用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收reject點同小朋友解釋
樓主: melolo317
go

收reject點同小朋友解釋

kenobaby 發表於 18-7-19 08:10
我地信教既,會把問題卸落天父度...
「可能天父覺得依間學校唔適合你,佢會準備另一間更適合你既學校俾你讀 ...

呢個係最理想最好用的答案
哈哈

星星的後裔 發表於 18-7-19 08:39
我個唔會問,問我都會答未知。孩子去考已有壓力,收唔收的壓力他們可以不用承受。更何況一定有書讀,收唔收 ...

多謝提醒
我地要表現平常心,小朋友先可以同樣平常心

melolo317 發表於 18-7-19 13:04
多謝提醒
我地要表現平常心,小朋友先可以同樣平常心

共勉之

moledy 發表於 18-7-19 10:33
我仔都開始明白原來係去揾學校上小一...有時都諗又唔想比壓力佢..但佢又開始知道係去INTERVIEW唔係去玩... ...

要比小朋友知面試唔係去玩,同時又唔可以令佢感覺到有壓力去表現自己,係件事最tricky嘅位

melolo317 發表於 18-7-20 08:10
要比小朋友知面試唔係去玩,同時又唔可以令佢感覺到有壓力去表現自己,係件事最tricky嘅位
...

你會唔會有些杞人憂天?

面試完和出result 通常隔成個幾月,你唔提小朋友點會記得?

就算真係問起,你可以話諗過間學校唔適合我地。

sunnymama2 發表於 18-7-20 14:34
你會唔會有些杞人憂天?

面試完和出result 通常隔成個幾月,你唔提小朋友點會記得?

Delete

RockMusicLover 發表於 18-7-20 16:57
都未必既,尤其係有哥哥家姐讀緊,或知道某某好朋友/親友讀緊,小朋友係會記得自己考過果間,同埋會想讀返 ...

都係的,有些成熟些的小朋友會記住。

我仔係唔會記得,反而係我照實同個仔講“衰左”,我仔仔話唔緊要啦,揀第二間囉(唔知佢天真定樂觀定太自信),收左N次reject 後, 後面越見越好。

所以樓主講咩都好,最重要保持小朋友的自信心。

RockMusicLover 發表於 18-7-20 16:57
都未必既,尤其係有哥哥家姐讀緊,或知道某某好朋友/親友讀緊,小朋友係會記得自己考過果間,同埋會想讀返 ...

正正就係咁呀,同學仔話就快去xx學校讀小學了,小朋友in完又好鐘意間學校,成日講住好想讀嗰間。開頭未有結果就答住佢未知有冇位, 到真係收到reject,始終要比佢知

sunnymama2 發表於 18-7-20 17:59
都係的,有些成熟些的小朋友會記住。

我仔係唔會記得,反而係我照實同個仔講“衰左”,我仔仔話唔緊要啦 ...

你阿仔好豁達
同意,總之係幫小朋友stay positive,就已經ok了