用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁小學 vs 福建附屬學校
樓主: kudon
go

華仁小學 vs 福建附屬學校  

siden 發表於 18-7-31 15:31
呢啲難度太高
乜野搞到剛剛唔達標,大人都好難拿捏分寸,何況小六小朋友

章太郎 發表於 18-7-31 16:48
係囉,banding排位都蝕埋唔慌自行/派位仲會有咩好嘢嘛?
嗱, 呢個方法只係保証你有得參加大抽獎同等大結果, 無其它保証架

咁有乜嘢好得過袋個間B1直資學位去等派位結果?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-31 16:53
嗱, 呢個方法只係保証你有得參加大抽獎同等大結果, 無其它保証架

回覆樓主

一定選華小,直資學校風險大D

SCK824 發表於 18-7-31 18:15
一定選華小,直資學校風險大D

加學費風險?

adriantai 發表於 18-7-31 20:54
加學費風險?

學費不是最大問題,最大問題係兩個制度

SCK824 發表於 18-7-31 21:12
學費不是最大問題,最大問題係兩個制度

兩個乜制度??

hkpapa852 發表於 18-7-31 15:23
根據福小家長私下透露, 其實呢如果讀福小, 對自己能力有絕對信心, 一樣有辦法去攞住offer參加升中大抽獎:

...
正如其他家長在音小那邊講,你哋幾個上咗岸嘅元老由朝到晚都捕住晒喺度,間間學校都入去評頭品足一番,次次都係幾個一齊出現,一人一句,同網上欺凌係冇乜分別,真係好討厭。自去年和各位「交流」後,我都好少再回應各位。今次亦然,我講完以下訊息以正視聽,就唔會再回覆。
首先,華小係好學校,亦係名校,比我如果住港島又係生仔,華仁收我仔我已好滿足,我都未必會揀第二間。但係如果你話直資難跳船(不輪任何一間),就好明顯係一面之詞。我個人認為,學業水平好,喺邊度讀升中要搵學校都唔難。福小學業水平係好好,學生玩得讀得,唔上福中要出去考都唔係咁難考到好學校。

今年校內家長都知,有一批六年班家長因為自己唔係好了解福中比offer的程序,都喺校內家長群組講咗一啲訊息(例如升福中有限額,故意留難,三科合格都唔收之類),令到連五年級家長都擔心埋一份。不過經部份家長向家教會反映後,學校已出信比家長澄清前面幾樣都唔係事實。

我幾個家人的小朋友,連同我自己小朋友都係讀福小,綜合我們了解,實情如下(已曾向校方確認,不是聽邊個私下講):

第一,自接收臻美之後,福中已為所有福小學生預留學額,達基本要求就收。不達基本要求,都有機會扣門收番,不過要等。

第二,過年前後收嘅有條件取錄信其實即係取錄,老師只係希望學生唔好懶懶閒,基本上冇聽過有人最後真係收唔番,呢個時候係仍然可以去考津校直私。以前所有學生不論成績都係收呢封,近年先開始有最TOP嘅學生收取錄信而非有條件取錄。但對收有條件取錄信嘅學生黎講係冇分別。

第三,你話學校於呈二同呈三特登整到有學生差少少而唔合格,按常理都知冇可能,考試局都冇辦法咁樣去出卷。反而差少少嘅學生最後扣門福中多數收番就係真。

第四,有家長唔明白計分機制,冇問清楚,某啲分卷三科主科合格而總分係唔合格,就以為學校三科主科合格都唔收,驚住升唔到就擔心定先。

第五,綜合而言,福小同其他直資係有少少唔同:
- 升福中機會大 (Band 1 位多)
- 可以選擇派位 (果度又有一啲人入band 1 學校)
- 學術水平好、校風好、玩得讀得,考外邊學校不難

所以我唔同意hkpapa852所講。
不再回覆幾位「好朋友」。有心了解福小家長可私訊。

Mathew0214 發表於 18-7-31 22:06
正如其他家長在音小那邊講,你哋幾個上咗岸嘅元老由朝到晚都捕住晒喺度,間間學校都入去評頭品足一番,次次 ...

唔好意思
你講完一大埋

都完完全全解釋唔到ar元老係#52所講:「直屬中小學,升中轉船永遠較直資龍校容易。」

呢句有乜野錯

請你明白,唔係人人都好似你咁係福小鐡粉,有jm升中時會想更上一層樓在有自己中學情況back up 下報其他名津,又或唔想中學俾6年學費想轉官津

咁你當然可以話唔take福中offer,報乜都得

依家就係講緊想騎牛揾馬,有直屬中學嘅津小可以,福小則不能

好la,咁你講完一堆野之後,究竟人地#52點錯?

adriantai 發表於 18-7-31 21:46
兩個乜制度??

我諗係指直資小上直資中,
填自行一定要填自己直資中,
否則就即放棄上直資中既機會

但如果只係直屬,自行可以唔填自己直屬中學,又可以大抽獎(如自行失敗),變相多了選擇
而直資小除左升自己中學外基本只可以考其他直私中學(俾人踢走另計)

當然,直屬小學升上直屬中學機會多少就另計

我既理解正確嗎?

LinusYip 發表於 18-8-1 09:07

我諗係指直資小上直資中,
直資龍校收生安排係唔同

通常學校有一份聲明要家長簽, 簽咗就等同放棄派位.

自行表格, 如果直資龍小有俾家長, 家長一樣可以去報考自行既學校, 不過可能只係搏吓日後有冇得叩門.

不過, 唔係間間直資龍小都會俾自行表格(同埋學生資料表)俾小六學生. 已肯定有直資龍小, 要求小六學生簽字講明放棄直升先會俾自行表格佢.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實唔係咁滿意直資龍中學部. 成日諗住升中跳船不如讀私校啦.

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:17
直資龍校收生安排係唔同

通常學校有一份聲明要家長簽, 簽咗就等同放棄派位.

原來咁樣..
咁選直資龍校前真係要諗清楚like 唔like 中學部wor...

adriantai 發表於 18-8-1 09:40
其實唔係咁滿意直資龍中學部. 成日諗住升中跳船不如讀私校啦.
所以我會問家長, 想入邊間學校既中學部?
如果兩間都唔係咁想, 咁不如放手一搏, 去間有好中學網, 升中又亮麗既小學, 無謂作繭自縛

回覆 Mathew0214 的帖子

我好認同你的說話,真似網上欺凌,我也有同感!經常替自己兒女或親友學校說好話,卻講到其他學校好差,一文不值咁,不希望這裹變質!
少少補充,如有家長看後不滿,本人亦不想爭論,畢竟,網上一向言論自由!
利申,本人不認識朋友在褔小讀書,只是想有一個和諧的交流和說話公道,不應偏坦

kudon 發表於 18-7-19 17:33
請教各位:
朋友有一兒子,大抽獎入咗華小,但卻又喜歡直資學校資源豐富。

I vote for 華小...

siukitty 發表於 18-8-1 11:55
回覆 Mathew0214 的帖子

我好認同你的說話,真似網上欺凌,我也有同感!經常替自己兒女或親友學校說好話, ...
上得ek耐, 就會識得自己過濾. 不過新手入嚟就......

回覆樓主

華小有七成學生分別升上港華、皇仁同喇沙

siden    發表於 18-8-2 12:33

回覆 ok3 的帖子

啱!要識得過濾