用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教定真道比較好
樓主: SCK824
go

高主教定真道比較好 [複製鏈接]

回覆 edubk14d 的帖子

又或者咁講,靚 d 咪叫拔尖提升、多野做,俗 d 就谷。同埋好多家長已經接受現實,「愉快學習」係畀聰明嘅小朋友,冇咁聰明嘅小朋友咪「將勤補拙」。
DSE 成績學校唔好,的確係有學校長期成績唔高,令人大跌眼鏡,亦的確有數據顯示高低。

戴定頭盔先,我只支持若小朋友係能夠 handle 到的話,先拔尖教多 d 野,若小朋友係唔得的話,就補底,唔明教到明。若想入特定學校,係需要付出。

edubk14d 發表於 18-7-18 20:27
我不同意谷小朋友,而應該培養他們自學能力和學習興趣,任何一個人對沒興趣的事都不喜歡去做的;我上edu-ki ...

年年考試學生不同,公開試成績當然不同,但如果一間學校公開試成績連續幾年向下,或者都要了解一下

SCK824 發表於 18-7-18 19:41
你小朋友好叻,我小朋友同你比較,可能渣少少

我小朋友唔叻,我亦唔係噤既意思。一間新派,自由,11 年學制,可以行IB。同高主教教學模式差太遠。

edubk14d 發表於 18-7-19 00:57
全港很多學校公開試成績都連續向下,了解得幾多?為何要了解?公開試好成績的學生或狀元,我相信都是靠他們 ...

我相信現今的家長大多想自己的小孩開心愉快地學習,沒有人想真正地想當怪獸家長!但當你明白現在的教學制度、DSE考試模式時,我估大家都是無奈地接受一切!

回覆樓主:

其實讀IB英文一定要好好,英語能力要同讀國際學校睇齊,否則很吃虧。而且香港越來越多人透非聯招入大學,競爭也越來越大,所以讀IB要有心理準備要去海外讀大學。但真道唔讀IB,佢DSE成績麻麻,唔值得!

edubk14d 發表於 18-7-19 00:57
全港很多學校公開試成績都連續向下,了解得幾多?為何要了解?公開試好成績的學生或狀元,我相信都是靠他們 ...

其實唔明為何在討論區一講公開試成績立刻变怪獸家長,樓主比較兩校,除非咁啱有人兩間都讀過,其他人也只可比較教學模式和公開試成績等,學習只否開心是主觀判斷,有孩子讀傳統學校一樣好開心。比較下公開試成績又無話只數有幾多個狀元,睇下符合3322% (即你所講讀好中英數通識), 升大學%作個参考,人地考得好又不一定自己孩子做到。當然,有家長会話只追求教育,唔一定要入大學,想入大學就唔好入XX學校,這個無問題,是個人選擇,其他人都可有其他選擇。

flyda    發表於 18-7-22 20:14

lulumelody 發表於 18-7-19 01:37
其實讀IB英文一定要好好,英語能力要同讀國際學校睇齊,否則很吃虧。而且香港越來越多人透非聯招入大學,競 ...

英文要幾好 才可以讀 IB ?  

lovebb2 發表於 18-7-19 07:48
英文要幾好 才可以讀 IB ?

睇你選什麼level的英文,有分native speaker or ESL, 以前我讀ESL 即係 b level b high 甚至 b sub 都有 local u 承認。今時今日不知道仲得唔得. 同埋無論什麼level IB 的英文或中文 都是似Eng Lit and 中國文學。是否個個都咁鍾意看書文學欣賞

bj1315 發表於 18-7-19 08:14
睇你選什麼level的英文,有分native speaker or ESL, 以前我讀ESL 即係 b level b high 甚至 b sub 都有 l ...

