用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬頭涌宮立小學 (紅磡灣) (升九龍城校綱) ...
樓主: hokerryfan
go

馬頭涌宮立小學 (紅磡灣) (升九龍城校綱)   [複製鏈接]

gigiwin888 發表於 18-7-26 09:54
官校, 我真係唔多信排60幾仍是band 1生, 我朋友排4x, 老師叫佢選band 1尾學校, 結果派去band 3 ...
咁睇嚟我哋學校好D, 5X/84老師話係B3, 最後學生派咗入B2尾中學。

babyedu 發表於 18-9-21 13:15
無疑這屆學生水平特別高,有好多入名校都是有特異功能的

要知道這幾個是不是羽毛球隊隊員

LJ3981 發表於 18-9-21 14:01
要知道這幾個是不是羽毛球隊隊員

有一個

little_yolky 發表於 18-9-21 13:35
咁睇嚟我哋學校好D, 5X/84老師話係B3, 最後學生派咗入B2尾中學。

呢嗰係前年畢業情況了!

退咗休嗰個校長, 好似話係外國畢業返嚟, 做咗五~六年, 當中佢想將外國嘅 模式 、活動 、教學、 嘗試 帶入學校…… 例如小一小二沒有英文書, 只係用啲 幼稚園 都ko到嘅 故事書教學。
又搞 50週年校慶, 一連串 一系列活動, 鼓勵 學生 如何去搞活動 。 例如:我大仔 負責 幫手喺學校 畫壁畫等。

點知呢套, 香港唔work囉!

新校一上場, 將傳統香港教學模式 帶返入紅馬。
所以要畀啲時間佢。 但係 即使我唔係家教會( 成日參與學校的家長),我都見到改革!

yovin 發表於 18-9-21 14:35

呢嗰係前年畢業程況了!
我哋學校又係咁, 今年開始, P1/P2得返一次默書。學校亦都諗咗好多嘢嚟提升同學學習既與趣, 但無提升學術的成績, 所以, 日後低年級既升中, 我真係無眼睇。

次次家長會, 聽到校長同副校講既理念、正向思維都講得好動聽, 如沐春風, 但背後的老師團隊, 其實大部份又只係用緊舊方法, 又係罰, 又係悶。我總覺得, 高層有高層自high, 下面老師有下面老師做。到最後, 年年升中都咁差, 但學費年年加, 部份高年班家長都好有怨言。可能因為殺到埋身至醒覺。不過唔理喇, 阿妺唔係B1料子, 只希望佢上返B2, 平平穩穩入到聯中, 就萬事大吉。

yovin 發表於 18-9-19 20:51
今年2018雖然未有5O%英中,但都多過上年好多啦。止跌回升起碼好過繼續咁跌。上年同前年真係連家長都心荒荒 ...

2018年和2017年用的都是2014年和2016年的分班試成績,正常情況,升BAND1的比例應變化不大,除非有很多BAND2、BAND3學生在體藝有特體功能,升入BAND1中學。

Arabellahk 發表於 18-9-21 16:11
2018年和2017年用的都是2014年和2016年的分班試成績,正常情況,升BAND1的比例應變化不大,除非有很多BAND ...

呢嗰我都奇怪!

但數據上 確實如此。

唔知同多左band one 入直資 有冇影響, 而班已收直資生, 在第三次呈分試鬆手讓位, 使抽獎嗰班推高名次。 呢個係唯一我諗到嘅可能性!

有冇專家可以回答一下。

不過呢個升中派位咁神秘, 我哋啲凡人只能估估下。

yovin 發表於 18-9-21 16:21

呢嗰我都奇怪!

其實上年同今年差別有幾多?

今年仲有B2學生入到銀禧同丘中.

所以入到呢兩間中學既, 未必一定係B1學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-21 16:24
其實上年同今年差別有幾多?

今年仲有B2學生入到銀禧同丘中.

