用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文言文及英數應如何準備
go

文言文及英數應如何準備

小朋友升中一,小學完全冇接觸過文言文,我自己當年都係超唔掂,應該點準備?有那些網站推介?

英數方面好小小,半年前已開始比佢睇4年級既英數,佢睇明70%,今個暑假應該溫定新課程定溫熟英文生字

仲有IS, 地理可以點幫佢地呢?

回覆樓主:

所以我暑假也沒停補習老師的課, 一來老師也要開飯, 二來唔可丟懶個人, 新書巳買, 巳叫補習老師備課。

禁紧張……英文底好既話,升中一两个月就全部適應哂,唔洗禁担心啩~上到去自己摸索下就自然識。

manman333 發表於 18-7-19 13:11
所以我暑假也沒停補習老師的課, 一來老師也要開飯, 二來唔可丟懶個人, 新書巳買, 巳叫補習老師備課。
...
並唔係好事……中学生要学会自学,由細俾補习老師凑大,可以湊到上大学嗎?

Ahbee02    發表於 18-7-28 10:16
王家爸爸    發表於 18-7-20 10:46
2jkidsfather    發表於 18-7-19 15:20

補習補吾掂咁多科. 初中都要補, 高中點算??

Yanamami 發表於 18-7-19 13:49
禁紧張……英文底好既話,升中一两个月就全部適應哂,唔洗禁担心啩~上到去自己摸索下就自然識。 ...

咁英文底唔好呢?

我個是讀英小的, 英數冇問題, 文言文就P56開始已買左文言文的初中補充睇定, 叫有個印象都好, 希望正式開學唔會太陌生.

joanray 發表於 18-7-19 12:10
小朋友升中一,小學完全冇接觸過文言文,我自己當年都係超唔掂,應該點準備?有那些網站推介?

英數方面好小小, ...

你地無預備班?

manman333 發表於 18-7-19 14:30
咁英文底唔好呢?
英文底唔好就多阅讀,多听多睇英文片或節目。呢样野係应該-向做紧,而唔係升英中先黎臨急抱佛腳吖~買左書咪自己先查下生字睇下課文,長遠係要学識自己点讀書、做筆記、答題……

bb鼠 發表於 18-7-19 15:39
你地無預備班?

有,好似得三日
呢三日都講唔到d乜啦

joanray 發表於 18-7-19 22:41
有,好似得三日
呢三日都講唔到d乜啦

三日咁少

Yanamami 發表於 18-7-19 13:52
並唔係好事……中学生要学会自学,由細俾補习老師凑大,可以湊到上大学嗎? ...

同意

joanray 發表於 18-7-19 12:10

英數方面好小小, ...

我個女小學中文學校, 升中暑假hea, 上英中, 各科適應2個月就pick up到。

已經緊張左2年考呈分試, 放鬆D, 唔需要太擔心!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-7-20 09:01
我個女小學中文學校, 升中暑假hea, 上英中, 各科適應2個月就pick up到。

已經緊張左2年考呈分試, 放鬆D,  ...
萬二分同意

Yanamami 發表於 18-7-19 13:52
並唔係好事……中学生要学会自学,由細俾補习老師凑大,可以湊到上大学嗎? ...
講得啱,太多補習其實唔係好事。

manman333 發表於 18-7-19 14:30
咁英文底唔好呢?

英文底唔好
就應該讀中文班

放鬆d啦

睇Khan Academy , 英數最多,還有其他科目。可以練習自學能力,又免費!
補充,還可以順便練習做筆記。因為有時聽過即刻唔記得,簡單做一下筆記,記得清楚又可以重溫。

HaYi 發表於 18-7-19 15:32
我個是讀英小的, 英數冇問題, 文言文就P56開始已買左文言文的初中補充睇定, 叫有個印象都好, 希望正式開學 ...

想請教你,文言文是用廣東話教的嗎?我女用普通話教中文,會難學些嗎?

彭書瑩 發表於 18-7-26 09:06
想請教你,文言文是用廣東話教的嗎?我女用普通話教中文,會難學些嗎?
...

我個幼稚園小学同中学(起碼初中)都普教中,但有些習慣用广東話的詩/古文如木籣詞用广東話吧。

HaYi 發表於 18-7-27 12:35
我個幼稚園小学同中学(起碼初中)都普教中,但有些習慣用广東話的詩/古文如木籣詞用广東話吧。
...

即是普教中,但當教文言文會用返廣東話教?