用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大醫科Jupas一問
go

中大醫科Jupas一問  

小兒在放榜前去了中大醫科interview 然後收到了一封email 上面寫著如果小兒七科有42分 則Highly possible入讀中大醫科 但卻沒有收到進一步電話通知 小兒現在七科42分 請問進入中大醫科的可能性大嗎?是十拿九穩還是有可能不行?

入硬
已PM 了中大醫學院收生數據俾你(內部數據, 不方便公開)

可以慶定祝

hehehaha2017 發表於 18-7-19 06:14
入硬
請教一下,如果讀AL出年想選中大醫科,因AL 要8月才放榜,那是否今天9月要申請 ? 請問有資料嗎?謝謝!

hehehaha2017 發表於 18-7-19 06:14
入硬
請問唔係計4C+2咩,點解中大覆樓住用7科呢?

ilyrd 發表於 18-7-19 09:00
請問唔係計4C+2咩,點解中大覆樓住用7科呢?
看以下中大Medicine admissions notes.  Page 5 & 6.

http://www.med.cuhk.edu.hk/eng/main/Admissions_Notes_2017.pdf

謝謝回覆🙌🏻再好奇一問 大學其實知不知道小兒A123的排序?還是只知道派Band A?

hehehaha2017  hi , 請問可以pm我中大醫科入學數據嗎? 我想要Gce A Level and IB 入學分數數據,thank you so much 萬分感激

回覆 hehehaha2017 的帖子

可以PM給我嗎?謝謝🙏!

lucifer1106 發表於 18-7-19 03:23
小兒在放榜前去了中大醫科interview 然後收到了一封email 上面寫著如果小兒七科有42分 則Highly possible入 ...
中大醫36分都收啦!

YDLFATHER 發表於 18-7-21 23:44
中大醫36分都收啦!

36分係6科,中大醫係計7科42分

入硬
請問可以pm我中大醫科入學數據嗎? thank you so much, 小兒今年DSE 考40分,想入中大醫科,唔知入唔入到呢?

lu_chan 發表於 18-7-22 15:25
請問可以pm我中大醫科入學數據嗎? thank you so much, 小兒今年DSE 考40分,想入中大醫科,唔知入唔入到呢? ...
如果中文或通識低分拉低,還是有機會的!中文和通識5** 和醫科關係不大。

lucifer1106 發表於 18-7-19 03:23
小兒在放榜前去了中大醫科interview 然後收到了一封email 上面寫著如果小兒七科有42分 則Highly possible入 ...

我女兒前幾年都係42分入中大醫科,可以慶祝了。

入硬

麻煩可以pm埋俾我嗎?先謝謝!

BallBallMaMa 發表於 18-7-22 10:31
36分係6科,中大醫係計7科42分
中大係 計七科定計六科呢?

RoseRose1980 發表於 18-7-23 13:57
中大係 計七科定計六科呢?

往年唔知,今年係計7科。