用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬頭涌宮立小學 (紅磡灣) (升九龍城校綱) ...
樓主: hokerryfan
go

馬頭涌宮立小學 (紅磡灣) (升九龍城校綱)   [複製鏈接]

BLUEYELLOW 發表於 18-7-26 23:37
事實紅馬冇操全港中一試,令到一些唔好彩band 1生被降band, 全級30 至 40 都彼派band 2 和band 3 中學。
...

未能成為B1學生代表小朋友未能擁身校內前列,呢個係能力問題的,唔關運氣事。

事實上認識既官小,全部都唔操TSA同HKAT,仲要年年小六學生都要考TSA。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 08:15
未能成為B1學生代表小朋友未能擁身校內前列,呢個係能力問題的,唔關運氣事。

事實上認識既官小,全部都 ...
"未能成為B1學生代表小朋友未能擁身校內前列,呢個係能力問題的,唔關運氣事。..."

Agree!!

Lingfung813    發表於 18-7-28 22:58

2jkidsfather 發表於 18-7-27 09:53
"未能成為B1學生代表小朋友未能擁身校內前列,呢個係能力問題的,唔關運氣事。..."

Agree!!
但會唔會有另一個睇法? 官校冇操Pre S1,一個本來係Band 1生,因前人Pre S1成績差,而降落Band 2。但另一間津校,日操夜操Pre S1,一個本來係Band 2生,因前人成績好,好彩升左上Band 1
咁當然,做到級一,點都係Band 1,唔駛靠運氣

cloudcloudrobot 發表於 18-7-27 10:07
但會唔會有另一個睇法? 官校冇操Pre S1,一個本來係Band 1生,因前人Pre S1成績差,而降落Band 2。但另一間 ...
用第二個角度諗:一間小學 B1學生 (或升讀b1中學 嘅人數 百分比) 會唔會每年變動好大?
例如上年 33%,今年變咗23%?

cloudcloudrobot 發表於 18-7-27 10:07
但會唔會有另一個睇法? 官校冇操Pre S1,一個本來係Band 1生,因前人Pre S1成績差,而降落Band 2。但另一間 ...
沒有本來是否B1學生呢一回事, 學校banding分配係得咁多B1位, 但你入唔到圍就唔係B1學生.

要怪只能自己係校內技不如人, 同埋唔可以按自己能力爭取自己成績, 要睇前人面口既古怪Pre-S1分Banding制度

識諗既家長應一早打算, 叫小朋友轉去間易D入到B1範圍既學校.

如果你話係不幸, 只有以下情況:

1. 突然多過好似外區高手轉網嚟搶咗部份B1位
2. 區內有呈分學生人數大變

不過以上情況主要影響邊緣人, 只要唔係邊緣人, 其實都無乜影響

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 08:15

事實上認識既官小,全部都 ...

如果在紅馬在全級135人,考級30 - 40, 都唔算是band 1, 派band 2 和 3是合理? 唔关學校冇操全港中一試?唔关運氣事?

BLUEYELLOW 發表於 18-7-27 13:10
如果在紅馬在全級135人,考級30 - 40, 都唔算是band 1, 派band 2 和 3是合理? 唔关學校冇操全港中一試?唔 ...

一定唔關運氣事
真係要問點解,不如問點解唔考高10名? 考高10咪安安全全囉!

hkpapa852 發表於 18-7-27 13:12
一定唔關運氣事
真係要問點解,不如問點解唔考高10名? 考高10咪安安全全囉!

是否真是與運氣冇关?是否真是考高十名就安全?是否真是與pre s1成績冇关而唔好彩被降band? 留往讀者自行思考。

BLUEYELLOW 發表於 18-7-27 14:09
是否真是與運氣冇关?是否真是考高十名就安全?是否真是與pre s1成績冇关而唔好彩被降band? 留往讀者自行 ...

