用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 JUPAS後補位
go

JUPAS後補位

JUPAS後補位大部分落入appeal成功或有外國學位嘅學生?

我都想知

cow 發表於 18-7-19 09:33
JUPAS後補位大部分落入appeal成功或有外國學位嘅學生?

non jupas就有,當年自己孩子佢8月尾remark,也有位,好看果科滿額未?滿咗有D大學也可俾機會改科!

brother4 發表於 18-7-19 13:18
non jupas就有,當年自己孩子佢8月尾remark,也有位,好看果科滿額未?滿咗有D大學也可俾機會改科! :fu ...
香港嘅大學真係要檢討下收生辦法同準則,可以好似英國,對基層學生要求較低。
有錢可以唔讀DSE,讀IB, GCE。考DSE中文唔店原來都可以唔考中文考外文。

JUPAS waiting 位又益啲有後著嘅學生。

cow 發表於 18-7-19 15:08
香港嘅大學真係要檢討下收生辦法同準則,可以好似英國,對基層學生要求較低。
有錢可以唔讀DSE,讀IB, GCE ...

大學要求non jupas成績不低,另俾番non jupas位也很少,冇自資資助三萬幾。。不一定有錢便可留學,好看小朋友態度/心智因冇皇管,容易學壞的例子也不少

brother4 發表於 18-7-19 15:30
大學要求non jupas成績不低,另俾番non jupas位也很少,冇自資資助三萬幾。。不一定有錢便可留學,好看小朋友態度/心智因冇皇管,容易學壞的例子也不少

依家香港有唔少直資有開 IB / GCEAL ...等課程, 經你提一提, 除非大機會打算海外留學方便考海外大學, 如果打算係香港讀大學(資助/自資), 原來享受唔到政府嘅自資學士學位課程學生提供的免入息審查資助計劃嘅學費資助.

1) 為修讀香港自資學士學位課程學生提供的免入息審查資助計劃(“資助計劃”)FAQ:https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/NSS/NSS_FAQ_TC.pdf
8. 持有香港中學文憑考試以外的資歷(如國際預科文憑(IB)、普通教育文憑高級程度考試(GCE-A Level)等)的學生,如入讀合資格的自資首年學士學位課程,是否合資格獲資助?

答: 持有國際預科文憑、普通教育文憑高級程度考試等資歷的學生,因沒有在香港中學文憑考試中考獲「3322」成績(請參閱第6及7題),並不符合資格,不會獲得資助以修讀自資首年學士學位課程

自資專上教育委員會: https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt-annual-subsidy.html  & https://www.cspe.edu.hk/tc/Programmes.html

2) SSSDP 指定專業/界別課程資助計劃: Non-JUPAS 途徑收生

3) 8大資助學位: Non-JUPAS 途徑收生

其實大學資助學位有限,才是主要主因,朋友成績3322以上,只能入副學士,so sad...

brother4 發表於 18-7-19 15:51
其實大學資助學位有限,才是主要主因,朋友成績3322以上只能入副學士,so sad......

自資學位都唔得咩?

小時了了 發表於 18-7-19 15:49
依家香港有唔少直資有開 IB / GCEAL ...等課程, 經你提一提, 除非大機會打算海外留學方便考海外大學, 如果 ...

自己看你的post才知,原來留學冇三萬,好似本地ib,gcse有

小時了了 發表於 18-7-19 15:53
自資學位都唔得咩?

朋友孩子最後選副學士因想上番大學

brother4 發表於 18-7-19 15:54
自己看你的post才知,原來留學冇三萬,好似本地ib,gcse有
我都係見你樓上講, 搵FAQ, 本地香港讀 IB,GCSE ....都係一樣無

只有考 DSE 呢一個公開試及成績要有3322才有自資學位資助.

講真叻及成績好都留低香港讀,自己孩子中中考全级尾尾,去也是賭博,自己也冇錢,借吓銀行,做多幾份工/加多D班,晚晚做至零晨,7時起牀,家長也不容易!

jumphigh 發表於 18-7-19 16:34
你經常可以上ek, 应该工作幾輕鬆喎

蛇皇偷懶最叻

brother4 發表於 18-7-19 16:03
講真叻及成績好都留低香港讀,自己孩子中中考全级尾尾,去也是賭博,自己也冇錢,借吓銀行,做多幾份工/ ...

敬禮!

小時了了 發表於 18-7-19 16:01
我都係見你樓上講, 搵FAQ, 本地香港讀 IB,GCSE ....都係一樣無

只有考 DSE 呢一個公開試及成績要有3322才 ...

見你的post,真係冇自資,你是對的

mrimpossible 發表於 18-7-19 17:02
敬禮!

無法自己知讀書非常難,唔想孩子像自己25歲才會考(留班+踢出校),為有自己辛苦D

回覆樓主

dse appeal 成功之後只要分數係高過收生最低分,咁大學係冇得揀一定要俾個位你的,這是我的理解

Rattie 發表於 18-7-19 21:37
dse appeal 成功之後只要分數係高過收生最低分,咁大學係冇得揀一定要俾個位你的,這是我的理解
...
咁appeal成功咪好著數?如之前收左,可以放果科最後,博19科,高過min就收。

Rattie 發表於 18-7-19 21:37
...

對,我個仔的同學因為多了一分入 QF。