用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 阿仔衰左係中文手上,仲可以報咩?
樓主: kakaball
go

阿仔衰左係中文手上,仲可以報咩?

不知你仔收什麼科。識朋友上年DSE又係2左中文,最後入了宏恩讀商業,佢仔當年夠分人大學的,因成績好,今年可以直入外國大學第三年。

回覆 hugub 的帖子

你仔仔在學校中文成績如何? 而家有什麼打算? BY the way, 你仔仔其實其他科考得唔錯. 真可惜!

kk1186 發表於 18-7-20 15:50
回覆 hugub 的帖子

你仔仔在學校中文成績如何? 而家有什麼打算? BY the way, 你仔仔其實其他科考得唔錯.  ...
學校中文科成績中上... 中文 pre dict level 4... 學校阿sir及私補老師都跌眼鏡(佢地話阿仔最少考level 3), 而家take左之前有既conditional offer HKCC High Diploma, 申請左appeal中文及chem巻(不存希望)...
其實中文預計level 3 , chem預計level 5.... 結果 level 2及level 4

今年揸住21分入HD應該好容易應付, 明年再戰DSE中文科... 阿仔已經開工温緊書

hugub 發表於 18-7-20 13:33
面對現實係 ASSO/HD ... 仲要2手準備, 如果分數over 18分
1. 明年 retake 中文 , combine cert再戰明年 jup ...
唔驶灰心,只要佢肯讀,條條大路通羅馬。加油

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-20 17:28
唔驶灰心,只要佢肯讀,條條大路通羅馬。加油
多謝你鼓勵

hugub 發表於 18-7-20 16:43
學校中文科成績中上... 中文 pre dict level 4... 學校阿sir及私補老師都跌眼鏡(佢地話阿仔最少考level 3), ...
21分入JUPAS Asso/HD 應無問題.

jumphigh 發表於 18-7-20 16:59
中文2是作文离題出事嗎?
你仔咁有毅力再戰一次,高eq, 叻
作文寫左論知己... 唔知邊樣出事

cow 發表於 18-7-20 18:11
21分入JUPAS Asso/HD 應無問題.
佢想讀機械工程, JUPAS 果d唔算專科 .... 所以報左HKCC ME .. 學費貴係貴d但阿Q d諗當入U前預備班 ... 啱讀明年再報 JUPAS , 總比入U後讀得辛苦quit好

hugub 發表於 18-7-21 10:43
佢想讀機械工程, JUPAS 果d唔算專科 .... 所以報左HKCC ME .. 學費貴係貴d但阿Q d諗當入U前預備班 ... 啱讀 ...
有無報ive?
讀mech eng asso 都好。touchwood 升唔到5大,都可以讀RMIT同SHARP合辦果個。

hksarhksar 發表於 18-7-19 20:56
宏恩

//中學畢業生人數由2012年起持續下跌,自資院校收生數字隨之下滑。校齡較短的宏恩基督教書院和能仁專上學院,在2015/16年分別錄得1,881萬及2,022萬元赤字,前者本學年學士課程僅取錄21人,後者僅14人。立法會議員料自資界別或爆發淘汰戰。//

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180109/20268854

cow 發表於 18-7-21 12:08
有無報ive?
讀mech eng asso 都好。touchwood 升唔到5大,都可以讀RMIT同SHARP合辦果個。
...
冇呀。。IVE我冇諗,阿仔話唔想讀IVE...Asso好似6成讀學業野而HD係6成讀工程野

hugub 發表於 18-7-21 16:14
冇呀。。IVE我冇諗,阿仔話唔想讀IVE...Asso好似6成讀學業野而HD係6成讀工程野 ...
ive mech eng 都係HD.
睇錯佐以為私人果間HKCx (好似無HD mech eng). 所以問有無報ive. 原來係poly HKCC 咁就無問題.

kakaball 發表於 18-7-19 17:16
上個禮拜放左榜,阿仔個成績同預計嘅都一樣,只係估唔到會衰左係中文手上得2,之前都冇估到會咁,好多都唔 ...

幾年前,我姪仔也是2左中文,有22分。他之前乜都冇準備,大安旨意,信心滿滿......

後來我建議他自修一年,博一博。結果他中文合格,入讀東華nursing degree。

又另一個比中文害死的例子. 其實點解唔可以改22222, 各大院校可以按學科需要去選人

hugub 發表於 18-7-21 10:34

又喺選「論xx」(議論文體材), 咁你仔仔作文分卷取甚麼? 你仔仔去補習天王補作文?

識朋友又是選議論文作, 分卷剛合格,好彩總分拉到入大學要求.

hugub 發表於 18-7-20 16:43
學校中文科成績中上... 中文 pre dict level 4... 學校阿sir及私補老師都跌眼鏡(佢地話阿仔最少考level 3), ...
你仔仔好厲害,希望他願望成真。

pooh仔 發表於 18-7-23 17:14
又喺選「論xx」(議論文體材), 咁你仔仔作文分卷取甚麼? 你仔仔去補習天王補作文?

識朋友又是選議論文 ...
作文 2 ... 有補中三開始補簫X 加一位現職中學中文科老師上門私補 .. 所以從冇諗炒中文

hugub 發表於 18-7-21 10:34

我女原本都係作呢題,學校一向選開議論文強項。但諗左15分鐘先落筆,唔係冇料寫,而係議論文一係好高分,一係好低分。最後諗左好耐最後決定舒情文,從遊舊地。可惜呢份作文得3,因為比重大,最後中文都係得3. 細分:5343