用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 pre-S1成績好差,係咪個個都係咁,可以分享一下嗎? ...
樓主: Cocohei
go

pre-S1成績好差,係咪個個都係咁,可以分享一下嗎?  

pooh仔 發表於 18-7-24 21:09
喺呀,45之內!
都聽到有做唔晒, 女做得晒,但唔代表啱晒,錯幾多唔會知
...

奇怪喔,又咁多人話話吾曬既等我以為果個女仔講的是真

我小朋友話淺,淺過學校份分班試卷

一日考晒中、英、數3科,真係幾辛苦!仲要係7月中,holiday mood,成績梗係比平時差。

回覆樓主:

我在學校有份批改英文試卷, 高分的有去到80分, 低分的只有幾分, 我校屬Band 2, 但有一班英文班。作文部分其實只要有跟圖的內容寫夠80字就已經不會太低分, band 1 生做應該不算難。

我女數學剩一題未做呀,佢話坐係最後個時鐘好細睇唔到時間,未分配好,不過佢話三科都唔難,之前學校操練,次次都有九十幾,所以佢話有信心同之前分數差不多喔,不過學校又唔會公佈成績,都係由得佢講

回覆樓主:

阿女話中英唔難,係數學要多啲時間做,數做唔晒。佢一向數學都唔差。
但唔洗返去上補底班。

Cocohei 發表於 18-7-20 12:50

阿仔本身係band1生,中文42分、英文49分、數學69分,佢話好深 ...

pre S1 成績
多數这成績來分班
好少公開

Haz-mama    發表於 18-7-28 13:51

回覆樓主:

我仔個間無講話有補底班, 考完pre s1 學校也沒打來, 但同學(抽入神校) 考完就打比家長話要補某一科。  連同銜接班, 暑假無放咁滯, 讀神校真不易。

23肥媽媽 發表於 18-7-22 14:45
我仔話唔難,全部做得晒!呈分試係b1b-c,點知被編左入英、數唔掂既班,而且仲要暑假返去參加全級得15人既 ...

其實上完補底班會唔會再影響分班決定?
唔上得唔得?呢啲時候好多人旅行。

思澄爸爸 發表於 18-7-28 01:13
...
叫得你補底就表示你唔掂吖!仲唔多加努力而去旅行?真係大安旨意咯~

...

其實升中一暑假就唔好一早安排去旅行。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

...

升中一的暑假應該唔好諗去旅行,因為有太多unknown   

Haz-mama    發表於 18-7-28 13:45

醒目開學勳章

...

唔影響分班嫁,不過難得老師肯補就補定,而且仲打左俾老師講想開學後有補底班都join埋,我仲立刻去搵人補定個英數,旅行唔諗住喇,攪掂讀書先,好怕佢追唔到課程!如果之後追到既,或者會諗下復活節先去旅行,玩得安心啲

ElEl 發表於 18-7-28 13:18
升中一的暑假應該唔好諗去旅行,因為有太多unknown
但阿女除佐有假期功課做真係冇嘢搞,又冇銜接課程上,好無聊咁,間間學校唔同

回覆 Cocohei 的帖子

Pre s 1 幾多分合格架?

回覆樓主

最近同班來自不同小學的朋友仔gathering,他們均說數學同唔夠時間做;但仔話同小學操開的卷差不多;但仔考pre S1隔離左右的學生均說就15分鐘攪掂(數學);我都大吃一驚

奇奇媽媽 發表於 18-7-29 17:31
最近同班來自不同小學的朋友仔gathering,他們均說數學同唔夠時間做;但仔話同小學操開的卷差不多;但仔考p ...
嘻嘻。係真嗎?咁勁!

奇奇媽媽 發表於 18-7-29 17:31
最近同班來自不同小學的朋友仔gathering,他們均說數學同唔夠時間做;但仔話同小學操開的卷差不多;但仔考p ...

我以前會考零分嗰位同學,都係話開考後15分鐘內放低筆,然後僕低瞓覺等夠鐘。

pokinponi    發表於 18-7-31 17:33
8-)

回覆樓主

其實會不會是有操卷和沒操卷的分別呢?阿女學校有給幾份卷學生做,她第一次做中文也做不完,後來有經驗懂得分配時間便可以在限時內做完。
YY Mom :-D

anitawong21 發表於 18-7-31 17:00
我以前會考零分嗰位同學,都係話開考後15分鐘內放低筆,然後僕低瞓覺等夠鐘。
...

開學就知龍與鳳,不過坐係隔離比佢嚇死