用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 阿仔衰左係中文手上,仲可以報咩?
go

阿仔衰左係中文手上,仲可以報咩? [複製鏈接]

12    0    0    0

kakaball 發表於 18-7-19 17:16
上個禮拜放左榜,阿仔個成績同預計嘅都一樣,只係估唔到會衰左係中文手上得2,之前都冇估到會咁,好多都唔 ...

吓,放左榜成個星期有多了。點解吾報Asso即時?佢係即面試即收,額滿為止。另外既科考成點呀?如果只係差中文,睇下考多年之後做combined cert 再報jupas 啦。如果其他科都係一般般的話,吾好retake 了,另外仲有自資學位仲收緊,直到8月額滿為止。祝好運

Kittymummy 發表於 18-7-19 17:21
吓,放左榜成個星期有多了。點解吾報Asso即時?佢係即面試即收,額滿為止。另外既科考成點呀?如果只係差 ...
香港自資學位(正常情況)應不能收中文2。香港讀外地學位又唔同。

cow 發表於 18-7-19 18:43
香港自資學位(正常情況)應不能收中文2。香港讀外地學位又唔同。

我見有呀,吾駛計中文

kakaball 發表於 18-7-19 18:40
我就怕佢由asso讀完都係升唔到大學,咁樣拖拖下可能要搞好耐先可以見到佢大學畢業唉!而家搞到我好似仲緊張 ...

http://www.scope.edu/Home/Programmes/BachelorsDegree3-Year.aspx

參考一下

Kittymummy 發表於 18-7-19 18:44
我見有呀,吾駛計中文
(在港收讀)外地大學學位。

建議試試沒有太受歡迎的自資院校:
東華、珠海、明愛等。

宏恩

上個禮拜放左榜,阿仔個成績同預計嘅都一樣,只係估唔到會衰左係中文手上得2,之前都冇估到會咁,好多都唔 ...

宜家应該要等6号再招生了, 睇吓有冇
人放返啲位出黎啦!祝好運!

其他科目點先?如果星星足夠多,可能有特例。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-7-20 11:27
其他科目點先?如果星星足夠多,可能有特例。

識人 best 5 有 26 分,中文 2,中大收左讀 asso,其中有科 5**,只要考返中文 AL 合格就可以直上。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-20 11:33
識人 best 5 有 26 分,中文 2,中大收左讀 asso,其中有科 5**,只要考返中文 AL 合格就可以直上。
...
其實三大(尤其係科大)一直都有收DSE中文得2級既學生,當然其他科要滿天星。

面對現實係 ASSO/HD ... 仲要2手準備, 如果分數over 18分
1. 明年 retake 中文 , combine cert再戰明年 jupas
2. ASSO/HD 爆 GPA駁返入 YEAR 2

利申: 我仔2018 DSE 都係中文2左....分數夠入大學只欠中文2

miriam 發表於 18-7-20 11:33
...
個case有疑點:中大asso ?
中文 AL ?
合格就可以直上?

醒目開學勳章 王國長老

cow 發表於 18-7-20 13:43
個case有疑點:中大asso ?
中文 AL ?
合格就可以直上?

出既 offer 係咁

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-20 14:24
出既 offer 係咁
1. 中大asso -> 中文大學專業進修學院(CUSCS) asso?
2. 中文 AL -> DSE 中文?
3. 唔知直上係乜意思,
如果上中大cuhk yr1, best 5 26分 好多科都得.
如果上中大cuhk yr2/3, CUSCS可以有咁嘅offer嗎?

醒目開學勳章 王國長老

cow 發表於 18-7-20 14:33
1. 中大asso -> 中文大學專業進修學院(CUSCS) asso?

只需考某個指定中文試合格就可以直上,個試唔係 DSE

醒目開學勳章 王國長老

cow 發表於 18-7-20 14:33

有無既 offer 畀相信都係睇成績同修咩科

‹ 上一主題|下一主題