用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 JUPAS後補位
樓主: cow
go

JUPAS後補位 [複製鏈接]

cow 發表於 18-8-6 16:45
20/8是第一輪補派結果
23/8是第二輪補派結果
請問補派係現在已收到通知?

cy.muimui 發表於 18-8-6 17:47
請問補派係現在已收到通知?
6/8(今日)公報和通知正取生.
20/8公報和通知第一輪補派結果
23/8公報和通知第二輪補派結果

cow 發表於 18-8-6 18:19
6/8(今日)公報和通知正取生.
20/8公報和通知第一輪補派結果
23/8公報和通知第二輪補派結果
多謝你,我成舊雲咁,阿仔又唔講。即係今日派唔到,而今日又無收到20/8同23/8補選通知即係補選唔會有份?

cy.muimui 發表於 18-8-6 19:16
多謝你,我成舊雲咁,阿仔又唔講。即係今日派唔到,而今日又無收到20/8同23/8補選通知即係補選唔會有份?:q ...
到時先知有無得派後補位。

cow 發表於 18-8-6 20:20
到時先知有無得派後補位。
好多謝你,清楚哂。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實我唔太明個制度
譬如我心儀果科,收晒25分,咁岩full晒,24分無份
之後正選其中2人(25分)無要offer,決定出國
咁但係條隊24分頭兩位已經派到A2選擇,而又無appeal,或appeal唔成功

咁呢2個位最後派左俾之前無offer的24分其他申請人,呢兩個人咪好唔抵?

Charlotte_mom 發表於 18-8-7 08:34
其實我唔太明個制度
譬如我心儀果科,收晒25分,咁岩full晒,24分無份
之後正選其中2人(25分)無要offer, ...
JUPAS後補就係禁晤公平.

終於可以講下點解 "JUPAS後補位大部分落入appeal成功或有外國學位嘅學生".

有外國學位嘅學生可能只報一兩科:如medi, law. 否則去外國讀.無外國學位點後補medi, law?

回覆 cow 的帖子

家長控訴港大醫學院「搬龍門」

上述新聞中的家長提及其女兒成績為最佳6科36分,最終在大學聯招(JUPAS)學位落空

呢個情況相信相當罕見, 咁係咪會再派後補位?

後補位係咪會根據佢聯招排位派尚有學額的學科?

cmamum 發表於 18-8-13 13:41
回覆 cow 的帖子

佢應該只報醫科, 可候補醫科

cmamum 發表於 18-8-13 13:41

上述新聞中的家長提及其女兒成績為最佳6科36分,最終在大學聯招(JUPAS)學位落空
呢個情況相信相當罕見, 咁係咪會再派後補位?
後補位係咪會根據佢聯招排位派尚有學額的學科?
//翻查資料,港大醫科17/18年新生入學最佳6科成績中位數為39分;校方早前公布18/19年入學中位數成績不變,而最低收生分數為37分。//

like_travel    發表於 18-8-14 18:05
like_travel    發表於 18-8-14 18:05

www 發表於 18-8-13 21:46
//翻查資料,港大醫科17/18年新生入學最佳6科成績中位數為39分;校方早前公布18/19年入學中位數成績不變, ...

其實點D解家長 學生咁理所當然,覺得夠分LQ meet 到就一定收? 就算 Median 都未必收硬,interview 又睇表現,醫科學生更必需表現對醫科既熱誠,使命! 作為醫生,並非普通一份工,學醫期間要付出莫大努力,熱誠! 唔係讀書叻就收你讀醫咁簡單。
何況未meet 到 LQ. 真係心寒!

識幾個讀緊/讀完都唔做醫生,就係欠熱誠。

就算其他神科,一樣唔係夠分就一定收的。除非UQ
另計。
‹ 上一主題|下一主題