用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中位平均分63分
go

中位平均分63分

女兒平均分是57分,即係大約在甚麼名次?是否80-90名?
全级120人

你們中學仔女中位平均分是多少?
可否分享一下?

2004107 發表於 18-7-18 21:52
全级120人

成績表無出各科排名?睇分數無意思,每間學校程度5一樣!

王家爸爸    發表於 18-7-25 11:27
2jkidsfather    發表於 18-7-20 09:22

meaningless to compare academic results with students of other schools

2jkidsfather    發表於 18-7-20 09:23

2004107 發表於 18-7-18 21:52
全级120人

間間都不同,如5X分在孩子中中是全级20至50名内
如6X是全级3至19名内

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

分數意義不大,只睇最終各科排名
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

BAND 2 中中, 英文班
全年平均分 66.42   (全級名次 : 26/124)
中文 73.9/120  (全級名次 : 46/124)
英文 83.8/120  (全級名次 : 26/124)
數學 235.6/300 (全級名次 : 19/124)

回覆樓主:

平均分 65,級名次 15X/200
平均分 56,級名次 18X/200

英文 90/100,級名次 13/200

間間學校程度、卷唔一樣,同學能力亦唔一樣,點比?

1998Ruby1998 發表於 18-7-20 20:36
平均分 65,級名次 15X/200
平均分 56,級名次 18X/200

只可同自己學校比。ㄧ切已經show在成績表上。

中學成績表大部份都會有每科排名同级排名,所以問幾多分排第幾冇意思,始終每間學校深淺不一。

我仔校不是掛平均分高低先, 而是主科3科合格排先(這才分成績), 再2科主科合格, 再1科主科合格, 最後再排無科合格. 仔校中一全科已用DSE的考法, 所以好難, 好難高分, 但又可排好前因小人合格, 由其英文. 所以你校同我校又不是同一份卷, 所以無得比, 反而只可同自己小朋友的上下學期的分自我比較

candyreeve 發表於 18-7-24 14:14
我仔校不是掛平均分高低先, 而是主科3科合格排先(這才分成績), 再2科主科合格, 再1科主科合格, 最後再排無 ...

我囡份卷都係模仿dse, 等同學早D 習慣!相信而家大部份中學老子都係!

candyreeve 發表於 18-7-24 14:14
我仔校不是掛平均分高低先, 而是主科3科合格排先(這才分成績), 再2科主科合格, 再1科主科合格, 最後再排無 ...

會唔會分左科(高中)先這樣排?

不是中一已這樣分全級排名, 所以最緊要中英數全合格

JJXKT 發表於 18-7-25 11:42
我囡份卷都係模仿dse, 等同學早D 習慣!相信而家大部份中學老子都係!

點解dse 格式會深啲?
是否評分嚴格,才很難高分?

anthony8899 發表於 18-7-25 17:47
點解dse 格式會深啲?
是否評分嚴格,才很難高分?

深5深就5G,家長無卷睇。中一開學時,老師講份卷既形式題式都模仿dse, 比同學從小習慣。

candyreeve 發表於 18-7-25 15:52
不是中一已這樣分全級排名, 所以最緊要中英數全合格

唔好講笑啦! 有啲淨係計平均分呢排名次就算你主科中、 英、數合格, 最尾嗰八個都要留班或踢出校, 年年箕走七八個, 真難捱

回覆 amy0107 的帖子

你做物話我. 我間學校是這樣排, 你禁驚只怪你小朋友無料怕留理班