用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁申請成為直資不獲接納
樓主: ucw
go

香港華仁申請成為直資不獲接納   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 18-9-3 17:32
in my opinion , I consider it is a rank order rather than a determinator on students'abilities in t ...
Honestly speaking, I'm not 100% get your meaning.  But I think it is not about by-product or what.  The reality is everyone is unique and not everyone has the same ability in learning.  Placing a B2 (or B3) student in a B1 school is a loss-loss to every stakeholder.  Don't forget a fish is specialized to swim, not to climb a tree.

王家爸爸 發表於 18-9-3 17:42
Honestly speaking, I'm not 100% get your meaning.  But I think it is not about by-product or what.   ...

do you agree three semester exams are justified to judge whether that students are borned to learning or not ?  think again . music and art are accounted in banding .  if a group of students are equally well in acedamic , and half of them are better in music or arts , can we say that another half are bad in learning and band one school are harmful to each other

王家爸爸 發表於 18-9-3 17:42
Honestly speaking, I'm not 100% get your meaning.  But I think it is not about by-product or what.   ...

基本上又回歸引用直屬中學既例子,佢哋有2-3成B2生,但成績普遍最終都唔錯,似乎,或許,已經否定左B2生不適合存於B1中學既説法~~~

回覆樓主

變直資 無非想賺錢(emoji)

王家爸爸 發表於 18-7-19 17:39
RC既問題係小學部勁過中學部,點解減少流失變成另一個問題。

王家爸爸,請問點睇港華同RC中學部?兩家都撹改革,邊間睇高一點?

bunny_mama 發表於 18-9-11 10:09
王家爸爸,請問點睇港華同RC中學部?兩家都撹改革,邊間睇高一點?
港華錢多啲,我估應該好啲啲。但係RC好似同教區關係好好,又係座堂旁邊,所以應該得到多啲祝福。

王家爸爸 發表於 18-9-11 10:56
港華錢多啲,我估應該好啲啲。但係RC好似同教區關係好好,又係座堂旁邊,所以應該得到多啲祝福。 ...
咁即係RC好D啦。錢又點可以同神既祝福相比。老實講, 錢如果可以解決到問題, 呢個世界就唔會有咁多問題了。

IYY    發表於 18-9-11 13:32

little_yolky 發表於 18-9-11 13:28
咁即係RC好D啦。錢又點可以同神既祝福相比。老實講, 錢如果可以解決到問題, 呢個世界就唔會有咁多 ...

捐十億比SPCC ,我估解決到(emoji)

bunny_mama 發表於 18-9-11 10:09

真係世界變,今時今日竟然會用RC同港華比較

王家爸爸    發表於 18-9-11 16:16

其實係咪Band1學生少咗,各位有冇數據?另外,各區學生人口分佈是否越来越偏差大?

王家爸爸 發表於 18-9-11 10:56
港華錢多啲,我估應該好啲啲。但係RC好似同教區關係好好,又係座堂旁邊,所以應該得到多啲祝福。 ...

Thank you 王家爸爸 你分析很好亦很有趣

Soundervolt 發表於 18-9-11 14:11
曾幾何時港華係一線名校中既名校,製造高官既工廠。

Soundervolt 發表於 18-9-11 14:11
請問意思係?兩者無得比? 咁即係邊間好 d?   
唔好意思, 我咩都唔識, 努力學野中

唔緊要,上網睇下两間學校資料背境,有咩舊校友,便略知一二.

easymo 發表於 18-9-11 16:26
請問意思係?兩者無得比? 咁即係邊間好 d?   
唔好意思, 我咩都唔識, 努力學野中 ...
如果你唔係用成績去作為評價一間學校嘅工具, 綜合去睇, 我仍然覺得WY優於RC. 如果只論成績, 根據EK高人嘅比較, 幾年嘅WY好似比RC成績差!

ok3 發表於 18-9-11 16:37
如果你唔係用成績去作為評價一間學校嘅工具, 綜合去睇, 我仍然覺得WY優於RC. 如果只論成績, 根據EK高人嘅比 ...
或許改革後能好像九龍華仁般反彈, 九華近年業績不錯呀, 同聖言差不多。

王家爸爸 發表於 18-9-11 16:17
曾幾何時港華係一線名校中既名校,製造高官既工廠。

高官工廠應該係QC,可能港華因為出咗個貪曾先至有咁嘅感覺。多年前港華的確係港島區神校,RC、SPB、KC、SLC等都仲有段距離,港島區男校只有QC可以相提並論,我認識嘅老港華所講,以前佢地嘅目標除咗港大中大神科外就係,Oxbridge、LSE、MIT、UCB、Princeton等世界級學府。不過我仍然相信以港華綜合實力,係有能力全面翻身重回頂級之列,希望佢唔好咁快被剔出英中之列。

Soundervolt 發表於 18-9-11 17:03

高官工廠應該係QC,可能港華因為出咗個貪曾先至有咁嘅 ...
聽說今年比舊年好, 應該不會落馬吧。
‹ 上一主題|下一主題