前人考唔好Pre-S1攪到學校B1位少咗如果都叫關運氣事, 咁真係乜都關運氣事

如果在紅馬在全級135人,考級30 - 40, 都唔算是band 1, 派band 2 和 3是合理? 唔关學校冇操全港中一試?唔 ...
不關, 只係關學生能力唔達標, 好多私小都無操全港試, 一樣pre-s1考得好, 係因為小學學生底好

MacMacMa 發表於 18-7-19 15:54
上年紅馬,千真萬確,有人考六十幾,派銀禧,旅港。
佢地分別甲乙部擺銀禧、旅港第一志願。
...

上年朋友女兒考全级三十幾,派左band 2 中學

乜你以為全港其他學校都會操咩?其次,有操練就等如佢地會好過人地?怪不得啲人話有啲學校為咗谷學生考好TSA就連正常課程都唔理,亂谷TSA啦。如果咁樣就可以升banding,咁全港學校都唔駛理正常課程,只谷TSA同pre-S1,咪可以令到啲學生能力勁升囉。學生嘅能力唔通唔係由正常嘅課程訓練出來咩?考級30-40都唔算band 1生,有好多小學都係咁,都要視乎間小學嘅教學質素,即使操pre-S1,最多都只可以有少許影響而已,唔好以為操下pre-S1就可以升好多level啦。最多就好似樓上所講,影響咗啲邊緣人而已。

Arabellahk    發表於 18-8-27 13:26

ultramantam 發表於 18-7-28 22:12
乜你以為全港其他學校都會操咩?其次,有操練就等如佢地會好過人地?怪不得啲人話有啲學校為咗谷學生考好TS ...

我認識好多教育界朋友,可以夠膽講絕大多數小學都好緊張AT考試,喇小16/7仲安排全級回校模疑考試。AT題目要用很短時間作答,操唔操係有分別的。

babyedu 發表於 18-7-29 12:49
我認識好多教育界朋友,可以夠膽講絕大多數小學都好緊張AT考試,喇小16/7仲安排全級回校模疑考試。AT題目 ...
有直屬B1中學既小學緊張Pre-S1係正常, 因為如果佢地學生考得唔好, 上咗中學部果班太多人唔達標攪到中學部做唔到全英中, 小學部班高層會好大鑊, 而且仲可能攪到中小學脫龍.

Arabellahk    發表於 18-8-27 13:25

hkpapa852 發表於 18-7-30 14:14
有直屬B1中學既小學緊張Pre-S1係正常, 因為如果佢地學生考得唔好, 上咗中學部果班太多人唔達標攪到中學部做 ...
這就是他們操的原因,可能係因為他們本身成績係屬於頂尖吧,所以就是所謂高處不勝寒。不過有做模擬試題是不是就等如操練呢?我相信大家都錯誤把練習當作操練囉。
這就等如平時學習某一個課程,或多或少都會做一些練習以鞏固學過的知識吧,哪這又算不算是操練呢?或者我理解的所謂操練和其他人不同吧。

hkpapa852 發表於 18-7-26 08:11
紅馬一級5班小班,應有12x至135人一級
考6x係位於~50%,除非有大量呢個名次入到B1中學,否則參考價值唔高。 ...

紅馬宜家每班都有34-35人架,我仔個班因為有兩個轉校,所以得33人

tracy.ho 發表於 18-9-4 13:04
紅馬宜家每班都有34-35人架,我仔個班因為有兩個轉校,所以得33人
要睇吓畢業個班有幾多人先有參考價值。
因為只有小六學生先會配對Pre-S1成績分Banding.

近兩年35網除天神外,所有學校都要轉做大班,所以人多咗係無辦法

回覆樓主

紅馬係名牌?不要開玩笑啦!
羽毛球除外

hokerryfan 發表於 18-7-19 15:45
已經搞掂個大,現在開始諗個細,其實都幾痛苦,哈哈哈紅馬課程都不算深,派位好似一年比一年差,我唔知有冇 ...

上年已止跌回升啦,但新校長作風,仍然唔公開。D試卷都改革哂,比較考實力,無咁易僥幸了!大家加油啦。

hkpapa852 發表於 18-7-27 13:12
一定唔關運氣事

因為所有考3O~4O的學生與家長都會想努力考前十名,而1~3O的學生與家長亦會努力保位。只靠有學生一時失手才可向前擠,但1~3O名一時失手的學生只得一兩個而矣。
‹ 上一主題|下一主題