用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 小學分班一問
go

小學分班一問 [複製鏈接]

見到p1-p3有兩班普教中,p4-p6剩返一班普教中,請問係年年都重新分班還是只係p1同p4各分一次? 同埋,普教中是否等同於精英班呢?謝謝!
   2    0    0    0

fixedstar99 發表於 18-7-20 10:21
見到p1-p3有兩班普教中,p4-p6剩返一班普教中,請問係年年都重新分班還是只係p1同p4各分一次? 同埋,普教中 ...

P1 全粵教中,P2-P6有一班普教中

fixedstar99 發表於 18-7-20 10:21
見到p1-p3有兩班普教中,p4-p6剩返一班普教中,請問係年年都重新分班還是只係p1同p4各分一次? 同埋,普教中 ...

普教中係精英班?可以咁講,但亦有人選擇粵教中!每年編班!

99dogdog 發表於 18-7-21 02:16
P1 全粵教中,P2-P6有一班普教中

原來我所見到既資料唔準確,係p2之後先有普教中,而且只有一班嗎?咁普教中班會比粵教中教得快同深D嗎?通常普教中班有幾多人? 都係25人左右一班嗎?

fixedstar99 發表於 18-7-21 04:57

原來我所見到既資料唔準確,係p2之後先有普教中,而且 ...
全級P1, 粵教中,沒有分精英班。P2-P3, 兩班普教中(26-27人一班)、兩班粵教中(22-24人一班)。(沒有分精英班,不過通常比較叻的都偏向揀普教中,當然仍有好叻的揀粵教中,只是佔小數。現實見到的:通常全級頭五名也是普教中的同學)
P4-P6, 才開始有真正的精英班:一班普教中精英班(30人)、一班粵教中精英班(30人),另外兩班粵教中普通班(20人/班)。

普教中與粵教中考核的中文科範圍是一樣的,所以不存在會教深D喎!

LittleButter 發表於 18-7-23 15:28
全級P1, 粵教中,沒有分精英班。P2-P3, 兩班普教中(26-27人一班)、兩班粵教中(22-24人一班)。(沒有分精英班 ...

多謝LittleButter詳細解答! 咁smcs考試有冇單獨一科普通話科? 如有,普教中班係咪著數D? 如冇,咁粵教中唔使學拼音,唔使考拼音?

LittleButter 發表於 18-7-23 15:28
全級P1, 粵教中,沒有分精英班。P2-P3, 兩班普教中(26-27人一班)、兩班粵教中(22-24人一班)。(沒有分精英班 ...

P4-P6只有一班普教中,而且果班就係精英班。係咪可以理解為,P2-P3兩班普教中,去到P4將為淘汰佐至少一半同學出去粵教中? 會否因此同學間競爭十分激烈? 家長和同學會否好大壓力?

fixedstar99 發表於 18-7-23 16:22
多謝LittleButter詳細解答! 咁smcs考試有冇單獨一科普通話科? 如有,普教中班係咪著數D? 如冇,咁粵教中唔 ...
只知初小的情況:有另外一科普通話科要考試,不過不會計算在總平均分,只出grade. 普教中班與粵教中班考普通話科的範圍有所不同的。(不過,其實不佔總平均分、也不影響名次,所以不用太緊張吧!)

fixedstar99 發表於 18-7-23 16:27
P4-P6只有一班普教中,而且果班就係精英班。係咪可以理解為,P2-P3兩班普教中,去到P4將為淘汰佐至少一半 ...
首先,P2-P3 兩班普教中班,並非精英班,所以根本不存在競爭入一班精英班的問題。當中有部分同學根本不想入精英班。另外,高小才真正分精英班,兩班共60人,是方便老師更有效地教導不同能力的學生。60位同學屬於精英班,相信競爭不算是太激烈吧!再者,你的女兒是插班生,基本上一定是成績卓越非凡,成績必屬頭10-25%以上,所以完全不用擔心入唔入到精英班、或者普教中精英班的問題,請你放大心啦!

LittleButter 發表於 18-7-23 17:34
只知初小的情況:有另外一科普通話科要考試,不過不會計算在總平均分,只出grade. 普教中班與粵教中班考普 ...

如此看來,普通話科算是不怎麼被重視的一個科目~ smcs係點樣計總成績和排名的呢?有什麼科目計入總分? 總分是類似SFA咁不同科目以不同比重而加權平均,定係似GH咁所有科目不計比重直接相加呢?謝謝!

LittleButter 發表於 18-7-23 18:04
首先,P2-P3 兩班普教中班,並非精英班,所以根本不存在競爭入一班精英班的問題。當中有部分同學根本不想入 ...

之前見過以往post有人話高小精英班老師跳住教,如冇補習或家長跟得好帖,可能會讀得吃力,甚至因基礎打得不夠扎實,到了中學成績反而變成差過普通班升上來的同學。唔知情況是否屬實?

fixedstar99 發表於 18-7-24 00:07
插班生將會直接被分配去普教中班,所以先了解多D普教中班的教學情況~

之前見過以往post有人話高小精英班 ...
對不起!我女兒也未讀高小,答不到你了!留待其他有經驗的家長回覆你吧!

fixedstar99 發表於 18-7-23 23:57
如此看來,普通話科算是不怎麼被重視的一個科目~ smcs係點樣計總成績和排名的呢?有什麼科目計入總分? 總 ...

其實也是普通津小一般計分方法,因為我們真的只是一間津小。
個人建議成為插班生的家長/樓主,真的不用太緊張、也不用太擔心了吧!你想知的一切資訊,入學後有家長會,你可以慢慢、更深入了解更多、到時問班主任/老師應該可以了解得更透徹吧!

LittleButter 發表於 18-7-24 00:24
其實也是普通津小一般計分方法,因為我們真的只是一間津小。
個人建議成為插班生的家長/樓主,真的不用太 ...

唔係要去到學期尾先會有家長會嗎?其實津小如何計分我都唔清楚

LittleButter 發表於 18-7-24 00:19
對不起!我女兒也未讀高小,答不到你了!留待其他有經驗的家長回覆你吧! ...

已幫助好多,謝謝!

回覆 fixedstar99 的帖子

小一第一次家長會在十月初呢,不到學期尾

mandywang0402 發表於 18-7-24 20:29
回覆 fixedstar99 的帖子

小一第一次家長會在十月初呢,不到學期尾

小二呢?

回覆 mermaidmama 的帖子

我係小一新用家,小二不清楚了(≧∇≦)

請問是否全部同學都是開學首天才知道分那一班?謝謝!

enjoyablebb 發表於 18-7-27 17:36
請問是否全部同學都是開學首天才知道分那一班?謝謝!
應該P1-P5也是第一天上學才知道。另外,好似P5與P6是同一班同學。
‹ 上一主題|下一主題