用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 廣州中醫藥大學讀中醫
go

廣州中醫藥大學讀中醫

阿囝DSE best 5 21分,讀商科,但中五開始突然對中醫有興趣,因為沒有讀理科,所以入不到浸大中醫(不過得21分也根本入不到)

佢話想去廣州讀,想問下大家對這間學校有沒有認識,如果係你地囝囡,你們會支持嗎?

我剛去聽講座,香港多數入這間,OK的,文科生OK,如我仔肯去就好
明年申請

cwp18 發表於 18-7-19 16:07
阿囝DSE best 5 21分,讀商科,但中五開始突然對中醫有興趣,因為沒有讀理科,所以入不到浸大中醫(不過得2 ...
問題反而係DSE 21分,廣州中醫藥大學會收嗎?

Xxxxccccc

王家爸爸 發表於 18-7-20 11:30
十幾分也收.

cow 發表於 18-7-20 13:09
十幾分也收.
寫出來話十幾分會收,定係真係收咗十幾分既學生?香港啲大學都話33222,收12分,但係12分好難入。

王家爸爸 發表於 18-7-20 13:20
寫出來話十幾分會收,定係真係收咗十幾分既學生?香港啲大學都話33222,收12分,但係12分好難入。

...
網上資料:
本人第一屆文憑試考生 在去年[2012]透過內地招生系統 成功被廣州中醫藥大學取錄 現就讀中醫學一年級...
我的DSE成績不過不失啦!都有4334 !所以很穩陣入到廣中醫....

王家爸爸 發表於 18-7-20 11:30

收,街坊囡囡19分都收,今年畢業

王家爸爸    發表於 18-7-20 14:32

dobbybabie 發表於 18-7-20 14:30
收,街坊囡囡19分都收,今年畢業

真的?是廣州中醫藥大學畢業?
我只是怕萬一畢業了,又考不到中醫牌,還有什麼出路?
香港政府或其他機構認不認可這個學歷?

回覆 cwp18 的帖子

香港中醫試唔易考, Pass 筆試先可以口試, 熟書, 臨塲狀態及運氣, 缺一不可, 就算合格揾工唔易, Ngo 及政府人工$20,000 - $22,000左右, 每年簽約, 三年或以上工作經驗先較容易在私人市塲找到工作, 如果執業試考唔到就無其他較佳出路, 和外地西醫情況, 亦沒有機構承認你中醫資格, 這和一個在內地大學畢業生無分別, 勉強地在一些中醫保健集團工作或者有許優勢。

阿囝DSE best 5 21分,讀商科,但中五開始突然對中醫有興趣,因為沒有讀理科,所以入不到浸大中醫(不過得2 ...

一定支持!

Me too

ricetaster 發表於 18-7-20 15:40

香港中醫試唔易考, Pass 筆試先可以口試, 熟書, 臨塲狀態及運氣, 缺一不可, 就算合格揾 ...

呢個就係我擔心的,始終讀5年,同埋我知道中醫牌係真的好難考.
剛才有朋友個朋友講(未經證實)佢話政府可以承認, 總之畢到業,政府都承認有大學資格,有人畢業後去咗做海關.

廣州中醫藥大學在國內頗出名
寵辱不驚、閑看庭前花開花落。去留無意、漫隨天外雲巻雲舒

因為關乎自己前途, 你要政府資歴評審 check 清楚先, 即使得都妳都係掹車邊報名, 要過4關, 最重要你英文掂唔掂先, 同埋乜嘢人係你對手, 依家好多高學歴嘅人都争做政府工, 你唔好只依靠申請政府工係主要出路。

阿囝DSE best 5 21分,讀商科,但中五開始突然對中醫有興趣,因為沒有讀理科,所以入不到浸大中醫(不過得21分也根本入不到)

佢話想去廣州讀,想問下大家對這間學校有沒有認識,如果係你地囝囡,你們會支持嗎?

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃指南 2018/19:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/ebook.pdf

廣州中醫藥大學 P.174
收生最高 DSE分數:中/英/數/通識 5*35*5
收生最低 DSE分數:中/英/數/通識 3322

取錄人數 > 中醫學: 110人

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃指南2017/18: http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2017/ebook.pdf
廣州中醫藥大學 P.155

收生最高 DSE分數:中/英/數/通識 5*5*5*3

收生最低 DSE分數:中/英/數/通識 3322

取錄人數 > 中醫學: 120人 ; 針灸推拿學:10人

內地部分高校免試招收香港學生計劃指南(2016/17學年)
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2016/Booklet2015.pdf

內地部分高校免試招收香港學生計劃指南(2015/16學年)
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/Pilot_scheme_2015/Mainland_Expo_2014_Booklet.pdf

cwp18 發表於 18-7-20 18:54
呢個就係我擔心的,始終讀5年,同埋我知道中醫牌係真的好難考.
剛才有朋友個朋友講(未經證實)佢話政府可 …

BTW, 我想我女讀中醫的,雖然搵唔係好到食,但有一技旁身嘛!

可以參考吓以下嘅資料。

《視點31》內地培訓港生多 中醫供求失衡(RTHK31: 20/6/2017)https://www.youtube.com/watch?v=DV0ENZX_UTM&t=4s

香港醫療人員人力推算:

醫療人力規劃和專業發展策略檢討報告 https://www.fhb.gov.hk/cn/press_ ... 00_sr/srreport.html

第三章        委託研究 − 人力推算

小時了了 發表於 18-7-20 23:36
BTW, 我想我女讀中醫的,雖然搵唔係好到食,但有一技旁身嘛!

人生始终係囡囡自己,资料你可以提供,最後都佢由决定。就算在內地讀中醫足,就要博好成績畢業,不然將來事倍功半。

ricetaster 發表於 18-7-21 00:30
人生始终係囡囡自己,资料你可以提供,最後都佢由决定。就算在內地讀中醫足,就要博好成績畢業,不然將來 ...
係呀,我想同我女自己想唔一樣。阿女呢一刻係想讀心理學