用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁申請成為直資不獲接納
樓主: ucw
go

香港華仁申請成為直資不獲接納  

mcl203 發表於 18-7-19 12:58
我哋只能從片面去睇華小現時情況,從無估高或低華小生能力~~~

咁大比例派去TKP或其他學校,若當中係大 ...

華小現況係有别於高小,雖則兩間似乎都用唔晒直屬位。高小有高比例轉船率,B1-2生可能有~15-20%,所以可能與華小面對情況不一樣~~~

mcl203 發表於 18-7-19 12:58
我哋只能從片面去睇華小現時情況,從無估高或低華小生能力~~~

咁大比例派去TKP或其他學校,若當中係大 ...

乜鄧鏡波收好多band 3生㗎?佢喺一間band3中學?

tigerbbb2010 發表於 18-7-19 13:23

乜鄧鏡波收好多band 3生㗎?佢喺一間band3中學?

請先暸解吓直屬小學升中基制~~~

mcl203 發表於 18-7-19 13:25
請先暸解吓直屬小學升中基制~~~

咁我又知道其實每年聖若瑟都有為數唔少嘅學生係升咗去鄧鏡波,其實band2b-band2c嘅學生有幾多都喺靠自己估。咁男仔不嬲讀書發力方面一定係滯後女孩子,大把男生喺上到中學先至開始真正開竅讀書,咁點解淨喺一個小學生涯就已經係斷定咗生源好唔好呢? 咁唔通之後嘅六年中學教育喺培養培育唔到好學生? 咁學生band2a-band2c 當中嘅差距又係咪真喺咁大呢?其實都係靠估, 因為大家都知道小學嘅平均分差幾分,排名已經可以係講緊十幾二十位。

2jkidsfather    發表於 18-7-31 11:43

tigerbbb2010 發表於 18-7-19 13:41
咁我又知道其實每年聖若瑟都有為數唔少嘅學生係升咗去鄧鏡波,其實band2b-band2c嘅學生有幾多都喺靠自己估 ...

SJPS又點同,佢哋99個直屬位係用盡,仲要係荷包攞D位出黎補貼~~~

都係要瞭解直屬升中基制先可以明白多D~~~

tigerbbb2010 發表於 18-7-19 13:41
咁我又知道其實每年聖若瑟都有為數唔少嘅學生係升咗去鄧鏡波,其實band2b-band2c嘅學生有幾多都喺靠自己估 ...

仲有,我無評論學生可以係中學階段可以有好大轉變,我從來係支持有機會而你又想去,任何中學都得,不分坊間評既Banding中學~~~

mcl203 發表於 18-7-19 13:44
SJPS又點同,佢哋99個直屬位係用盡,仲要係荷包攞D位出黎補貼~~~

都係要瞭解直屬升中基制先可以明白多 ...

我明白聖約瑟,佢個直屬位喺用到盡,但係佢哋基數大啲喎,佢哋本身學校一屆有5班每班30人即係150人,但係華小一屆得四班每班三十個, 即係120人,基數唔一樣。

mcl203 發表於 18-7-19 13:44

都係要瞭解直屬升中基制先可以明白多 ...

同埋問題係聖約瑟嘅精英多數普遍願意留低,但華小唔係

tigerbbb2010 發表於 18-7-19 13:53
我明白聖約瑟,佢個直屬位喺用到盡,但係佢哋基數大啲喎,佢哋本身學校一屆有5班每班30人即係150人,但係 ...

直屬只要你係B1-2生,係乙1揀港華,係近乎必可以直升~~~

依EK料,華小有8個去左其他B1中學,~70人可以直升,其他21+1X人去TKP+其他,即係可能反映佢地有~25%係B3生,除非呢3X學生係B2生又唔肯直升~~~

若B3率已有如此%,可以又估吓直升果批有幾多係B2生,又不在全港頭40%之列,若當中有一半,已經對保住英中資格有挑戰難度~~~

mcl203 發表於 18-7-19 14:01
直屬只要你係B1-2生,係乙1揀港華,係近乎必可以直升~~~

依EK料,華小有8個去左其他B1中學,~70人可 ...

問題係21人, BAND 3生乙一放TKO都入到???

mcl203 發表於 18-7-19 14:01

依EK料,華小有8個去左其他B1中學,~70人可 ...

最大估算問題係華小用唔盡直屬位,即係反映有揀港華直升既1+2生已經入晒,除非仲有B2生寧去TKP都唔肯升港華~~~

adriantai 發表於 18-7-19 14:10
問題係21人, BAND 3生乙一放TKO都入到???
講真,我係靠估,有幾奇?雖然,我都覺得得不可思議~~~

首先,本區B3並不等於全港B3,另外,男生係6年內可以有好大變化,只要TKP俾到你,三,坊間評TKP Banding係用DSE成績,唔係P6收生Banding ~~~

mcl203 發表於 18-7-19 14:11
最大估算問題係華小用唔盡直屬位,即係反映有揀港華直升既1+2生已經入晒,除非仲有B2生寧去TKP都唔肯升港 ...
其實唔出奇, 英文底唔得讀英中真係送死.

最大估算問題係華小用唔盡直屬位,即係反映有揀港華直升既1+2生已經入晒,除非仲有B2生寧去TKP都唔肯升港 ...
如果有呢個情況,就真係非常靈異

mcl203 發表於 18-7-19 14:15

講真,我係靠估,有幾奇?雖然,我都覺得得不可思議~~|
本區B3並不等於全港B3 <----咁可能係BAND 2?

adriantai 發表於 18-7-19 14:19
本區B3並不等於全港B3
就算誇大D...你係全港B1A...本區係B3...你都不可能直升...除非港華肯自行收你
又另一角度去諗...若你真係全港B1A...港華又唔使R頭去轉直~~~

mcl203 發表於 18-7-19 14:22
就算誇大D...你係全港B1A...本區係B3...你都不可能直升...除非港華肯自行收你
又另一角度去諗...若你真係全 ...

本區升中係計本區banding? 不是計全港??

adriantai 發表於 18-7-19 14:44
本區升中係計本區banding? 不是計全港??

統一乙部當然係計本區啦~~~

咁BAND 3入到波記真係唔錯囉

exactly...就算知入唔番直屬,都放乙一拼吓,番唔到都show吓誠意for 叩門. 今年仔學校直屬band 1和 2   收哂,唔收嗰D99%都放直屬乙一,入到波記係乙二...直屬system係band3  不收,由此可推想到係band幾抽中波記...