用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果一間學校有95%中第一志願
樓主: sunnymama2
go

如果一間學校有95%中第一志願 [複製鏈接]

小黃豆B 發表於 18-7-19 09:48
見過學校宣傳寫法:
一線:今年幾多人入邊一間
二線:今年有學生入左邊間+第一志願百份比嬴全港幾多

又真係幾搞笑

HaYi 發表於 18-7-19 09:47
根本一點意思都冇,
高% 可以是老師保守, 高band 人都要佢選低band 的學校, 而家長又不太懂, 信老師... 所 ...

所以話入頭三志願有幾多%係meaningless

每一級有兩組邊緣人,只要預先將所有懷疑係邊緣人嘅學生降低一個Band,首志願會立刻提升。例如B1中下已經話係B2頭,咁B1生自行,甲一乙一當然穩入B2校。

所以個人好討厭用首x志願率作賣點嘅學校,有動機會犧牲孩子的機會。如果轉為英中率或有英文班的中中率會好些。

akys 發表於 18-7-19 11:48
每一級有兩組邊緣人,只要預先將所有懷疑係邊緣人嘅學生降低一個Band,首志願會立刻提升。例如B1中下已經話 ...
通常弱校才會這樣表態,例如鮮魚行、天虹小學,當然呢兩間能脫殺校被報導,最終有一兩個派得好被訪問都合情理。近年發現,隨人口上升,派位會難以理想,會否愈來愈多小學傾向不公佈呢?

maggie268 發表於 18-7-19 09:20
回覆 sunnymama2 的帖子

印象中錦泰年年都9X%第一志願
錦泰評估學生嘅banding都好準嘅,不過好似就唔係話9X%第一志願喎,而係話9X%係首三去願喎。
‹ 上一主題|下一主題