用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教定真道比較好
go

高主教定真道比較好

大家會點選擇

回覆 SCK824 的帖子

就咁問,好難俾意見。至少你都講下自己點睇。

SCK824 發表於 18-7-18 16:02
大家會點選擇
一條龍vs 直屬
1B vs DSE
新派vs 傳統

其實兩者不是apple to apple 比較唔到wor

hohoho888 發表於 18-7-18 17:06
一條龍vs 直屬
1B vs DSE
新派vs 傳統

因為我放低書包好耐,我的年代高主教是一間幾好學校,真道當年未有的,但我看見高主教小學這幾年間轉了幾個校長,我怕他們未找到真正學校方針,真道我上網睇是一間快樂學校,不多功課,出來成績又好像同高主教差不多,所以想在這裏問清楚,你們會覺得邊間好啲

咁就要搞清楚自己小朋友係咩類型先?真道書院有band 1B咩?

回覆樓主:

真道多數唔會轉出去其他本土學校,所以入讀的話要認同中學。唯一問題是真道重 IB 輕 DSE,入唔到 IB 課程嘅同學會麻煩少少。但小學至初中課程是不錯的。IB 搵街外老師麻煩,亦會貴。

高主教是一定會谷過真道,不過叻嘅可以搏其他學校。中學全民 DSE,資源均等。

hohoho888 發表於 18-7-18 17:06
一條龍vs 直屬
1B vs DSE
新派vs 傳統

真道band 1B??????

anpanman_baby 發表於 18-7-18 17:53
真道band 1B??????

我估佢意思係”IB”

回覆樓主

真道升中前後轉回官津係會有難度~~~

mcl203 發表於 18-7-18 18:07
真道升中前後轉回官津係會有難度~~~

同意,真道要預左讀11年

如果小朋友谷得,去RC,如果讀得好可以望高一線,我識有人band 1b-c都入到QC

1998Ruby1998 發表於 18-7-18 17:39
真道多數唔會轉出去其他本土學校,所以入讀的話要認同中學。唯一問題是真道重 IB 輕 DSE,入唔到 IB 課程嘅 ...

多謝你們,其實小朋友有咩特徵係谷得定唔谷得,我只知道我小朋友,學校功課日日做哂,叫咗郁唔叫做玩玩具,其實點睇出來

edubk14d 發表於 18-7-18 18:18
沒難度,如果想轉,讀一年中一,再申請別校的中一,年數一樣的,因真度五年小學加一年中學同其他小學一樣是 ...

轉到咪無難度囉~~~

嗯,好難描述。不過我覺得谷得就係可以長時間坐定、專心,做練習唔識會問到明為止,唔會少少野就話「好難、好悶、唔想做」。功課唔洗叫都會自動做(做得好唔好就另作別論),有測驗考試會主動講。出面有上堂/請老師的話,佢地派嘅功課唔鍾意都會自動自覺做。

1998Ruby1998 發表於 18-7-18 19:05

嗯,好難描述。不過我覺得谷得就係可以長時間坐定、專心,做練習唔識會問到明為止,唔 ...

幼稚園老師話,我小朋友會常常舉手發問,好鍾意幫人

SCK824 發表於 18-7-18 16:02
大家會點選擇

高  

回覆樓主

高小啦,大路學校,行錯轉走易d.

唔好介意,我覺得你好似唔多認識個小朋友,你既描述唔夠仔細。兩間學校很不同,換著是我個5秒已有答案。

星星的後裔 發表於 18-7-18 19:37
高小啦,大路學校,行錯轉走易d.

唔好介意,我覺得你好似唔多認識個小朋友,你既描述唔夠仔細。兩間學校很 ...

你小朋友好叻,我小朋友同你比較,可能渣少少