用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 deldel
樓主: miniyvonne
go

deldel   [複製鏈接]

miniyvonne 發表於 18-7-22 11:01
回覆 brother4 的帖子

綜合考慮了一下,還是覺得要去吧! 從素質教育,教學資源,不用面對升中壓力等,孩 ...

優秀的決定!有時候孩子巧遇良緣,家長也要有勇氣作出改變去配合他們。祝生活愉快,有更美滿幸福的人生。

回覆 mytambb 的帖子

謝謝!學習的道路很漫長,大家一起努力!

miniyvonne 發表於 18-7-20 17:57
回覆 evacalbee 的帖子

謝謝!另請問,SPCC跟一線的津中具體差別在哪裡呢?英語? ...

如前講, 為B1A 唔駛揀呢D 傳統老牌, 更唔駛揀俾錢既, 老牌學校就係佢地既獨特傳統文化.

就算老牌對老牌, 都可以差別好大.

你有與趣或夠8, 在FB 搜下會看到不少, 因為呢D 傳統學校學生歸屬感超強, FB時常洗板.

睇過後你又有果個心去發現, 你會發覺呢D 傳統學校既文化差異, 而SPBB 確係有D 特別...

當然你想搵B1A 既差異, FB 係睇唔到架..

宜家嘅年輕人邊會玩咁多FB 呀,老早out 左啦。

Yanamami    發表於 18-7-23 11:44

miniyvonne 發表於 18-7-19 22:37
回覆 evacalbee 的帖子

多謝你!就是感覺沒理由拒絕SPCC的offer,但來的太快,感覺有點不知所措!另外也怕 ...

SPCC 中學在半山區, 放學行去中環係金融區,日日見到 lee d “街坊”,小朋友既言行舉止應該會保持”警覺”. 如果小朋友志願係做專業人士 , SPCC alumni 師兄師姐們會”睇住”, 這方面都係傳統名校優勢

ABC-DAD 發表於 18-7-23 11:28
唔係喎,仲好多喎,點解咁講?
只係無更新得咁密姐。

唔係睇自己仔女,唔駛跟車咁近囉,哈哈!

回覆樓主

請問是插入幾年班?

我覺得傳統名校和地區band 1(甚至1A)的學生其實好吾同,傳統名校生成績未必比地區B1學生好,但普遍他們自信心強,exposure 多,語言溝通力好.   Exposure 多可能係家庭環境好,成日到不停地方旅行,或可靠關係到不同的公司做暑期工,當然當中一定有家庭環境普通的學生,他們未必有那種經歷,但他們起碼聽過,他們亦習慣了某某同學係某某既仔,正如大家所知,某某既仔都係人一個,習慣了那種環境就不會大驚小怪.  所以我好贊成去  spcc插班。

回覆 retriever 的帖子

咪所以話你out 囉,無嘢講啦,
重睇名校Secrets 以為係內線消息就 O左 嘴。

去嗰啲位收料咪唔係貼囉,自己仔女朋輩老早就有選擇性分享啦,家長除左要進修下,重要知道前輩老早就學懂放手啦。

ABC-DAD 發表於 18-7-23 11:28

阿女 delete 左FB。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-7-23 21:50

你都幾奇怪,你又唔知我睇物,話人OUT 做物?
我無話叫你SECRET PAGE 喎。
應該係唔慣放手既人先CARE 唔多更新有問題。

你講嘢咁,唔怪之得咁惹火。。。

GreenMaDad 發表於 18-7-23 19:59
我覺得傳統名校和地區band 1(甚至1A)的學生其實好吾同,傳統名校生成績未必比地區B1學生好,但普遍他們自信 ...

傳統名校語文普遍較好應該係既, 你話EXPOSURE 多左又兩睇...

即係對普通階層或者基層子弟, 佢地係 EXPOSURE 闊左, 無論活動及眼界, 但對高階層子弟, 其實光譜未必闊左.

譬如, 我地地區成長既, 唔會話初中已經立志做醫生, 律師, 科學家 (認真果D), 就算有都多係為左改善生活... 傳統名校呢D, 有校友有朋輩, 令你見到個遠景, 原來有人從小有抱負, 甚至相信自己可改變世界...

當然唔係講去邊度旅行呢D....

retriever 發表於 18-7-24 08:04
應該係唔慣放手既人先CARE 唔多 ...
有咩?有啲嘢唔係淨係講(你)嘅。

咁大反應,好怕out 左咩?咁係我out 左囉。

回覆樓主

代朋友問?點解d心路歷程係第一身

思思baby    發表於 18-8-22 16:26

retriever 發表於 18-7-23 19:20
唔係喎,仲好多喎,點解咁講?
只係無更新得咁密姐。

確實係好out ! Fb 今日公報業績  跌左18% 因為增長跌  而家中學生唔多用fb  out到比人笑呀!secret都係老連果代多update !你要進修一下嘞!

ABC-DAD 發表於 18-7-23 21:50

舉腳讚成!!!

celinemummy 發表於 18-7-23 19:53
請問是插入幾年班?

網頁公佈今年只招收小五插班生

mermaidmama 發表於 18-7-21 11:08
回覆 wtyedu 的帖子

spcc中小學似乎唔同地方?中學比較方便D~所以中學考上再去都可以理解~

係咪SPBB 變左直資讓人諗多左?

好朋友太太當年係東區某小學第一個去 麥當勞道。

極普通家庭,當年港島線都未有,你話可以有幾方便?

而家佢在美國名校醫學院工作。。。

旁邊既人睇返轉頭,佢上麥當勞道改變左佢一生軌跡,信仰,音樂,朋友,志向。

以我所知,本來佢係去另一間名女校。

我反而覺得普通家庭,更應認真找緊機會。

retriever 發表於 18-7-24 08:04
應該係唔慣放手既人先CARE 唔多 ...
我都話你out.
昨曰阿細跟学校exchange番黎,話係果边識左好多朋友~我話禁要keep in touch啦~佢話会啦,大家係ig add左啦~無人会用fb, 除左我地d老餅。

Yanamami 發表於 18-8-1 14:40
我都話你out.
昨曰阿細跟学校exchange番黎,話係果边識左好多朋友~我話禁要keep in touch啦~佢話会 ...

我大女(15)同佢D friend 幾年前已冇用Fb 啦。add左我都冇野睇
‹ 上一主題|下一主題