用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 deldel
樓主: miniyvonne
go

deldel  

Yanamami 發表於 18-8-1 14:40
我都話你out.
昨曰阿細跟学校exchange番黎,話係果边識左好多朋友~我話禁要keep in touch啦~佢話会 ...

即係依家興IG instead of fb?

lui 發表於 18-8-1 15:59
我大女(15)同佢D friend 幾年前已冇用Fb 啦。add左我都冇野睇

细路唔用 FB 原因正正係家長會用 FB。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

siden 發表於 18-8-1 16:28
即係依家興IG instead of fb?

興左N年,買野都search IG架

lui 發表於 18-8-1 17:12
興左N年,買野都search IG架

重有snap chat

Yanamami 發表於 18-8-1 14:40
我都話你out.
昨曰阿細跟学校exchange番黎,話係果边識左好多朋友~我話禁要keep in touch啦~佢話会 ...

見你係長老又係SC FAN 先答你...

其實無話OUT 唔 OUT, 最緊要搵到想搵既野...

如果話追蹤自己仔女動向, 可能有人嫌FB更新唔夠密.

但我唔係做偵探呀 ...

眼先果D 後生仔大時大節, 譬如畢業LAST DAY呀, 白袍日呀, 校際呀, 校慶呀, 遊學呀, 都一樣在FB 洗版.

所以真係無所謂...

話FB OUT 收唔到料, 跟一見萍果就話人寫D 野流料一樣太武斷了...

retriever 發表於 18-8-1 19:36

禁其实你想收咩料啫?时下中学生喜好?对自己学校/老師有乜意见?我见佢地真係po野都用snapchat, 唔洗留底。想留底就ig (private a/c), ig live就無得留底。

retriever 發表於 18-8-1 19:36

因為你識個d系20幾到30幾可能仲用下Fb.但20-真系唔會用囉

lui 發表於 18-8-1 20:16
因為你識個d系20幾到30幾可能仲用下Fb.但20-真系唔會用囉

唔係呀, 果堆係準備上大學既細路。

Yanamami 發表於 18-8-1 20:10
禁其实你想收咩料啫?时下中学生喜好?对自己学校/老師有乜意见?我见佢地真係po野都用snapchat, 唔洗留底 ...

"唔洗留底 "

本來唔跟啦... 不過見你呢句, 我突然醒起, 可能我想睇既, 正正係呢班名校細路想留低足印既... 我上回帖都有講一堆...

在呢班細路想留低既野, 既然有選擇, 就有顯示傾向, 不同學校學生有不同傾向...

retriever 發表於 18-8-1 21:10
"唔洗留底 "
呀~~问左个女做乜寧用ig棄fb.
佢話-來-开始朋友间無人用就無习慣用;二來fb版面好乱,太多野;三來係fb上po左野比ig难揾得番,ig 一目了然好多。

Yanamami 發表於 18-8-1 21:26
呀~~问左个女做乜寧用ig棄fb.
佢話-來-开始朋友间無人用就無习慣用;二來fb版面好乱,太多野;三來係fb上 ...
你女答嘅同我女一樣,佢話Facebook太多廣告...

Yanamami 發表於 18-8-1 20:10
禁其实你想收咩料啫?时下中学生喜好?对自己学校/老師有乜意见?我见佢地真係po野都用snapchat, 唔洗留底 ...
代溝就是咁發生

係FB 太多商業活動。佢地只係非常無聊嘅時候先用。

IG係分享影像同相最快,又省時,snap chat 私人空間大啲,WApp 用嚟溝通,解決下正經事喎。

咁,明白左,就少左誤會,各自有自己發展,同生活方式。

noverzero 發表於 18-7-20 10:36
IQ題, 小明如果中英數常都排名前三, 總平均分點樣只係前五,唔係前三?
A: 小明只能夠音樂視藝好低分, 甚至 ...

實例,
中英數常平均A比B 高分
A 級8
B 級2

你太睇少視藝音樂了!

回覆樓主:

若 經濟交通唔成問題,Gogogo!

但要睇返小朋友意願為首!

回覆 hinhei 的帖子

NO, 相反我知視藝好重要,
我迫我仔上畫班, 佢每星期上堂之前都抱怨1次

shadeslayer 發表於 18-8-1 17:04
细路唔用 FB 原因正正係家長會用 FB。

我都棄左fb因為99用~

明明討論SPCC,變了講FB... 樓主都冇眼睇,決定了去SPCC之後都唔再搭咀