唔係全區最好,但又唔係尾既英中!老師話佢係band 1中間落少少,所以都唔知,我諗當佢b ...
如果我無記錯, 你仔仔間已好似都係區內熱門果間, 雖然唔係最好, 但都係2/3好, 成績一向穩定, 都chur。我之前有朋友仔, 二三線小學級頭入, 上學期都追唔上, 因為佢參加咗好多活動, 見完家長重新調節, 下學期已經穩定返。俾心機, 小朋友有心就會跟得到, 我朋友話學校老師好俾心機教學生的, 係谷的。

回覆 little_yolky 的帖子

唉, 我依家已經開始擔心追唔上.

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-8-13 10:48
如果我無記錯, 你仔仔間已好似都係區內熱門果間, 雖然唔係最好, 但都係2/3好, 成績一向穩定, 都chur。我之 ...

加油(emoji)(emoji)

妹妹頭 發表於 18-8-13 14:50
回覆 little_yolky 的帖子

唉, 我依家已經開始擔心追唔上.

上到中學, 父母心態要調節, 唔好同小學比較, 科科9字頭8字頭, band 1a中學名次keep住頭50%, band 1b中學keep住頭30%已經ok. 始終叻人多左集中在一起。

妹妹頭    發表於 18-8-16 13:40
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

学校有告訴你pre S1成績?我仔個間冇講。佢話做得完,深過学校少少,但唔太難,而係題目太多好花時間。 佢是band 2料,入左band 2A校。

magiccandy 發表於 18-7-26 17:26
我在學校有份批改英文試卷, 高分的有去到80分, 低分的只有幾分, 我校屬Band 2, 但有一班英文班。作文部分其 ...

幾分?! 老師你係咪好似D唔小心既同學仔一樣, 改漏咗幾版呀?

little_yolky 發表於 18-8-22 11:42
幾分?!  老師你係咪好似D唔小心既同學仔一樣, 改漏咗幾版呀?
好出奇咩, 一離題真係幾分都俾多...

little_yolky 發表於 18-8-22 11:42
幾分?!  老師你係咪好似D唔小心既同學仔一樣, 改漏咗幾版呀?
當然唔會, 每改一部分就在小摺頁記下那部分分數, 最後全部加起來, 亦會double check, 科主任再check。有些學生真係表現強差人意, Band 2 學校有收 Band 3 學生一d都唔奇, 亦唔排除有學生無心機求其做。

magiccandy 發表於 18-8-22 21:25
當然唔會, 每改一部分就在小摺頁記下那部分分數, 最後全部加起來, 亦會double check, 科主任再check。有些 ...
其實有好多小學係呈三後都開始會幫同學仔操呢個試 , 我囡學校非常緊張 , 到考時我囡話簡單過係小學做果D , 所以小學點睇 , 點操呢個試 , 就可以睇到小學對自己本身BANDING有幾緊張 , 畢竟會影響之後派位嘛~

回覆 Jasonhaha 的帖子

我地都係, 由5月中開始(未考畢業試) 已經日日留校操PRES-1, 日日操卷, 操到16/7仍要番去操, 阿女話2010-2017既PRE-S1佢都做過晒, 佢仲話今年試題同上年差不多, 不過比上年還淺少少
‹ 上一主題|下一主題