用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁申請成為直資不獲接納
樓主: ucw
go

香港華仁申請成為直資不獲接納  

KikiDaddy 發表於 18-7-18 12:15
Do you think it can help if WYHK provide scholarship to retain the top band 1 students of its feeder ...

似乎,華小走得到既學生數量根本唔多,或者,佢哋走既意願不大~~~

KikiDaddy 發表於 18-7-18 12:15
Do you think it can help if WYHK provide scholarship to retain the top band 1 students of its feeder ...

家長睇DES成績多於睇$$$$$

mcl203 發表於 18-7-18 12:12
高記都搞唔掂,仲係灣仔轉男女校。
灣仔女校B2生入B1校仲嚴重,女生根本無有怕~~~
...
咁真係要搬去南區至有得救了。

港島真係令人羡慕, 我C6表妹個女今年升中, 入咗BPS, 真係叻(不過唔知係自行定抽入)。港島學校D英文係好D既。

mcl203 發表於 18-7-18 12:16
咁,可能最樂觀佢地乙1係波記囉~~~

入波記一定有部分band 3生, 因為仔學校今年band 1 and 2全部入哂中學部,只有少數人不入但其中有人中波記

反對理由是甚麽?為甚麼SPCC, SPC, Good Hope...能,華仁不能?

直資能促進學校面對競爭、面對市場,是個好制度。但如因民粹而反對新申請,受益者恐怕只是現有特資校。

cmchang0927 發表於 18-7-18 12:20
入波記一定有部分band 3生, 因為仔學校今年band 1 and 2全部入哂中學部,只有少數人不入但其中有人中波記 : ...

我記得,連高記既直屬位都可能用唔晒~~~

judy 發表於 18-7-18 12:21
反對理由是甚麽?為甚麼SPCC, SPC, Good Hope...能,華仁不能?

直資能促進學校面對競爭、面對市場,是個 ...

不做不錯嘛,否則,D飯民又甚麼乜局無能管治,唔照顧基層利益,弓弓~~~

分離雙輸:踢走華小,華中沒有穩定生源,和一般英中有何分别?。華小不能直升華中,華小即刻失去光環,即變普通學校。前拔小可為例証。

little_yolky 發表於 18-7-18 12:19
咁真係要搬去南區至有得救了。

港島真係令人羡慕, 我C6表妹個女今年升中, 入咗BPS, 真係叻(不過唔 ...

其實,好似間間官津都面對同樣問題,直資積極搶客,令成績下降,只係對1C中學影響最大,不可能再跌穿1C個支持位~~~

judy 發表於 18-7-18 12:29
分離雙輸:踢走華小,華中沒有穩定生源,和一般英中有何分别?。華小不能直升華中,華小即刻失去光環,即變 ...
九華, 英華女校 冇小學都冇咩你所講所謂問題

judy 發表於 18-7-18 12:21

直資能促進學校面對競爭、面對市場,是個 ...
政治風向轉咗。

mcl203 發表於 18-7-18 12:31
其實,好似間間官津都面對同樣問題,直資積極搶客,令成績下降,只係對1C中學影響最大,不可能再跌穿1C個 ...
支持位可以話破就破,有何難度?
see 700 $405......

IYY    發表於 18-7-18 15:41

mcl203 發表於 18-7-18 12:18
似乎,華小走得到既學生數量根本唔多,或者,佢哋走既意願不大~~~
咁其實改變華小既教育質素先係重點?!

回覆 judy 的帖子

中小學從新積極檢討合作, 大家先可能雙嬴.

October. 發表於 18-7-18 11:54
轉直資唔得,就考慮轉男女校吧.

咁咪男校買少見少,我又覺得唔好!

王家爸爸 發表於 18-7-18 12:37
咁其實改變華小既教育質素先係重點?!

或者華小自己轉直資吸客.

九華, 英華女校 冇小學都冇咩你所講所謂問題

我相信有會更好。

adriantai 發表於 18-7-18 12:42
或者華小自己轉直資吸客.
方法總比問題多,校長要keep his finger crossed。

學九華,唔使龍

回覆樓主:

講來講去就係驚變中中!

如果有呢一日,佢哋又夠唔夠膽「公民抗命」呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1288381

反正無政府資助,可以叫華仁一家資助