用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何界定和比較一線小學
樓主: dgshygh
go

如何界定和比較一線小學   [複製鏈接]

保一嘅預科幾十年前已經好出名,預科收各校精英栽培,入HKU率比好多傳統名校高。

gracelam 發表於 18-7-20 11:28
我冇睇過offer letter, 我是從其他家長8返來, 每個家庭嘅取捨都唔一樣, 所以我冇質疑。 舊年我地小學3個入 ...

始終「有信先有真相」!
若能被兩大直資神校SPCC/DGS同時取錄的學生,真係千中選一之人材,報自行官津根本冇難度,剩計RO都贏晒,用不著用神校操練面試!
年年都聽到呢類故仔,吾敢話冇發生過,而係極極極少!仲係中兩間都放棄就真係吾信。
若話先收offer,7月再叩QC/SMC/MCS/LS等,我會信!收左放棄註冊等7月放榜,我就吾信。
年年都好多人有得in/入到2nd in就同人分享先,到最後上吾到金字塔頂就吾知點兜,唯有講用直資操練面試/學費貴/返學遠/個小朋友好喜歡某某津校/讀得好去間間都冇分別……等等理由去解釋!

回覆樓主:

用直資試面試是有的,每年HYS有成2000女生報考就知情況,因為全in的関系。SPCS都全in,但因要做4篇讀書報告,有門檻之下都有約700人報。
所以奉勸各位再報直資就吾好打鑼打鼓話比人知,以免講大左難落台!

回覆樓主

論甚麼同時獲SPCC和DGS取錄既可能性,SPCC外校生當一半係女仔,即係~60人,DGS近年已改為收~60人,同時獲兩間都取錄最多只係60人,剩係EK家長報料既都數字頗多,莫非EK真係咁受歡迎,擁兩間offer既全部有上EK,有時呢D數字真係難分真假~~~

mcl203 發表於 18-7-21 10:56
論甚麼同時獲SPCC和DGS取錄既可能性,SPCC外校生當一半係女仔,即係~60人,DGS近年已改為收~60人,同時獲 ...
唔奇吖~

Yanamami 發表於 18-7-21 11:53
唔奇吖~

唔奇既,五餅二魚既故事~~~

mcl203 發表於 18-7-21 13:52
唔奇既,五餅二魚既故事~~~
來來去去都係同-班人得multi-offers, 考小-果时都见唔少呢d“快樂的抉擇”。

Yanamami 發表於 18-7-21 14:43
來來去去都係同-班人得multi-offers, 考小-果时都见唔少呢d“快樂的抉擇”。 ...

尢其係女仔,每年都係果三幾百人爭四大女直同SPCC,有multi-offers一D吾奇,但連中兩間或以上而再放棄就未見過!

回覆樓主

其實4大女直大約有幾多位俾街外人?

fatman69 發表於 18-7-21 15:01
尢其係女仔,每年都係果三幾百人爭四大女直同SPCC,有multi-offers一D吾奇,但連中兩間或以上而再放棄就未 ...

唔止瓜,剩係DGS肯比申請表你去面試都唔止3-4百女生啦~~~

尢其係女仔,每年都係果三幾百人爭四大女直同SPCC,有multi-offers一D吾奇,但連中兩間或以上而再放棄就未 ...

同意你講先take直資offer再叩津校就有可能~就算心儀另一间較遲出offer既,都会先接受先果间offer, 然後再抽飛轉会。更唔会turn down所有offer而去等七月放榜禁冒險。

有multi-offers一D吾奇,但連中兩間或以上而再放棄就未見過! 好認同

mcl203 發表於 18-7-21 15:25
唔止瓜,剩係DGS肯比申請表你去面試都唔止3-4百女生啦~~~

DGS 1st in都係三四百左右,佢係要先交成績先比你申請,已經剔走好多水份!

fatman69 發表於 18-7-21 16:42
DGS 1st in都係三四百左右,佢係要先交成績先比你申請,已經剔走好多水份!
...

你指每年,似乎3-4百係近2年既事~~~

回覆樓主

DGS今年1st in約480人,2nd in就不清楚

IloveJJ 發表於 18-7-21 00:22
其實我真係唔識你學校
插咀句。我30年前小學畢業時我小學都唔出名,都冇人入SPCC,但現在應該都叫到地區名校。。。我小學係KTS.

回覆 gigayan 的帖子

今年收生:
DGS   收58人 (全外人)

SPCS 沒定學位數量, 但年年差不多,50左右吧

HYS   180學位之中, 今年已開放,所以沒固定給協小. 私人感覺會跟以前差不多, 即是約一半左右是外校生

GHS   240學位之中, 一向沒固定給德小. 也是私人感覺會有一半左右是外校生

共約310+

Joe8889 發表於 18-7-21 17:22
插咀句。我30年前小學畢業時我小學都唔出名,都冇人入SPCC,但現在應該都叫到地區名校。。。我小學係KTS.
...

因為轉左英小,所以勁左!

fatman69 發表於 18-7-21 20:09
因為轉左英小,所以勁左!

中小
‹ 上一主題|下一主題