用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)  

回覆 ok3 的帖子

個老師咁有「修養」,好難令家長相信有好嘅教育質素!

回覆樓主

請問各位,其實如何能得知哪些區分有所謂的「君子協定」?

回覆樓主:

太恐怖

judy 發表於 18-7-23 09:28
教育當局從未因為教學及管理問題而要殺校,以前"殺校", 全因收生嚴重不足所致。所以TSE操練學生,說成是 ...

真攪笑,當初話要取消TSA既,好似係班家長喎!當時係响Facebook 同EK到發起討論反對TSA,好多人响討論區支持架喎!又話學生點慘!點被操練,十一、二點都唔訓得。

pccw2017 發表於 18-8-4 07:43
真攪笑,當初話要取消TSA既,好似係班家長喎!當時係响Facebook 同EK到發起討論反對TSA,好多人响討論區支 ...
坊間有個笑話,家長要取消TSA,唔係因為咩野過度操練,而係覺得TSA無用,阻住佢地安排心目中既操練俾自己仔女!

小黃豆B 發表於 18-8-4 09:55
坊間有個笑話,家長要取消TSA,唔係因為咩野過度操練,而係覺得TSA無用,阻住佢地安排心目中既操練俾自己仔 ...

相對我呢D窮人,TSA係我地既免費補習,無得操覺得D細路做功課好慢

坊間有個笑話,家長要取消TSA,唔係因為咩野過度操練,而係覺得TSA無用,阻住佢地安排心目中既操練俾自己仔 ...
呢個唔係笑話,根本一開始「宣稱」TSA令到小朋友做多咗「操練」,
無時間玩樂嘅家長,
真係會比小朋友時間玩樂?

呢班家長一開始就千辛萬苦、
排除萬難咁㨂咗間做功課做到夜晚11、12點嘅小學比個小朋友,
多一、兩份TSA功課其實係呢班家長「專登」安排比小朋友嘅,
「於小朋友升中無直接作用」
只係佢哋用嚟做佢哋好似好關心小朋友嘅借口

根本呢d勁谷學校同呢d愛好用功課嚟勞役小朋友嘅家長,
本來就係命運共同體,
只係d家長覺得享受唔到一個佢屬意嘅結果而出嚟發矛。

hinhei 發表於 18-7-19 21:01
A校跟著自己係咁講佢會點樣打造間學校,我已經無心聽。又問"小朋友,你知唔知你點解會派嚟呢間?" 小朋友 ...

A校真係衰到咁,咁樣講野,咁唔想收就唔好搶啦
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

呢個唔係笑話,根本就係!

hinhei 發表於 18-7-18 18:34

朋友見副校,副校話校長唔比都無辦法,或著讀一年再轉過嚟! ...

謝謝提醒﹗

會唔會係因為覺得TSA太淺,所以佢覺得TSA係無謂既操練?

回覆樓主

唉,有時我地家長唔想講大話,但今次好明顯話我知有時真係唔可以咁誠實

zuzu888 發表於 19-1-2 08:35
唉,有時我地家長唔想講大話,但今次好明顯話我知有時真係唔可以咁誠實
...
例如面試時老師問,有冇報其他學校呀?如果都收,你讀邊間呀?陰公,要幾多心理輔導先可以俾小朋友過心理關。

b3410 發表於 19-1-2 10:00
例如面試時老師問,有冇報其他學校呀?如果都收,你讀邊間呀?陰公,要幾多心理輔導先可以俾小朋友過心理關 ...
其實我真心認為呢D問題認真無聊。

ilyrd    發表於 19-1-2 11:40

回覆 hinhei 的帖子

樓主朋友好忍得, 我諗我已經嬲到爆左...我會回佢: 咁你知唔知點解你間學校只可以係B3呀? 因為你間學校位校長人品差囉!
你唔收都唔駛講呢啲, 小朋友潛能好大, 唔讀佢間衰學校一定唔係損失囉
不過睇左個post學到野, 知道點解而家香港變成咁...好難去到尊師重導, 因為佢地都唔尊重小朋友

hkspiderman 發表於 18-7-18 19:15
原因我會寫“校長衰格”

Sorry, 笑咗   

回覆樓主

A校賤到無人有,抵佢永遠都無b3學校

突然想起司徙華當年的名句,香港大部分中小學老師,都係左腳踏出校門,右腳已再入返校門,從未踏足過現實的社會。

回覆樓主:

樓主,請問你邊區中學?

hinhei 發表於 18-7-18 18:34
有點長,超字數所以分幾段出…
我朋友因小學估錯banding 結果派到16志願A學校!
叩門B學校13號註冊最後一日 ...

可否吿知係邊區?