用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田三強
樓主: TiffQQ
go

何文田三強  

tutik 發表於 18-7-19 23:19
原來迦密自行要有操行A先有機會取錄!咁真係唔使報。
唔一定,舊年有自一男仔操行b都收,不過呢個仔有大量奧數金/特等係手,世數都雙優,級15內,應該成績行先過操行

TiffQQ 發表於 18-7-19 21:45
迦密好難先收,要珍惜呀!
不能帶手提電話只是望小朋友能專心學習,這反而是一件好事呢!
...

不帶電話是希望孩子用眼睛去看下社區,用眼睛去學習,同時希望他們學懂向家人有交帶及應變能力。

Christyleungcm 發表於 18-7-20 17:59
唔一定,舊年有自一男仔操行b都收,不過呢個仔有大量奧數金/特等係手,世數都雙優,級15內,應該成績行先過 ...

謝謝解答。即凡夫俗子,自行唔使諗啦。

tutik 發表於 18-7-21 00:15
謝謝解答。即凡夫俗子,自行唔使諗啦。
應該咁講啦比心機考好呈分試先啦加油

CMMANDY 發表於 18-7-20 09:17
反映今屆多d 家長選黃芴南,其中一樣,在邊緣線的學生搏黃芴南多過旅港,因為黃多d 位,结果乙一爭哂黃,反 ...

我知自行入咗黃嘅幾位係band 1 b的學生,但1C 嘅入不到黃,後入自二旅。

Vickymouse 發表於 18-7-21 09:51
我知自行入咗黃嘅幾位係band 1 b的學生,但1C 嘅入不到黃,後入自二旅。

老實說, 自行入吾到, 統一仲有機會抽一抽, 今年有自行伊中無得in, 但仍可憑聯繫或乙1 入到伊中, 看自己係咪非君不嫁., 但點解會認為入自2 呢?

CMMANDY 發表於 18-7-21 18:17
老實說, 自行入吾到, 統一仲有機會抽一抽, 今年有自行伊中無得in, 但仍可憑聯繫或乙1 入到伊中, 看 ...

deleted

Vickymouse 發表於 18-7-21 21:14
因為他們都是誇區的,自行才能選。乙部不能選。
原來如此, 其實, 真是自行跨區有著數

身為Band 1 A-B 生, 自覺有本錢, 唔想6 年要去他區上學, 最重要, 真是Band 1 生, 但最現實一樣, 就是本區的Band 1 生, 統一派位, 好大機會收到哂, 所以要找更啱, 優質學生, 自行學校可以用精益求精的面試到找他區學生, 所以, 看通這一點, 一間本區, 一間他區, 就可以避免去到統一階段, 鬥好彩

旅港既老師唔錯,可惜近黎收生表現差,睇怕遲下成績都會被影響。

天人合一 發表於 18-7-24 23:53
旅港既老師唔錯,可惜近黎收生表現差,睇怕遲下成績都會被影響。
請問如果小學有參加弦樂團但係旅港唔想參加, 只想參加合唱團,如果合唱團唔收的話只係係琴行跟老師hea學小提琴,會唔會有咩影響?

yee8001 發表於 18-7-25 07:04
請問如果小學有參加弦樂團但係旅港唔想參加, 只想參加合唱團,如果合唱團唔收的話只係係琴行跟老師hea學小 ...

唔明白你想問乜

Vickymouse 發表於 18-7-21 21:14
因為他們都是誇區的,自行才能選。乙部不能選。

旅港甲部有十個位可抽,雖然機會細,但仍然系會有機會抽入

回覆 yee8001 的帖子

我唔係太明你既問題。不過好老實開平音樂領域並唔係好標青,雖然都有choir, orchestra。

天人合一 發表於 18-7-24 23:53

如何得知近來收生學生質素差了?究竟收生點差法?

天人合一 發表於 18-7-26 17:06

我唔係太明你既問題。不過好老實開平音樂領域並唔係好標青,雖然都有choir, orchestr ...
旅港學校話一人一音樂,阿仔唔參加弦樂團只想hea學小提琴。或者想參加合唱團(不過唱歌唔叻估合唱團唔會收)。如果只係hea學音樂會唔會當冇學或會有D咩應響?

我仔級15內, 操行B+, 強英, 數及常, 讀私校, 強捉棋及數, 都有獎拎吓, 佢補中文的老師叫我唔好揀觀塘區, 唔O岩佢讀, "SIDE"左佢喎, 叫我揀九龍城區, 黃X南中學,我仲未想好......

JHsbb 發表於 18-7-28 15:36
我仔級15內, 操行B+, 強英, 數及常, 讀私校, 強捉棋及數, 都有獎拎吓, 佢補中文的老師叫我唔好揀觀塘區, 唔 ...

九龍城區有好多不錯的學校,你囝級15是大有機會被取錄的,加油(emoji)(emoji)
較知名的中學有:-
喇沙
伊利沙伯
華英
英華
迦密
旅港
民生
黃笏南
銀禧
丘佐榮

你hea 唔hea 學其實唔會有影響,入唔入樂團都無影響。不過既然要學,問下呀仔有D咩有興趣既例如結他後生仔比較鍾意。上到中學唔同小學,唔需要逼佢學咩鋼琴小提琴整靚profile。 btw 音樂堂考試係要樂器表演的

回覆 TiffQQ 的帖子

詳細唔清楚,但綜觀見到上面D家長擺開平咁後都入到,證明佢收既人唔係小學既top student。但係依樣耶真係好睇家長preference, top student 既家長鍾意其他學校多D都無辦法。我只可以講開平仍然係好學校。