ib eng b 現無須讀文學,遲些改制,好似口試部分加入文學

回覆樓主

其實用DSE 用升大學率去衡量是好正常,因為除它我想唔到其他可比較而客觀的尺。除非你放棄選擇,一切由政府幫你安排,要選擇就有人得有人唔得,就有失望及不快。選擇就會要資料比較。雖然有人是佛系家長,但亦有是虎爸媽。

填鴨式傳統教育一樣有開心及成功的例子,只不過都不是適合所有人。找適合的是最重要。

身邊有人用"開心"去作孩子生活的重點,衡量的尺。我很不同意,若開心是首要,為何要迫食飯,做功課,返K,點解唔比糖,比ipad,電視去養佢地? 佢地一定開心。但父母天職不只要佢地開心。用基本生物學講,家長要令自己血脈可以承傳落去,要教後代生存技能。

flyda    發表於 18-7-22 20:16

anpanman_baby 發表於 18-7-18 17:53
真道band 1B??????
1B 課程

其實點解要比公開試? 入U率? 講得岩 12年後who knows? 呢一刻我地無12年後的data 用只可以用今日的去睇, 如果今日搵左間唔錯既, 但跌band 你都無計, 但眼見好多band 1 學校好少話keep 唔到, 就算唔得都係band 2頭,..

咁又有人話b1 生都有人入唔到u, 係呀, 但b1生入唔到u 的比率上是小數, 但b2 入唔到的可能有一半, b3入唔到的是大多數, 咁呢一刻要選中學都會選一間大機會入到u 的吧? 可能又有d家長話大學畢業都搵唔到食, 阿邊個都無入u 咪又搵好多錢, 但我相信去到dse 放榜果刻你心態唔會咁casual 囉, 你總會希望佢入到, 但又唔可以表露出來je

再講, 上得ek 睇料既, 我估都唔會係佛系家長, 如果真係咁隨性就唔會研究咁多啦

2jkidsfather    發表於 18-7-19 10:06

hohoho888 發表於 18-7-19 09:22
其實點解要比公開試? 入U率? 講得岩 12年後who knows? 呢一刻我地無12年後的data 用只可以用今日的去睇, 如 ...

所以我先找這兩間比較

SCK824 發表於 18-7-19 10:11
所以我先找這兩間比較

但呢兩間真係好難比
你是想比入U 率嗎?
真道各方面都唔錯只係我在意的是如行DSE 果邊, 佢DSE 唔係咁亮麗
我assume 是一路讀上去啦

其實我想問你是今年考嗎?
有無報優才?

如果你topic 是高記vs 優才, 我會選優才囉, 如果地點不是問題

SCK824 發表於 18-7-19 10:11
所以我先找這兩間比較
仲有一樣野是
你覺得自己小朋友點? 高中唔係100%收番自己高小
如果你覺得你小朋友都算唔錯果班, 可以升到高中就話
如果都係有D擔心唔知將來點真道一條龍是會穩陣D,
計happy 唔happy, 龍校一定好d 既
因為唔駛太趕去跑升中成績

hohoho888 發表於 18-7-19 10:29
仲有一樣野是
你覺得自己小朋友點? 高中唔係100%收番自己高小
如果你覺得你小朋友都算唔錯果班, 可以升到高 ...

優才冇報,我小朋友好神秘,在學校及興趣班老師都話佢OK的咩都肯講,但返到屋企就變咗第個人,咩都唔話我地知....所以先難取捨,因為他好鍾意第一,但輸咗就唔玩

回覆樓主

樓主現階段也可能有些是有second in 或是在龍幼或是計劃報的小學。現階段出 vs post 未必得到想要的資訊。

若同我一樣想知多一些每一間學校,可能除了要了解孩子的性格之外,也要清楚自己對孩子求學十多年的過程有什麼期望。除了成績,對其他方面有無其他的要求。仲有家庭資源,有無能力support其他的出路。

我都努力做緊research,若只是考慮報唔報一間學校,我覺得報左先。親身體驗是最直接了解學校的方法。
‹ 上一主題|下一主題