用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四英中生選科限制急轉校
go

中四英中生選科限制急轉校 [複製鏈接]

請求各位家長幫忙,因為成績副科未如理想,中英數都為6x,而選科受限制急想轉校,小朋友本身也很想轉換環境,請問有沒有一些band 2的中中,而有開設英文班中學,深水埗至將軍澳也不成問題,東區也可,因為現在還未有學校收,非常心急!
   1    0    0    0

hk@mother 發表於 18-7-19 16:59
請求各位家長幫忙,因為成績副科未如理想,中英數都為6x,而選科受限制急想轉校,小朋友本身也很想轉換環境 ...

請問有冇試慈幼,亞囡有師弟中一入咗去讀英文班。

另外,觀塘的呂郭碧鳳,不過唔知佢地有冇英文班

hk@mother 發表於 18-7-19 16:59
請求各位家長幫忙,因為成績副科未如理想,中英數都為6x,而選科受限制急想轉校,小朋友本身也很想轉換環境 ...

https://www.schooland.hk/ss/

試下去schooland找band 2中學,睇吓有冇較喜歡的學校,打去問問。

突然醒起,亞囡去年有師姐去東區桂華山repeat中四,讀得唔錯,因爲佢都係英中妹妹。I don’t know if there’s any Eng class in S4

gigilovesnoopy 發表於 18-7-19 18:18
請問有冇試慈幼,亞囡有師弟中一入咗去讀英文班。

另外,觀塘的呂郭碧鳳,不過唔知佢地有冇英文班
慈幼未問過,明天再聯絡問問,希望還可以接收新生,呂郭碧鳳前星期已經話唔收中四插班生

gigilovesnoopy 發表於 18-7-19 18:25
https://www.schooland.hk/ss/

試下去schooland找band 2中學,睇吓有冇較喜歡的學校,打去問問。
Thanks! 之前有問過老師,應該無英文數,佢要對換番中文可能有點困難,話阿仔唔太啱這間,但又唔多講原因,我估係阿仔可以望高少少。

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

Thanks!

hk@mother 發表於 18-7-20 01:05

Thanks!

朋友女,中四轉左去佛教孔仙洲

hk@mother 發表於 18-7-20 01:05

Thanks!

另外,彩虹邨天生教英文中學(中中)是男校,近地鐵站。

希望你囝仔能夠找到一間合適的中學。

努力(emoji)(emoji)

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 08:40

佢吾係間學校吾適合佢而係中四(emoji)吾到自己想讀嘅選修科,就算有學校收,但也未必有位俾佢讀心儀嘅科目。

回覆 hk@mother 的帖子

以你仔成績,不如去深水埗莫慶饒試試啦,區是中中,但有英文班,可以去試試

醒目開學勳章 王國長老

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 08:40

呢間 B3 喎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

直資會否考慮 - 將軍澳播道書院,校風都OK,每月學費都唔算太貴
但你要有心理準備,每間學校F3已選科,學期尾已有result,就如樓上JM所講收你都唔等於會讀到心儀科目。

c9c9c9 發表於 18-7-20 08:26
朋友女,中四轉左去佛教孔仙洲
今天去左 漢華, 寧波第二交表,佢地都有英文班,我再搵吓佛教孔仙洲,唔該晒!

多謝你先,這間已經唔收表了!

lm251099 發表於 18-7-20 11:13
佢吾係間學校吾適合佢而係中四(emoji)吾到自己想讀嘅選修科,就算有學校收,但也未必有位俾佢讀心儀嘅科目 ...
其實轉環境都係有必要,因為太多有錢人的小圈子,阿仔應付唔到,先花多左時間係無謂事上,令成績達不到預期,所以佢都想轉換環境,又可以有機會選心儀的科目。

樹熊MA 發表於 18-7-20 11:22

以你仔成績,不如去深水埗莫慶饒試試啦,區是中中,但有英文班,可以去試試 ...
請問這間校風怎樣? 中中都不太要緊,如果數學可以有英文就更好,怕佢未必轉得嚟!

mielmiel 發表於 18-7-20 12:13
直資會否考慮 - 將軍澳播道書院,校風都OK,每月學費都唔算太貴
但你要有心理準備,每間學校F3已選科,學期 ...
播道書院整年都收表,我已經交左表了,都好受家長小朋友歡迎,打過2次問都未有話幾時會知,接電話職員說唔知道有無位,如果無回覆的話,原因是不合適或無位,也不會通知你是不合適... 這心情真無奈

樹熊MA 發表於 18-7-20 11:22

以你仔成績,不如去深水埗莫慶饒試試啦,區是中中,但有英文班,可以去試試 ...
這間星期一就要即刻考試, 請問對他有沒有更深的認識

黃大仙培敦中四可以揀中文數或英文數

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題