用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)  

hinhei 發表於 18-7-19 21:01
A校跟著自己係咁講佢會點樣打造間學校,我已經無心聽。又問"小朋友,你知唔知你點解會派嚟呢間?" 小朋友 ...

好彩早啲知,兩間都垃圾,學業成績都係其次,咁嘅學校點讀得,最緊要叫小朋友唔好上心受傷害

回覆 little_yolky 的帖子

日後真係叩門成功, 可否同原校取回派位証後, 填假資料, 不否唔填? 以防有咁嘅事發生?

little_yolky 發表於 18-7-19 18:33
之前有聽過有小學生插班轉校, 小學職員話係教育局規定, 要通知教育局學生轉去邊間, 所以要家長填喎。 ...
我女之前讀津小轉校,係有張form要填,其中一項係要填轉去邊間學校

chloe_b 發表於 19-8-1 16:16
我女之前讀津小轉校,係有張form要填,其中一項係要填轉去邊間學校

可以不塡,話如果教育局要知可以直接聯絡你

轉校唔係升中叩門轉?因為香港係強逼教育,所以可能教育局怕你唔俾小朋友讀書。不過如果同學校有牙齒印,你唔講,講明唔想俾佢哋知,費事佢報復,你自己覆教育局,我諗佢都無你辦法。大家家長只係太善良,所以中伏。

咁其實叩門成功嘅話(唔係同區),去番原校拎番注冊證,咁佢問你點解要拎返張註冊證係咪一定要答㗎??如何才好⋯⋯驚報復

Cabella 發表於 20-7-3 20:35
咁其實叩門成功嘅話(唔係同區),去番原校拎番注冊證,咁佢問你點解要拎返張註冊證係咪一定要答㗎??如何 ...
我覺得你話不願透路冇話唔可以,冇理由咁佢可以扣住唔比返你,再唔係求其答間 直資, 直資同津校之間又冇不叩門協議嘅

Chowying 發表於 20-7-3 20:57
我覺得你話不願透路冇話唔可以,冇理由咁佢可以扣住唔比返你,再唔係求其答間 直資, 直資同津校之間又冇不 ...
即係講大話都得

中學轉校要唔要填呢類form架