勁呀, 謝謝指導。

仲有呢個可能, 幸運之神嘅降臨, 學校 band2頭嗰班學生 ,攞到好嘅抽獎編號。

little_yolky 發表於 18-9-21 15:27
我哋學校又係咁, 今年開始, P1/P2得返一次默書。學校亦都諗咗好多嘢嚟提升同學學習既與趣, 但無提升學術的 ...

你琴晚有去呀?

mybryan 發表於 18-9-21 17:32
你琴晚有去呀?
我年年都有去的。

yovin 發表於 18-9-21 16:31
勁呀, 謝謝指導。

仲有呢個可能, 幸運之神嘅降臨, 學校 band2頭嗰班學生 ,攞到好嘅抽獎編號。
我份人好慎重既, 所有入銀禧、丘中、黃笏南、聖家、聖羅撒既, 我都唔當係B1, 計下計下, 得返10個係真正B1, 所以我成日都話學校B1率得十幾個巴仙。

little_yolky 發表於 18-9-21 17:50
我份人好慎重既, 所有入銀禧、丘中、黃笏南、聖家、聖羅撒既, 我都唔當係B1, 計下計下, 得返10個係真正B1,  ...

系位多的情況下真系不可以入左b1就計入b1率的

瑩希媽媽 發表於 18-9-21 18:47
系位多的情況下真系不可以入左b1就計入b1率的

出年小六班金豬仔,全港學生人數應該增加,之後嘅幾年就雙非嘅出現,人數再断推高,去到龍年效應高峯位。

yovin 發表於 18-9-21 19:08
出年小六班金豬仔,全港學生人數應該增加,之後嘅幾年就雙非嘅出現,人數再断推高,去到龍年效應高峯位 ...

不過我地學算好,老師會計過大概D位多或少几多,講俾家長知,家長自己決定博吾博,今年升中,學校系計到呢區有百几個b1位多,所以老師話b1的學生可以十志願打后才填b2中學

今年似乎有3個入了協恩,似乎還有入瑪利諾的,但不知進了幾個,所以今年升中成績還好。

sylk 發表於 18-9-21 22:12
今年似乎有3個入了協恩,似乎還有入瑪利諾的,但不知進了幾個,所以今年升中成績還好。 ...

仲有皇仁、 聖士提反、st paul boys、英華……(好似都有學生入到)
協恩✓ confirm

為了提高準確性 ,你哋如果手頭上有其他新資料(要人數和最好有人名)、 就pm畀我、再整合,再核實、再對比,我可回覆數據俾你哋(pm back for提供正確資料者)。我手上大约已掌握今年派位英中B1學生7O%資料,如果確定埋3O%,就計埋英中%和英中直資%(只作參考)。
注意:叩門入的請列明

為了尊重,將不再在「帖面」公開學校今年派位人數和資料。謝謝!

yovin 發表於 18-9-21 14:35

呢嗰係前年畢業情況了!

但是,點解釋梁校長主政期間,每年入伊中是雙位數,依家每年4,5個叫做不錯?

梁校長主政期間,雖然撤銷了精英班,但每班的作業分4套,同一樣作業,分ABCD四個不同深淺程度的等級,俾不同能力的同學仔學習掌握技巧。當然,當時做老師的,會比較辛苦,工作量一定比依家大。

Arabellahk    發表於 18-9-27 14:12

1010mum 發表於 18-9-22 10:27

但是,點解釋梁校長主政期間,每年入伊中是雙位數,依家每 ...

佢主政其間,雙位數入伊中嗰班都係精英班(舊制度)嘅 畢業生.

佢主政(P1一P6)嗰班咪對上兩三年畢業嗰批。 即係梁特留下嘅問題, 由接手嘅林鄭去拆彈。 所以上兩三年畢業嗰批, 咪怨聲載道。

1010mum 發表於 18-9-22 10:27

但是,點解釋梁校長主政期間,每年入伊中是雙位數,依家每 ...

同一份作業分ABCD等级,邊科邊分呀?我就唔多覺,乜之後仲搞咗咁多嘢呀?

理念同實踐, 老師嘅能力, 係考慮嘅因素之一。
‹ 上一主題|下一主題