用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁申請成為直資不獲接納
樓主: ucw
go

香港華仁申請成為直資不獲接納  

王家爸爸 發表於 18-7-18 11:45
改革已經開始咗幾年,等結果。
應該好頭痛

王家爸爸 發表於 18-7-18 11:44
華小去咗北角,對生源有幫助,但係幫助唔大。灣仔區不缺B1位,反而缺乏B2位,所以華小去咗北角,有可能吸引 ...

子弟兵呀,華小去左北角,有望成為龍頭,只要子弟兵資素改善,華中果60%子弟兵起碼可以頂住基本部份,統一果10%就要靠自己~~~

據EK分享,連軒小37%都唔係B1生,灣仔本區似乎真係唔夠B1男生分俾各校,請北角外援應可舒緩下~

轉直資唔得,就考慮轉男女校吧.

elbar 發表於 18-7-18 11:44
遇有一步可行,同華小脫鈎
X2, 可能性唔細, 現在轉唔成直資, 即係又要硬band 2生. 未必肯

mcl203 發表於 18-7-18 11:51
子弟兵呀,華小去左北角,有望成為龍頭,只要子弟兵資素改善,華中果60%子弟兵起碼可以頂住基本部份,統一 ...
有道理,灣仔唔少B1男生唔敢報灣仔學校,所以實際B1男生既供應其實係唔太足夠。

回覆 mcl203 的帖子

又一次給耶蘇會去磨練的機會

October. 發表於 18-7-18 11:54
轉直資唔得,就考慮轉男女校吧.
即係未來想變女校啫 咁不如直接同小學脫龍啦。

mcl203 發表於 18-7-18 11:51
子弟兵呀,華小去左北角,有望成為龍頭,只要子弟兵資素改善,華中果60%子弟兵起碼可以頂住基本部份,統一 ...
直資興起更影響生源.

little_yolky 發表於 18-7-18 11:58
即係未來想變女校啫  咁不如直接同小學脫龍啦。

仲係灣仔轉女校,真係找C~~~

王家爸爸    發表於 18-7-18 12:03

adriantai 發表於 18-7-18 11:55
X2, 可能性唔細, 現在轉唔成直資, 即係又要硬band 2生. 未必肯

其實佢最唔想收直屬小學 BAND 2 生

好似九華咁冇小學佢地都應可以接受

little_yolky 發表於 18-7-18 11:58

你轉男女校唔代表啲女仔會鐘意入來讀,
男多女少啲女仔家長都唔鐘意喇,
男轉男女要好長時間先會變男女比例正常

我建議搬去南區

adriantai 發表於 18-7-18 11:59
直資興起更影響生源.

華小今年連直屬位都用唔晒,可能,反映,佢哋本區B3率係頗高~~~

去左北角,只要問題不在教學質素,應已有一定幫助,始終,華仁咁有歷史,改革成功機會唔細~~~

還有一步可行,同華小脫鈎
From FAQ:
問:除了港華直資計劃以外,工作小組還探討了那些選項? 而耶穌會是否已排除這些選項?

答:其餘的選項為:(甲) 港華維持為資助學校及與番禺會所華仁小學保持直屬關係;(乙) 港華維持為資助學校,但與番禺會所華仁小學脫離直屬關係。耶穌會決定港華須就直資研究計劃進行深入的探討及廣泛的諮詢。研究報吿指出直資計劃的其中一個好處是校方可運用其靈活性,達致維持與華小某種合作夥伴關係,免卻只能在選項(甲)與選項(乙)中二擇其一。然而,若果耶穌會發現港華直資計劃不可行,就會重新考慮(甲)與(乙)兩個選項。  /end

脫鈎似乎係遲早的事

點同MSS、SPCS、SPSS、TLHK、SFCC鬥?最終可能變第二隻獅子。

mcl203 發表於 18-7-18 12:01
仲係灣仔轉女校,真係找C~~~
唔係真係轉女校, 而係好似伊中咁, 大部份都係女仔, D男仔好似女校男生啫。始終B1女仔會多過B1男仔丫嘛。

Arabellahk    發表於 18-7-18 13:45

little_yolky 發表於 18-7-18 12:07
唔係真係轉女校, 而係好似伊中咁, 大部份都係女仔, D男仔好似女校男生啫。始終B1女仔會多過B1男仔 ...

高記都搞唔掂,仲係灣仔轉男女校。
灣仔女校B2生入B1校仲嚴重,女生根本無有怕~~~

mcl203 發表於 18-7-18 12:05
華小今年連直屬位都用唔晒,可能,反映,佢哋本區B3率係頗高~~~

去左北角,只要問題不在教學質素,應 ...

但係今年21個去波記既都係band 3? 唔會瓜

Do you think it can help if WYHK provide scholarship to retain the top band 1 students of its feeder primary school?

Many top band 1 students of PYWY have chosen other schools than WYHK in recent years. Such brain drain causes a big negative impact on WYHK S1 intake quality.

adriantai 發表於 18-7-18 12:14
但係今年21個去波記既都係band 3? 唔會瓜

咁,可能最樂觀佢地乙1係波記囉~~~

醒目開學勳章 王國長老

還有一步可行,同華小脫鈎

咁睇下中小學仲有無下一輪談判喇!嘈得咁金可能雙失