用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁申請成為直資不獲接納
樓主: ucw
go

香港華仁申請成為直資不獲接納   [複製鏈接]

judy 發表於 18-7-18 12:21
反對理由是甚麽?為甚麼SPCC, SPC, Good Hope...能,華仁不能?

直資能促進學校面對競爭、面對市場,是個 ...

直資本身嘅concept原意冇乜問題,我會讚成一尐新校或資源比較一般嘅學校轉為直資去増強教學質素,但對於一尐十分資源充足嘅傳統名校轉為直資就會將整個教育環境傾斜,呢尐學校喺而未轉直資之前,喺舊制度下已經成績彪炳,而唔係直資令到佢地達到呢個效果。直資之後大部份走向貴族化,而且可以楝學生嚟教,教育並非只講求面向市場、亦要講求道義,而且大校更應該對社會有更多承擔,如果直資對傳統名校咁好,點解QC、LSC、SMCC、SJC、MSS等學校冇被拋離?

MMVV 發表於 18-7-18 13:37
完全在我掌握之內,政府兩年前已經見到直資學校申出社會敝病,比如直資小學,令到成個幼兒教育程緊張壯態, ...

well said.

完全在我掌握之內,政府兩年前已經見到直資學校申出社會敝病,比如直資小學,令到成個幼兒教育程緊張壯態, ...

認同!政府已經唔希望有新一輪嘅傳統名校轉直資潮。而且政府(審計署)有講過唔少直資太寬鬆,對學校失去監管。

之前聖提女校同今次港華被否决,相信傳統名校希望轉直資嘅難度會十分之高。

回覆 Soundervolt 的帖子

回歸後的年代,羅范推一條龍,要學校接龍,又推母語教學,講效率,善用资源,cut學校錢,殺校,加人入校董會,全统學校唔想跟住走,只能“被迫"轉直资,私校.现在情況大不同.

KikiDaddy    發表於 18-7-19 21:13

我覺得直資學校有價值,可讓我們家長有選擇權,例如教學語言。

其實轉了直資的傳統名校已經吸了好大批叻學生,叻學生和有資源的家長都唔想等抽獎的煎熬。津校少了叻人去考dse好正常,不如着手請好老師,或攪好教育方針。

王家爸爸    發表於 18-7-19 08:59

cherrieshum 發表於 18-7-18 16:54
看來華仁的DSE成績很難會有好轉
又未必,但係可能需要等多兩年,小班點都有幫助。

Lucifer3960 發表於 18-7-18 19:53
回覆 王家爸爸 的帖子

用返2006年前的舊校網,湾仔區给予120升中位给油尖旺區小學升中,既可解决油尖旺女B 1 ...
九華既問題無港華咁嚴重。原因主要有二個:第一,油尖旺區B 1仔既供應雖然都係不足,但係無灣仔咁不足。第二,因為無小學部,九華唔需要硬食B2仔。

Soundervolt 發表於 18-7-18 20:15

直資本身嘅concept原意冇乜問題,我會讚成一尐新校或資 ...
我估情況同M型社會一樣,兩極化既結果,唔係上就係落。

cloudcloudrobot 發表於 18-7-18 11:26
馬後炮,港華發現生源質素下降,已經不是近三兩年的事,當初議而不決,弄至今天境況才搞,已經錯過了最佳時 ...

而且華小轉去北角收生水平下降;以前還可以吸納灣仔區尖子,現在北角始終不是熱門地點。長此下去,除非脫釣,仍可以吸多些band 1生, 否則港華難有翻身機會。

政府不再批直資,可能是資源問題。因為直資比官津花更多錢,學校經濟情況一轉差,支出很大,政府未必想開大水喉。有幾間做示範單位就夠,這是政府一向做法。

直資本身嘅concept原意冇乜問題,我會讚成一尐新校或資源比較一般嘅學校轉為直資去増強教學質素,

既然轉直資能増強教學質素,為何華仁不轉呢?

其實喇叭也應轉直資,轉直資既可増強教學質素, 又可針對目標學生,例如,收更多清貧學生,依家喇叭收生,大部分中產吧

教育局拒港華轉直資,真正死因未明,但對比港華與成功轉直資的協恩中學的計劃書或見端倪。港華強調首6年過渡期後料財政穩健甚至有盈餘,但未有提及轉制初期的財政估算,亦無闡明如何改善教學。協恩則有明確交代財務預測及教學方案。

如果"無闡明如何改善教學"屬實,直資可說增加了光環。

華小所屬辦團旅港番禺會今年初曾表態接受港華提出的收生改動,不過隨即有35名華小教師發出聲明反駁辦團一意孤行,更透露港華校長蘇英麟在諮詢華小教師時,曾表示「若不能成功轉至直資,將會與華小脫鈎

呢個就係港華避免降Band的方法

更透露港華校長蘇英麟在諮詢華小教師時,曾表示「若不能成功轉至直資,將會與華小脫鈎」

華小教師才不關心脫不脫鈎,不脫鈎36, 脫鈎也36

不如用另一角度睇吧,如果家陣多一間私校,可以辦到好似以前港華咁輝煌既,我諗大家都會支持同爭相入讀吧.

咁港華家陣想轉直資,都係想重拾光輝,繼續教出叻叻學生啫

judy 發表於 18-7-19 10:06
華小教師才不關心脫不脫鈎,不脫鈎36, 脫鈎也36
小學部教師先緊張是否脫鈎,試想想脫鈎後,小學部吸引力大減,精英冇晒誘因揀,小學部降呢,結果就係收晒非精英學生
精英學生有樣好,家長多背後發功,教師唔駛跟得咁足,但非精英學生,家長好多都唔理成績,咁教師就要煩多樣野

cloudcloudrobot 發表於 18-7-19 11:08
小學部教師先緊張是否脫鈎,試想想脫鈎後,小學部吸引力大減,精英冇晒誘因揀,小學部降呢,結果就係收晒非 ...
如果我是華小教師,一定反對脫鉤。轉直資雖然有過渡期,最後都會脫鉤,而且如果轉直資成為定局,脫鉤也是必然。
不過,如果繼續保持,中學究竟脫鉤與否,還有的商酌。

如果脫鉤,最唔開心的是華小,而其他學校同學多了選擇,應該開心啩

不過小學,中學今次搞到咁,校方如何彌補裂痕呢?

不過小學,中學今次搞到咁,校方如何彌補裂痕呢?

好難了。原來轉唔成和小學反對有關。一方想搞好學校,一方想嘅係福利人工。如何彌補裂痕呢?

b3410 發表於 18-7-19 11:38
如果我是華小教師,一定反對脫鉤。轉直資雖然有過渡期,最後都會脫鉤,而且如果轉直資成為定局,脫鉤也是必 ...
最大可能係 不合則離

tigerbbb2010 發表於 18-7-18 15:00
今年直屬位用唔晒喺因為頭嗰啲有人去了皇仁,喇沙etc(學校公佈8人),74人入港華, 而入鄧鏡波有21人,其他連 ...

我哋只能從片面去睇華小現時情況,從無估高或低華小生能力~~~

咁大比例派去TKP或其他學校,若當中係大比例為B3生,是否已隱藏華小生成績已出現擔憂位,咁直升既學生當中B2B-B2C又是否貼近基準率旣各11.1%,係要符合85%為全港頭40%既英中資格,應該會為華中帶來煩惱~~~
‹ 上一主題|下一主題