用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁小學 vs 福建附屬學校
樓主: kudon
go

華仁小學 vs 福建附屬學校   [複製鏈接]

回覆 hohoho888 的帖子

都係家長自己決定啦. 在福建學校畢業, 放眼未來十幾年後, 前途會好 d .

hohoho888    發表於 18-7-20 10:23

kudon 發表於 18-7-20 09:17
回覆 雲牛 的帖子

福附要唱國歌??唔會唔要讀國民教育呢?

校長話無,用家話無,但繼續有人深信佢有。

https://www.facebook.com/mphappypama/videos/1971512252890259/

https://bit.ly/2ICETP5

題外話分享下, 我不係用家, 我同事兩個仔都是,
佢也是今年DSE , 根據佢口述, 華中入面好多都有d家底, 成個中學階段有唔少人一早打算出國所以中途轉左國際, 繼續考dse 果d也有好大部份打算考唔到就出國, 我諗咁既氣氛下讀書風氣會好一般, 如果是有財力出走既還好, 如果只是本地讀, 又如果個小朋友唔生性群d唔讀既, 就會出事, 我同事個仔就係出事果類

當然啦, 可能名校普遍好多都中途跳船
學校在KEEP 住banding 方面是有d不足既都..

以左唔左來決定一間學校?  華仁好尊重中華文化喎!!

https://www.master-insight.com/% ... �的自由教育?[/url]

回覆 adriantai 的帖子

啱呀,尊重。

Mathew0214 發表於 18-7-20 07:34
福小學習風氣都好好,擒晚都唔記得講,仲有一個同學入咗男拔,入到去都考全級頭三十名。福小教出黎嘅學生又 ...
咁有幾有新思維喎...一間有自己中學部既小學...論升中係推介他校生既成就 ~~~

話事話...DBS 分組上堂...有無分級名次架??? ~~~

回覆 mcl203 的帖子

唓, 有些狀元原來小學是讀培正的, 都是培正的光榮呀

雲牛 發表於 18-7-20 12:25
回覆 mcl203 的帖子

唓, 有些狀元原來小學是讀培正的, 都是培正的光榮呀  ...
但培正小學有無高調推介...讀得好可獲SPCC...DGS....QC等名校取錄先...成為狀元在望 ~~~

咁又可以理解,福小同其他直資一條龍係有分別,有呈分,可以選派位。學校都有講福中200人一級,但佢哋每年得132個畢業生,達標一定有位,但不是每一個學生都適合升福中,所以亦會有啲同學選其他學校,講番同學在其他學校嘅表現作為家長參考,都好正常丫。學校都有講明課程及各項安排係為學生升福中而設想,但能符合福中要求,出到去都唔輸蝕,作為家長我又覺得係好事。

路過..

tigerbbb2010 發表於 18-7-18 15:00
mcl203 發表於 18-7-18 12:05
華小今年連直屬位都用唔晒,可能,反映,佢哋本區B3率係頗高~~~

去左北角,只要問題不在教學質素,應 ...

今年直屬位用唔晒喺因為頭嗰啲有人去了皇仁,喇沙etc(學校公佈8人),74人入港華, 而入鄧鏡波有21人,其他連國際有13人,所以band3生有幾多有數得計,唔好成日覺得華小生水平咁差。

問吓自己想入邊間中學多d。
直屬中小學,升中轉船永遠較直資龍校容易。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

錯甚! 唔好再扮神!人型物體假扮救世者使人懼畏。

Mathew0214 發表於 18-7-31 14:44

我唔覺佢講錯啲乜

如果係band1生:

直屬中學生可以自行試其他學校,又可周圍報直資,之後仲有乙1放直中做保險線,穩中求勝

福小生take咗福中,就不可能考官津,只能考直資繼續年年俾學費(叩門除外),有膽唔take福中offer直接去政府派位,有幾多人?

你講到人地咁錯,自己又唔講人地點錯

我覺得鐡粉比楼上更令人懼畏

Mathew0214 發表於 18-7-31 14:44

咁又請問錯在那裡?

cloudcloudrobot 發表於 18-7-31 15:03
咁又請問錯在那裡?
錯在唔叫人揀福小嘛

cloudcloudrobot    發表於 18-7-31 16:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 18-7-31 14:54
我唔覺佢講錯啲乜
根據福小家長私下透露, 其實呢如果讀福小, 對自己能力有絕對信心, 一樣有辦法去攞住offer參加升中大抽獎:

係福小呈二同呈三專登攪到剛剛有科差少少唔達標, 福中就唔會俾你直升, 咁你可以繼續去考自行同交大抽奬表格.

之後福中會俾呢班學生最後一次機會, 係最後一次考試如果達標仲可以俾番offer佢地升上福中.

咁呢次考試結果公佈時, 好似已經係5月, 到時達標take offer仲可以等抽獎結果.......

瞭解升中派位既家長, 應該自己明白我講乜同知道點解咁係可行, 不如如果唔明既話, 我都無謂係到解釋咁多, 費事又有人話我亂講去害人

hkpapa852 發表於 18-7-31 15:23
根據福小家長私下透露, 其實呢如果讀福小, 對自己能力有絕對信心, 一樣有辦法去攞住offer參加升中大抽獎:

...
呢啲難度太高
乜野搞到剛剛唔達標,大人都好難拿捏分寸,何況小六小朋友

我唔知佢標準係乜,但斷估多数都係主科,攞主科黎玩,搞得唔好分分鐘連banding都跌埋

siden 發表於 18-7-31 15:31
呢啲難度太高
乜野搞到剛剛唔達標,大人都好難拿捏分寸,何況小六小朋友
直資龍校有咩條件先可以直升呢? 可以睇吓呢度:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3601221&extra=page%3D1

retriever 發表於 18-7-19 19:53
慘囉,我心儀既華小,而家竟然同褔小 VS。

Delete
‹ 上一主題|下一主題