用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小幾多號出offer?
樓主: lkwkenneth
go

音小幾多號出offer?   [複製鏈接]

個人覺得面試可能睇小朋友表現多,因為問返其他家長,其實見家長只係好少時間,有些三分鐘、有d五分鐘

fishinlove 發表於 18-7-22 01:18
回覆 星星的後裔 的帖子

我見到有三個whatsapp group都爆左 我都好想知佢到底收幾多人 ...

用WhatsApp groups 人數來推斷收生人數,會否有點兒戲?當中會double/treble count ,亦會有好奇的路人甲乙丙丁加入。

回覆樓主

開左group, pm me

回覆樓主

Got offer, any whatzapp group? Pls pm.

我個仔有offer,當日我自己係校長in,無要我入教,只是普通關於小朋友成長的傾談,派教會單張比我,最後祈禱

leeann627 發表於 18-7-22 08:15
我個仔有offer,當日我自己係校長in,無要我入教,只是普通關於小朋友成長的傾談,派教會單張比我,最後祈禱 ...

我非校長in。但一樣没要求決志、入教,只有育兒分享,結束時禱告。過程輕鬆愉快

fishinlove 發表於 18-7-22 01:18

我見到有三個whatsapp group都爆左 我都好想知佢到底收幾多人 ...

約250人一個group,共750人。當中有人做生意,有人下一屆,甚至音小既人,但又有家長無,唔鍾意入group. 好難估,但好大可能超收。
另一邊箱,傳聞聖貓舊年好似共有13x 個offer.我估音小派400-500個offer都有可能。
若真商品說明條例可以告,好似要坐監添。博到一年賺幾十萬,而且都有幾個月安排,應該點都拆得掂既。不過若有一年出左個狀元,音樂狀元個個jl唔放個位就可能會出事,到時至算啦

星星的後裔 發表於 18-7-22 09:10
約250人一個group,共750人。當中有人做生意,有人下一屆,甚至音小既人,但又有家長無,唔鍾意入group. 好 ...

音小手法似賺錢,對佢印象大減

bj1315 發表於 18-7-21 20:36
$1000

請問留位費最遲幾時交留位費?

nette_ng 發表於 18-7-22 09:42
請問留位費最遲幾時交留位費?

8月10日

星星的後裔 發表於 18-7-22 09:10
約250人一個group,共750人。當中有人做生意,有人下一屆,甚至音小既人,但又有家長無,唔鍾意入group. 好 ...

超收是有可能,offer + waiting = 4,500 我估亦不是沒可能。但 offer 正常做事來説,怎樣都應不會大於 200 太多,風險太大了。

我聽聞到的結果,有offer 的屬非常少數,聖貓有無咁多人報這校?

山貓姐 發表於 18-7-22 09:55
超收是有可能,offer + waiting = 4,500 我估亦不是沒可能。但 offer 正常做事來説,怎樣都應不會大於 20 ...

大家傾吓,唔好太認真

是否太多,太少音小都辦學咁多年,有足夠數據去決定條安全線喺邊,我都係估。

至於聖貓有幾多人報,都是無人知,學生主要目標未必是音小。不過,佢地要考小學,搵音小做熱身,做backup 是好合理。他們學生咁醒多offer 亦好合理。

bj1315 發表於 18-7-22 09:54
8月10日

thx!

Dongs 發表於 18-7-22 09:29
音小手法似賺錢,對佢印象大減

觀點與角度,我睇法是一向音小都係咁,明買明賣。 而且有offer 的家長,個心會定啲,訓得安樂啲,而且是家長放棄音小。你又睇睇無offer 的家長既反應,你想有offer 定無?若我有offer 會覺得感謝,覺多他們是大愛。

星星的後裔 發表於 18-7-22 10:41
觀點與角度,我睇法是一向音小都係咁,明買明賣。 而且有offer 的家長,個心會定啲,訓得安樂啲,而且是家 ...

你都有道理

星星的後裔 發表於 18-7-22 10:13
大家傾吓,唔好太認真

是否太多,太少音小都辦學咁多年,有足夠數據去決定條安全線喺邊,我都係估。

我是用常理和數字去估算一下,而不是毫無根據地無限吹水,先唔講有損人家校譽,作得太大亦會令旁人失笑呢!

就算,就算,就算聖貓真的總數有百幾個offers,我估都不會都是在第一輪的 offer 中了。

阻了閣下吹水,真的不好意思,請繼續你的商品說明條例吧。

山貓姐 發表於 18-7-22 09:55
超收是有可能,offer + waiting = 4,500 我估亦不是沒可能。但 offer 正常做事來説,怎樣都應不會大於 20 ...

個人愚見:聖貓係贏人頭,不是個個都考到名校。音小知道自己的定位,應該不會亂派offer。我估家長學生都會看,家長看理念,小朋友表現不合要求當然不行,表現太出眾也未必考慮。

心急媽媽xxx 發表於 18-7-22 11:20
我估家長學生都會看,家長看理念,小朋友表現不合要求當然不行,表現太出眾也未必考慮。

我仔話中英文考得好淺,讀 one, wind 依D單字,除此以外,要考跟老師打拍子,唱跟著音階一路上去
的歌,聽音樂後指出它像甚麼動物,似乎對音樂感都有點要求。 是否太出眾的未必考慮,就不得而知了。

而家長方面,從所問的問題看,應該是要看看家長對學校有沒誠意,是否尊重面試,會否反對小朋友信教,對他成長的要求是否和學校的理念相約,之類。

山貓姐 發表於 18-7-22 11:17
我是用常理和數字去估算一下,而不是毫無根據地無限吹水,先唔講有損人家校譽,作得太大亦會令旁人失笑呢 ...

是否跨張見人見智,會否令人失笑睇佢認唔認同我我估算。但最少我講明是估。唔會五十步笑百步,講完一大輪,證據欠奉,原來都是靠估,原來估得細就等如估得準等如靠譜。要講誇張,有人話音小每年收百萬留位費添,我未係最跨張果個,而且亦不是唯一一個有此想法。

再講,你睇吓我其他回覆,一路我都講多派offer ,對家長是好事。咁點影響校譽呢?可能對於Hater 眼中所有事情都是負面的,覺得我是反諷緊學校。

想想風險管理,你說只是聖貓已有百幾offer, 你的估計是估計還是純吹水?

不如你講下閣下商品說明條例的高見給大家聽聽吧。  

呀,對,你還叫我不要太認真,sorry sorry, 真的不再阻你了。
‹ 上一主題|下一主題