用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一習作推介
go

中一習作推介

我囡9月升上中一班(英中),聽日行下書展,想買中,英及數學課外練習,請問各科練習應買什麼出版社?請幫忙推介,感謝。

之之媽 發表於 18-7-19 22:48
我囡9月升上中一班(英中),聽日行下書展,想買中,英及數學課外練習,請問各科練習應買什麼出版社?請幫忙 ...

先考慮女兒會不會肯做先?

王家爸爸    發表於 18-8-1 15:46

我囡9月升上中一班(英中),聽日行下書展,想買中,英及數學課外練習,請問各科練習應買什麼出版社?請幫忙 ...

中學生99%買左唔會做。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

功課已經多,可遲些看情况才買

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-7-20 08:24
中學生99%買左唔會做。

唔使我買,朋友仔女無做過既畀我囡,第二年我再轉送畀朋友,幾本野絕對乾淨加新淨
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hw1115 發表於 18-7-20 08:07
先考慮女兒會不會肯做先?

應該由父母做,識做既可以繼續貼身咁跟功課
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-20 10:18
應該由父母做,識做既可以繼續貼身咁跟功課

父母識唔識係其次。最重要係个仔女自己去買来做,咁就very good .

醒目開學勳章 王國長老

hw1115 發表於 18-7-20 10:23
父母識唔識係其次。最重要係个仔女自己去買来做,咁就very good .

會自己買我會偷笑囉

miriam 發表於 18-7-20 10:27
會自己買我會偷笑囉

咪就係啰

醒目開學勳章 王國長老

hw1115 發表於 18-7-20 10:32
咪就係啰

所以慳返 d 錢好過

唔好買住呀,琴日我去書展都想買比黎緊中一女,但多到眼花,同阿女商量完最後決定返左學睇下咩學校咩環境先買。唯一想買係5**同學中作,當範文睇下都好

同埋阿女又出去大型補習社補中文,本身有教材練習

miriam 發表於 18-7-20 10:37
所以慳返 d 錢好過

唉!我都遲咗明白呢个道理。

醒目開學勳章 王國長老

hw1115 發表於 18-7-20 10:50
唉!我都遲咗明白呢个道理。

小學時有補習已經有教材畀埋,自己都只係買兩本數學。

升中更加無買,朋友畀我既都無做過,就知買左都未必做,兼無時間做。

Sorry,想問問題外話,想搵英文補習,小組型式都ok,大家可以推介一下,謝謝。