用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 JUPAS後補位
樓主: cow
go

JUPAS後補位 [複製鏈接]

cow 發表於 18-7-19 21:49
咁appeal成功咪好著數?如之前收左,可以放果科最後,博19科,高過min就收。 ...

如此策略,不成功便成仁?
所識同學差不多人人都 appeal,成功個案卻是寥寥可數⋯⋯

hogwarts 發表於 18-7-19 22:03
對,我個仔的同學因為多了一分入 QF。

我女亦有同學一科加兩分入 LLB

brother4 發表於 18-7-19 13:18
non jupas就有,當年自己孩子佢8月尾remark,也有位,好看果科滿額未?滿咗有D大學也可俾機會改科! :fu ...
請問當年remark之後, 多了多少分?聽說remark也有可能會扣返分.

回覆 YanYan0116 的帖子

可加可不加(話正常情況不會減, 也未聽過有人分)

YanYan0116 發表於 18-7-20 16:06
請問當年remark之後, 多了多少分?聽說remark也有可能會扣返分.

當年孩子報A卷,但派咗佢是B卷,remark只可升2個grade,

Rattie 發表於 18-7-19 21:37
dse appeal 成功之後只要分數係高過收生最低分,咁大學係冇得揀一定要俾個位你的,這是我的理解
...
老師都係如你咁講.

Rattie 發表於 18-7-19 22:31
如此策略,不成功便成仁?
所識同學差不多人人都 appeal,成功個案卻是寥寥可數⋯⋯
...
老師說升大GRADE只有2%成功.

請問20/8 同 23/8 後補位係比邊d人補上?所有人?

cy.muimui 發表於 18-7-30 20:46
請問20/8 同 23/8 後補位係比邊d人補上?所有人?
未派有jupas學位, 和派有學位、appeal成功而又想再派位的申請人。

回覆 cow 的帖子

謝謝回覆。請問知唔知如學生身在海外又幸運地獲派學位,是否一定要親身註册?唔好意思太多問題

cy.muimui 發表於 18-7-30 21:48
回覆 cow 的帖子

謝謝回覆。請問知唔知如學生身在海外又幸運地獲派學位,是否一定要親身註册?唔好意思太 ...
應該要親身註冊,如趕唔到返港,要盡快跟學校聯絡,學校一般可以安排其他時間註冊。

Rattie 發表於 18-7-19 21:37
dse appeal 成功之後只要分數係高過收生最低分,咁大學係冇得揀一定要俾個位你的,這是我的理解
...
話雖如此, 但如是普通分數, APPEAL後到LQ, 但U是否仍有很多原因話唔收, 如面試, OLE...未達標.

DSE 5科24分 港大文學穩陣

• [url=]
    [/url]

[url=]
[/url]
[url=]
[/url]

[p=30, null, left]覆Mak︰DSE成績為4544/47,聯招志願Band A為港大社科、港大文學士以及中大酒店房地產;港大社科略嫌不夠分,機會尚有,因考得較佳成績的考生比去年少;港大文學應有不錯機會,學額多且計最佳5科有24分算穩陣,至於中大酒店及房地產也有機會,但似乎放在A3也意義不大,因為港大文學取錄你的機會甚高。

[p=30, null, left]覆吳同學︰你DSE考7科,選修科為生物、化學及BAFS,成績全4級;Band A三個志願皆為城大,分別是經濟及金融、資訊系統,以及管理科學,似乎所選三個城大課程皆非百分百穩陣,一來考得19-21分的考生比去年多了400名,二來城大商學院分拆各個商業管理學科,各個課程學額少了,或出現取錄成績趨勢有波幅,按去年數據,考得20分,申請以上三個課程皆有非常好的機會,只是如今人人皆以去年成績作為指標,卻忽略了考得19-21分的考生數目多了,影響了事先預計的取錄機會率,看來資訊系統提供近100個學額,因去年取錄成績偏高,今年理應有鐘擺效應,應具備較穩的機會,餘兩個課程是計4+2,全4級也算有好機會。

[p=30, null, left][email protected]

黃巴士 發表於 18-7-31 09:17
話雖如此, 但如是普通分數, APPEAL後到LQ, 但U是否仍有很多原因話唔收, 如面試, OLE...未達標. ...

呢點我都唔係好明白。
例如LQ 即25% 人數最低分果批的中位數,LQ 20, 即係有機會18分都收(the lowest ), 咁如果appeal 成功升左一個grade, 即原本18分,appeal 完變19分。係咪強制性收?又如果本身jupas 已有offer, 但appeal 成功後再排位,排完唔收的話,咁原本offer 仲有冇?

Kittymummy 發表於 18-7-31 10:20
呢點我都唔係好明白。
例如LQ 即25% 人數最低分果批的中位數,LQ 20, 即係有機會18分都收(the lowest ),  ...

要高分過 lowest, 唔係 LQ
LQ 有機會高過 lowest
只要你 appeal 完分數高過 lowest, 大學一定要俾個位你
jupas 原先已有 offer 不會變。
大學會加位,年年都係咁

黃巴士    發表於 18-7-31 14:04

Kittymummy 發表於 18-7-31 10:20
呢點我都唔係好明白。
例如LQ 即25% 人數最低分果批的中位數,LQ 20, 即係有機會18分都收(the lowest ),  ...
原先offer仲有,所以再排choics可以放最後。

Rattie 發表於 18-7-31 12:05
只要你 appeal 完分數高過 lowest, 大學一定要俾個位你

咁剛到LQ的分数。入到的机会大嗎?

hw1115 發表於 18-7-31 14:16
咁剛到LQ的分数。入到的机会大嗎?
睇收生多少,interview比重等。收生多,interview比重少,機會較大。

cow 發表於 18-7-31 14:36
睇收生多少,interview比重等。收生多,interview比重少,機會較大。

2.60 爭ㄧ位。面試佔5%呢?

Rattie 發表於 18-7-31 12:05

都係好confused .
LQ 係lower quartile, 下四分位數,呢個LQ 唔係lowest. 而係最低分果25%人既中位數。咁⋯⋯冇人會知the lowest 係幾多,只係靠坊間報料大約先知lowest 收到幾多分。所以我就問,萬一真係appeal 成功的話,咁我唔知大學係meet 到LQ 就收,還是高過the lowest 已經OK ? 謝謝
‹ 上一主題|下一主題