用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-7-20 15:26
殺左間學校,就會有校長,主任,老師要搵野做,問過教協未先?佢哋有好多理由係反對殺校既~~~
...

你講到咁白丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

MATHS

asdflive 發表於 18-7-20 16:15
A校點解係band3不無道理,小人協定只會令佢地有恃無恐,不思進取!

同意!好學校唔會有咁既副校長

little_yolky 發表於 18-7-19 15:23
其實兩間學校衰成咁, 真係讀嚟無謂, 所謂塞翁失馬, 小朋友現入既C校可能更適合。

不過, 如果俾我叩 ...

淋綠油,襯紅磚先顯眼架麻

little_yolky    發表於 18-7-21 16:03

bobbob 發表於 18-7-20 15:09
學校無恥咪搵人嚟ek唱好所謂『君子』協定囉

我終於明個邏輯喇,呢啲學校被殺之後,啲無賴老師去晒其他學校就大獲

回覆 hinhei 的帖子

好媽媽!

LokNa 發表於 18-7-19 23:33
所以我一直認為香港教育界只是一班垃圾

同意

kwankwanchun 發表於 18-7-18 19:35
開AB校名啦!校長咁學校好得去邊

cloudcloudrobot 發表於 18-7-20 11:35
呢個君子協定根本係大問題,一個自由社會,辦得差的學校,家長已經用腳投票,早就應該被殺,君子協定,令學校冇晒進步誘因,搞到有呢個垃圾老師/校長在A校,咁都唔駛因收生不足而被殺
有道理

正所謂一粒老鼠屍搞臭一窝粥.

little_yolky 發表於 18-7-20 12:10
老實講, B1校大把學生排住隊等讀, 點會咁玩嘢, 係呢D校風唔好既B3學校至怕無人讀, 校風好既B3學校都大把市 ...
哈哈,終於都有人明白問題係邊,其實B3學校都有好的,主要原因都係同校長教師有著緊密的關係。作為家長嘅,當知道自己小朋友係屬於B3嘅,試問佢地選校會點選?睇呢件事,A校嘅教師就真係好有問題,誠如其他人都講咗,你侮辱個小朋友嘅同時,亦侮辱緊自己。如果係一間B3學校度教,良好嘅師生關係係至重要,否則係好難令學生受教,令自己學校無論喺校風及成績上有所改進。睇見A校嘅教師如此對待自己嘅學生,都好理解A校點解係B3學校,而且派入去嘅都想叩其他B3學校門囉。

dolala 發表於 18-7-20 14:38
咁唔好意思,如果係派左入武館,我都唔好意思話一定要「隨遇而安」

但我更希望既唔係殺校,而係加強管治 ...
啲武館點嚟,咪就係有啲無教育理想嘅學校同教師,教到班學生變成咁。就以之前嘅TSA爭議為例,明明教育當局係可以客觀咁去監管啲學校,但就係教協同班教師為咗自己啲飯碗,唔想學校因為教學及管理問題而要殺校,影響佢地嘅生計,想將呢啲客觀嘅監察都取消埋。

如果教得差嘅學校仲留喺度,咁即係推啲小朋友去啲武館習武,本來好嘅學生都變成差嘅學生,呢啲就係教育理想?呢啲學校殺咗校,學生流番去啲做得好嘅學校度,讓有心教育嘅教師去教育佢地,先至係真正教育嘅理想,唔通就連學校同教師都因為怕啲學生差就唔想教?由得佢地自生自滅?

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...
咁都話A校無錯?呢啲所謂君子協定根本唔係為師生好,好簡單問一句,點解人地要去叩其他學校門?學校同啲教師點解又唔反省下自己學校有乜問題?收生不足要殺校,試問為何會收生不足?如果一間學校做得差到極點都唔可以殺,試問啲教師又點會唔hea做呢?
睇番樓主講A校嘅教師點對待個學生,我完全明白點解佢地會怕收生不足囉。見到呢種教師嘅行為,完全無教師應有嘅專業態度。教師要保自己飯碗嘅同時,都應該保存作為教師嘅專業同理念。

Brianmommy    發表於 18-7-23 18:15

就以之前嘅TSA爭議為例,明明教育當局係可以客觀咁去監管啲學校,但就係教協同班教師為咗自己啲飯碗,唔想學校因為教學及管理問題而要殺校,影響佢地嘅生計,想將呢啲客觀嘅監察都取消埋。

教育當局從未因為教學及管理問題而要殺校,以前"殺校", 全因收生嚴重不足所致。所以TSE操練學生,說成是成因教局捽數,怕教學不好引致殺校,全是謊言。教局連炒一個教師都困難,咁易殺校?

以此校為例,佢全無誘因改善教學,但會花所有力氣去收生。

dolala 發表於 18-7-20 13:56
「點解派入來?因為你地考得差!」

你地又唔鍾意聽!
點解要咁話個小六生? 唔係好hurt咩?

judy 發表於 18-7-23 09:28
教育當局從未因為教學及管理問題而要殺校,以前"殺校", 全因收生嚴重不足所致。所以TSE操練學生,說成是 ...

其實教育當局反而應該針對學校的教學和質素問題,而非收生人數。

其實教育當局反而應該針對學校的教學和質素問題,而非收生人數。

教育當局一方面應盡量督促學校,另一方面提應盡量提高學校的透明度,讓家長選擇,淘汰冇人讀的學校。

回覆樓主:

我覺得A校好過份, 係心地唔好.     "多你一個唔多, 少你一個唔少".   如果係真心, 做乜之前要搞到B校唔收個學生.  咁冇所謂, 咪祝福個學生走.     咁冇所謂, 對剎校一D都唔驚, 咁咪大方D囉.

去到嗰個地埗, 如果5係真心, 即吊高自己黎賣, 同個學生囉番個彩.  低B到暈.  咁鬼小氣.

hinhei 發表於 18-7-19 21:38
事後咁嬲係有好多說話都吞返落肚,唔想同佢嘈,更唔想嚇親小朋友。成日教佢要尊師重道,如果阿媽喺佢面前 ...

亞媽係呢個場合真係要忍,辛苦了!

dolala 發表於 18-7-23 18:34
家長/學生唔係傻嘅, 一間學校嘅教學和質素, 某程度已反影咗喺收生人數上.
‹ 上一主題|下一主題